Pages:
Author

Topic: Kentsel Dönüşümde Yaşanan Sorunlar (Read 343 times)

legendary
Activity: 1176
Merit: 1013
DAVID CHAUM's xx coin SALE IS NOW LIVE!
October 14, 2019, 11:08:30 AM
#32
Kentsel dönüşümün sıkıntıları saymakla bitmez. Gelen müteahhit oradan çıkanlara doğru düzgün bir ev kiralamıyor. Zaten orayı alabilmek için 100 kişiye para yedirmiş, e bu adamın bir yerden kazanması gerek onu da malzemeden çalıyor. Daha yeni deprem geldi, silivride depremden sonra yapılan binaların çoğundan deniz kumu çıkmış. Daha sağlamını yapıcaz diye bir bok yapmıyorlar

Birçok eski yapı son yıllarda yapılan binalardan daha sağlam. Teknoloji gelişti, malzeme kalitesi yükseldi, daha düşük maliyetle daha iyi binalar üretilebilir hale geldi. Fakat geçmişte yapılmış kaliteli malzemeli binalar şimdiki binalardan onlarca kat daha sağlam.
Binayı yapan kişi 10 lira yerine 8 liralık mal kullandığı zaman bunu bireysel kullanıcılar fark edemiyor, yapı denetiminden de sorunsuz geçiyor. Birkaç yıl içerisinde ise malzemenin aslında daha kalitesiz olduğu ortaya çıkıyor. Tabi bu geçen süre içerisinde binayı yapan kişi son model arabasına binip villasında oturmaya başlamış oluyor.
hero member
Activity: 1918
Merit: 795
October 13, 2019, 12:34:51 PM
#31
Benzer sorunlar yaşadığım bölgede var. 2015-2019 yılları arasında bulunduğum bölgeyi 7 parçada kentsel dönüşüme sokacaklardı ancak ilk etapta sadece bir bölge alındı ve evler boşaltıldı, ev sahiplerine yeni oturacakları yerler için kira yardımları yapıldı ama bir türlü 1. bölge için işleme başlanmadı.. yakın zamanda işe başlayan firma konkordato ve şimdilik boşaltılan evler öylece duruyor. yıkılan kısım ise mümkünü yok daha yapılamaz.. bu işleri en başından itibarek sağlam araştırıp ona göre ilerlemek gerekiyor çünkü mal sahiplerinin mağdur olabileceği pek çok şey var. şu ekonomik krizde hiç bir işe kalkışmadan durmak en mantıklısı gibi.
full member
Activity: 490
Merit: 104
★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!
October 12, 2019, 04:17:00 PM
#30
Kentsel dönüşüm zaten ilk günden bu yana rantsal dönüşüm olduğu kesindi. Haklı olarak hiç bir firma iyi para kaldıramayacağı yere kazmayı vurmadı. Nerede rant varsa oraya gitti. Amaç çevre düzgün olsun şehir güzelleşsin olmadı hiçbir zaman. Benim evin önü de kentsel dönüşüm ayağına yıkıldı ama daha tek çivi çakılmadı
sr. member
Activity: 746
Merit: 251
October 12, 2019, 03:52:37 PM
#29
Ülkemizde genel olarak bir ahlak problemi var, bu problemden ticaret ahlakı da çok büyük payını alıyor. Çok inanmam ama islamda ticarette 1.5 katı fiyat verilmesi gerekiyor. Ağzından besmele eksik olmayan laz müteahhitler buna çok ters yaşıyorlar. Herkes bu çöken ahlakın farkında ve onlar da buna ayak uyduruyor. Kentsel dönüşüm için nereden kar yaparım diye baktıkları için aslında insanlardan para alıp tabut yapıyorlar. Rezalet üstüne rezalet
sr. member
Activity: 1092
Merit: 254
October 11, 2019, 09:58:05 AM
#28
Kentsel dönüşümde karlı çıkan net bir şekilde müteahhit oluyor her zaman. Şimdiye kadar kimseden malımın hakkını aldım dediğini duymadım daha. Daha yeni bir deprem yaşadık ve orada da yeni yapılan binaların, kentsel dönüşüme giren alanların aslında 99 depreminden sonra yürürlüğe giren deprem yasasına uygun olmadığını net bir şekilde gördük. Her şeyde olduğu burada da en büyük sorun paradan başka bir şey değil. Aç gözlülük ve arka sağlamlığı nedeniyle canımıza kast ediliyor. Ülkecek rant mağduruyuz.
sr. member
Activity: 672
Merit: 253
October 10, 2019, 08:48:40 AM
#27
Kentsel dönüşümün sıkıntıları saymakla bitmez. Gelen müteahhit oradan çıkanlara doğru düzgün bir ev kiralamıyor. Zaten orayı alabilmek için 100 kişiye para yedirmiş, e bu adamın bir yerden kazanması gerek onu da malzemeden çalıyor.

Malesef ülkemizde birde aracılar sorunu var. Dediğiniz gibi adam bir sürü insana para yediriyor ondan sonra binayı yada arsayı alabiliyor. Zaten daha kazma vurmadan maliyetler yükselmeye karlılık düşmeye başlıyor.

Bu durumların önüne geçmek adına anca devlet belirli standartlar getirirse ve üzerine düşüp takip ederse bir şeyler olabilir. Yoksa anca fırsatçılara, yamyamlara gider bütün paralar. Olan milletin canına olur başka bir şey değil.
sr. member
Activity: 518
Merit: 250
October 09, 2019, 05:50:11 PM
#26
Kentsel dönüşümün sıkıntıları saymakla bitmez. Gelen müteahhit oradan çıkanlara doğru düzgün bir ev kiralamıyor. Zaten orayı alabilmek için 100 kişiye para yedirmiş, e bu adamın bir yerden kazanması gerek onu da malzemeden çalıyor. Daha yeni deprem geldi, silivride depremden sonra yapılan binaların çoğundan deniz kumu çıkmış. Daha sağlamını yapıcaz diye bir bok yapmıyorlar
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
October 09, 2019, 01:51:57 PM
#25
devletimizin neyi düzgün ki bu konuda düzgün olsun. kentsel dönüşüm dedinmi iş büyük demek büyük işin olduğu yerde büyük denetimler olması demek denetimler demek devletin olduğu yer demek.

demek demek demek malesef devlet kokuşmuş durumda. tv ye çıkıp yok kentsel dönüşüm vs demekle olmuyor bu iş. umarım sözleşmeyi okuyup eğer bir eksiklik varsa giderilmeside sağlanmıştır sonuçta kim sözleşmeleri okuyor ki.
Hele ki ülkemizde iş hukuk ve adalete kaldıysa Allah kolaylık ve sabır versin.
sr. member
Activity: 546
Merit: 250
October 09, 2019, 11:16:36 AM
#24
Bu kentsel dönüşüm ile ilgili istanbulda bir çok sorunlar çıktığını söylemişti bir arkadaş. İstanbul da sorunlu bir iş olabilir ama artık diğer büyük şehirlerde büyük bir ihtiyaç olarak kendini hissettiriyor. Yani apartmanlar artık çok eski özellikle merkezde bulunanlar yıkıldı yıkılacak. Kimse dokunamıyor ne tadilat için de yeniden yapılması için.

Bir sürü ortakları var, bir sürü miras mevzuları vs vs...

Ama meclisten çıkacak bir kararla herkes mecbur kalır dönüşüm yapmaya. Tertemis toplu ve planlı bir şekilde yapılsa herkes mutlu olur.
jr. member
Activity: 462
Merit: 2
Bilgilerin daha detaylı olması lazım. Mesela başka bir inşaatı üstlenmiş ama ne şekilde üstlenmiş? Aynı şirketle mi yan şirketle mi bambaka bir şirketle mi? Ve en acısı da yükseklerle bağlantılı birisi mi? Her şey hukuki yaptırım için uygun olsa fakat o bağlantılara sahip olsa yine bir şey yapılamaz ne yazık ki. Tecrübe ile sabit.
sr. member
Activity: 1092
Merit: 254
Kentsel dönüşümde yaşanan en büyük sorunlardan biri de bana göre iskan alınana kadar her şeyin kitabına uygun şekilde gösterilip daha sonrasında tabiri caizse içine sıçılmasıdır. En basit örnekle kentsel dönüşüm kapsamında bir apartman yıkılıp yerine yenisi yapılacağı zaman yeni bir proje çizilir ve en temel olarak da yangın merdivenleri eklenir. Her ne hikmetse iskan alındıktan sonra projede gösterilen yangın merdiveni bir anda dairelere +1 oda olarak eklenir. Diğer usulsüzlükleri düşünmek, saymak bile istemiyorum.
member
Activity: 602
Merit: 11
Bu paylasimda anlatilan sorunlarin cozulm3si gerekiyor herkes biliyor ki kentsel donusume ihtiyac var fakat bu aksakligi olusturanlara pirim verilmemesi lazim
Bjk
member
Activity: 71
Merit: 26
Daire ya da dükkan fark etmeksizin, çoğunluk bu konuda sorunlar yaşıyor sanırım. Yakın bir akrabamız da bu hafta dükkanı için müteahhitle sorun yaşayınca ben de konu açıp sormak istedim bilenlere...

Müteahhit, 1 yılda bitirmesi gereken inşaatı yarıda bıraktı. Katları çıkmış ama elektrik/su tesisatını, boya/badanayı tamamlamamış, pencereleri ve kapıları da takmamış. Dolar artışını ve parasının olmadığı bahane etmiş. 6 aydır da hiçbir şey yapmıyor. Oysaki başka bir inşaatı üstlendiği tespit edilmiş. Apartman sakinleri de noterden protesto çekerek, müteahhiti azletme kararı almışlar. Aslında bu en çok müteahhite yaradı sanki. Çünkü adam zaten daire ve dükkan sahiplerinden alacağının yarısından fazlasını almış.

Bu durumda başka bir müteahhit bulmak ve tekrar yüksek ödemeler yapmak zorunda kalacaklar sanırım. Peki, şu aşamada ne yapmak lazım sizce? Azletmek yerine, inşaatı tamamlaması için hukuki yaptırımlar yok mu? Varsa da geç mi kalındı?

Azletme/Azilname bir kişiye verilen işi resmi makamlarca düşürme işlemidir.

Çok fazla uzun yazmayacağım sadece bildiğim ve yaşadığım kadarını yazayım. Firmalar evleri almaya geldiğinde genelde bir sözleşme ile gelir ve sözleşme içeriğinde evin yapısında kullanılacak demirden tutun, mutfak dolapları, yer seramik veya parkesinden, dolap kapaklarına takacağı kulplara kadar yazar. hatta kendimden bildiğim anahtar teslim sözleşme üzerinde pencere markasını dahi yazmışlardı. Müteahhit yeniden bulmak ve yarım kalan işleri yaptırmak oldukça zor yani şöyle düşünün kaymağını ilk kişi yedi ama geri kalan dibini başkası yiyecek Smiley kimse razı olmaz buna.

Azletmek yerine ellerinde sözleşme varsa bu sözleşme üzerinden yürüyerek yarım kalan işleri yaptırmak mümkün ama elinizde sözleşme yoksa yani yapılacak işin içeriği yazmıyorsa bana kalırsa müteahhit in kıvırma olasılığı çok yüksek. Bütün soruların cevabı Müteahhit-Ev sahibi arasındaki sözleşmede gizli.. eğer sözleşemeye uymayan bir durum varsa orayı yaptırma hakkınız var.
jr. member
Activity: 546
Merit: 2
mahkemeler artık bu tür davalarda hukuku uygulamıyorlar. bu işe giren adamlar zaten birilerinin tanıdığı olduğu için kafasına göre at koşturuyorlar.
full member
Activity: 350
Merit: 129
fallenangel
Geçmiş olsun. Mahkemeler bu tip durumlarda vatandaşın yanında durmaya özen gösterirler diye düşünüyorum. En azından eskiden böyleydi. Ne olursa olsun bu iş mahkemelik olacağından muhakkak toplanıp bu tür davalarda deneyimli bir avukatla görüşüp yol haritası belirlemelisiniz.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
bu işten karlı çıkanlar devlet destekli müteahhitler oldu sadece. kentsel dönüşüm ev sahibine işkence devlet adamlarına rant kapısından başka bir şey değil insanları yıllarca mağdur ettiler bizim akrabalarımız da zamanında bu kentsel dönüşüm saçmalığından çok çekmişlerdi kayaşehir bölgesinde

Aslında il ya da ilçe belediyelerinin bu süreçte arabulucu rolünü üstlenip hem müteahhitleri hem de daire sahiplerini kontrol etmeleri lazım. Ama hiç topa girmiyorlar; mahkemede halledin diyorlar. Öyle olunca da yıllar süren davalar açılıyor, herkes mağdur oluyor. Oysaki, parasını ödemeyen daire sahiplerine de, inşaatı tamamlamayan müteahhitlere de gözdağı verecek bazı kuralların koyulması lazım. Sadece bir sözleşme düzenleniyor ama ona uymayan taraf genellikle müteahhit oluyor. Ülkemizde hukuk da malum, geç işlediği için millet hızlı çözüm alabilmek için fazla para vererek müteahhidi değiştiriyor.
member
Activity: 630
Merit: 37
bu işten karlı çıkanlar devlet destekli müteahhitler oldu sadece. kentsel dönüşüm ev sahibine işkence devlet adamlarına rant kapısından başka bir şey değil insanları yıllarca mağdur ettiler bizim akrabalarımız da zamanında bu kentsel dönüşüm saçmalığından çok çekmişlerdi kayaşehir bölgesinde
hero member
Activity: 1078
Merit: 696
Ulan bu konuyu okuduk cevap yazdık, bize de bulaştı.  Benim de kuzenler bu işi yapıyordu kendi binalarını yıktılar ettiler, kendileri müteahitdi zaten daha önce bu tip işleri yaptıkları için.  şimdi geçen anlattılar, anlaşmazlık olmuş heralde davalık olmuşlar. Ülkedeki ekonomik kriz herkesi etkiledi
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Sorunuzla pek alakası yok ama merak ettim. Acaba müteahhit, dönüşüm sırasında ev sahiplerinin teslim süresine kadar olan kira bedellerini karşılıyormu?
Ayrıca müteahhitin ekonomik koşulları bahane etmesini çok saçma buldum. Her ticaret yapan kazanacak diye bişe yok, öyle olsa herkes yapar bu işi. Ne kadar güzel iş valla, para kazanırken yapayım, herşeye zam gelince yapamam.

O kısım sanırım müteahhitle ilgili değildi. Belediye üzerinden başvuru yapıldığında, inşaat tamamlanana kadar olan süredeki kirayı devlet karşılıyordu. Sözleşme bitiminde eğer inşaat bitmemiş olursa da müteahhit kiraları karşılamak zorunda. Ben öyle hatırlıyorum. Yanlışım da olabilir.
Not: Kentsel dönüşüm mağdurları sakın müteahhiti azletmesinler, adamın ekmeğine yağ sürülmüş oluyor. Bitirmesi için dava açıp sıkıştırmaları lazım. Yeni kişiyle devam etmek çok daha masraflı olur.
member
Activity: 308
Merit: 10
Buna benzer bir sorun benim de başıma geldi. Müheahhit denilen herif verdiği sözlerin hiçbirini yerine getiremediği gibi haklı çıkmak için elinden gelen tüm pisliği üstümüze atıyor. 8 ay önce bitirmesi gereken 2 apartman varken birincisini bitireli daha 1 ay oldu ve yağan ilk yağmurda 5. kattaki daire pencerelerinden, balkon giderlerinden su aldı. Biz de dava açtık bu olaylar karşısında ve asla azlettirme kararı olmamalıdır. Sözleşme yapılırken de dikkatli olmak ve her maddeyi net bir şekilde yazdırmak gerekir, mahkemede tek dayanak noktası sözleşme oluyor çünkü.
Pages:
Jump to: