Pages:
Author

Topic: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı - page 4. (Read 1186 times)

hero member
Activity: 1428
Merit: 931
Sahi kur korumalı mevduatın amacı neydi. Önce doların 18 lere kadar çıkmasına müsade etmek sonra tepeden vatandaşın eline vermek akabinde kur korumalı mevduat açıklamak zenginler tepeden sattıkları dolardan dolayı yüklüce tl faize yatırdılar üstüne birde dolar arttıkça kat ve kat fazlasını aldılar peki faiz arttırmayıp faizden daha fazla KKM farkı vermek nasıl bir üstün matematik işi.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
Merkez bankası yıl sonu dolar tahminini 17,57'ye çıkarttı yani bile isteye kendimize zarar verdiğimiz bir iş ortaya çıkarttılar.

Oradan çıkanlar dolara döndüğünde kuru rahatlıkla daha yukarılara çekeceklerdir.

Biliyoruz ki merkez bankası tahmininin üstünde çıkıyor genellikle kur, dolarda da böyle olursa 17,57 üzerinde bir dolar kapanış kuru izleriz, şimdiden kenarda tl yatırımınız varsa dolara çevirmeniz konusunda en mantıklı hamleyi yapmış olursunuz arkadaşlar, baksanıza basılan tl miktarlarına, verilen kur farklarına,

Memur maaşları açıklanmadan önce kurlara müdehale edebilir o ara kredi çekip dolar almayı planlıyorum bakalım düşündüğüm şey olacakmı.
sr. member
Activity: 1358
Merit: 374
Merkez bankası yıl sonu dolar tahminini 17,57'ye çıkarttı yani bile isteye kendimize zarar verdiğimiz bir iş ortaya çıkarttılar.

Oradan çıkanlar dolara döndüğünde kuru rahatlıkla daha yukarılara çekeceklerdir.

Biliyoruz ki merkez bankası tahmininin üstünde çıkıyor genellikle kur, dolarda da böyle olursa 17,57 üzerinde bir dolar kapanış kuru izleriz, şimdiden kenarda tl yatırımınız varsa dolara çevirmeniz konusunda en mantıklı hamleyi yapmış olursunuz arkadaşlar, baksanıza basılan tl miktarlarına, verilen kur farklarına,
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452

legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
Kur korumalı mevduatta son durumu şöyle söyleyelim :

Toplam hesaptaki para : 848.870 milyar lira.
23 Martta ödenen fark : 11.7 milyar lira.
Nisanda bu fark 4 milyar 555 milyonmuş.

asıl artış şimdi yaşandığı için haziran farkını düşünemiyorum.

Kaynak : https://m.haberturk.com/kur-korumali-mevduatta-son-durum-3445020-amp
Kesinlikle doğru kaygılar var kur korumalı mevduatın sakıncaları ile ilgili. Büyük kur atakları gerçekleştiği zaman devlete çok ciddi bir yük bindiriyor. Devlet demek hayali bir şey değil, vergiler demek bunu btctalk forumu olarak hepimiz biliyoruz. Özetle bu kur koruma mevzusu vatandaşı korusa bile hatta sınırsız faiz verse de çok uzun süremez. Seçim sonrası kaldırılır.
sr. member
Activity: 714
Merit: 335
Kur korumalı mevduatta son durumu şöyle söyleyelim :

Toplam hesaptaki para : 848.870 milyar lira.
23 Martta ödenen fark : 11.7 milyar lira.
Nisanda bu fark 4 milyar 555 milyonmuş.

asıl artış şimdi yaşandığı için haziran farkını düşünemiyorum.

Kaynak : https://m.haberturk.com/kur-korumali-mevduatta-son-durum-3445020-amp
sr. member
Activity: 1652
Merit: 304
kycfree
April 14, 2022, 02:38:47 PM
Kur korumalı TL hesabı hala hiçbir şekilde mantıklı gelmiyor bana. Hala dövize yatırım yapmak, TL'de tutmaktan çok daha mantıklı uzun vadede bana göre. Çünkü Türkiye'de o derece kararlı ve düzgün bir ekonomiyi gördüğümüzü hatırlamıyorum şimdiye kadar. Dövizde kalmak hemen hemen her zaman mantıklı olan seçimdi diyebilirim. Zaten kur korumalı TL hesabı formülünü devam ettirebilmek için para basmaya da devam edilecektir. Eninde sonunda bu formülün işe yaramaz hale geleceğini düşündüğüm için döviz kurlarında yine büyük bir artış gelebilir. Hatta bu sene içerisinde de olabilir.
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
April 12, 2022, 07:24:01 AM
Coin piyasası duruldukça bu mevduat türü benim için git gide daha çok mantıklı hale geliyor. Bence doların artmama ihtimali yok bu kadar yüksek enflasyon ortamında. O yüzden dolar tutup boş beklemektense liraya çevirerek kkm girmek kat kat mantıklıdır. Ama şöyle ilginç hatta sıkıntılı bir durum var. 3 ay oldukça uzun bir süre ve ben 3 ay para kitlemeyi hiç sevmiyorum o kadar sabırlı biri değilim.
member
Activity: 343
Merit: 20
March 28, 2022, 01:52:24 PM
Evet özellikle devletin Bankalar üzerindeki gücünü artırmasının bir sonucu olarak kurlar arasındaki makas(alım/satım) çok açıldı. Dövize olan talebi ötelemek adına elden ne geliyorsa yapılıyor. Bakalım uzun vadeli sonuçları ne olacak...
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
March 26, 2022, 11:10:36 AM
bugün iş yerinden bir arkadaş söyledi, ki o da internetten okumuş. elemanın birisi yaptığı stake ve açılış zamanına göre şu an 800 dolar gibi bir tutar olarak zarardaymış. tabii ki kendi açımdan gerçek bir bilgi olmadığı için doğruluğu hakkında bir şey diyemem. çevremde de kur korumalı tl hesabını kullanan kimse olmadığı için olay tam olarak nedir bilmiyorum. sizin çevrenizde bildiğiniz kar/zarar tablosu yapan birileri var mı?

Konu hakkımda bilgim yok da o başka bir işe girişmiş olabilir hocam. 800 dolar zarar etmiş olmasını mantıklı bulmuyorum bu kur korumalı adı üstünde kurdan etkilenmemek için yapılan bir çalışma. banka onun parasını başka bir sistemde değerlendirmiş olabilir. işin detaylarını kurcalarsa altından bir bit yeniği çıkar mutlaka. bence bankaya resmi yazıyla yazıp öğrenebilir daha sonra da bankayı dava edebilir. tazminatda alabilir.
eksik yazdığım için böyle anlaşılmışSmiley

eleman süre sonunda eline geçen para ile ilk günkü dolarını almak istediği zaman arada 800 dolarlık bir fark oluşmuş. bunun en büyük nedeni de bankaların dolar kuru için uyguladığı makas. bunun yanında burada ya da ekşi sözlük'te okuduğum entryde ise 100.000 liraya 23.000 lira kar verildiği yazıyordu. bu hesaba göre, dolar bazında, ortada güzel bir kar var. sanırım parası ilk günden beri tl'de duran kişiler için sonuç iyi.
sr. member
Activity: 714
Merit: 335
March 26, 2022, 10:34:15 AM
bugün iş yerinden bir arkadaş söyledi, ki o da internetten okumuş. elemanın birisi yaptığı stake ve açılış zamanına göre şu an 800 dolar gibi bir tutar olarak zarardaymış. tabii ki kendi açımdan gerçek bir bilgi olmadığı için doğruluğu hakkında bir şey diyemem. çevremde de kur korumalı tl hesabını kullanan kimse olmadığı için olay tam olarak nedir bilmiyorum. sizin çevrenizde bildiğiniz kar/zarar tablosu yapan birileri var mı?

Konu hakkımda bilgim yok da o başka bir işe girişmiş olabilir hocam. 800 dolar zarar etmiş olmasını mantıklı bulmuyorum bu kur korumalı adı üstünde kurdan etkilenmemek için yapılan bir çalışma. banka onun parasını başka bir sistemde değerlendirmiş olabilir. işin detaylarını kurcalarsa altından bir bit yeniği çıkar mutlaka. bence bankaya resmi yazıyla yazıp öğrenebilir daha sonra da bankayı dava edebilir. tazminatda alabilir.
legendary
Activity: 1316
Merit: 967
March 23, 2022, 04:58:39 PM
Bas bas paraları alamancıya dönemi açılmak üzeredir eli kulağındadır. Aralık sonunda başlayan kur korumalı mevduat hesabının en düşük sürelisi olan 91 günlük uygulamanın ilk kar zarar ve ödemelerine bir hafta kaldı. Bu süreçte gerek yeni basılan paralar, gerekse yükselişi kıvılcımlayıp destekleyerek nemalanmak isteyen insanlar çıkacaktır. Önümüzdeki 10-15 gün dövizler birazcık yukarılarda dolanır gibime geliyor bakalım neler olacak Smiley

legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
March 23, 2022, 10:08:49 AM
hero member
Activity: 1484
Merit: 726
February 24, 2022, 04:32:22 PM
Hadi bakalım geçici pansumanların bir bir işe yaramadığı ortaya çıkıyor. Son olarak Rusya'nın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saldırmasıyla doların hızla tırmanışa geçmesi ve bizim KKM hesaplarındaki vade farklarının ödenmesinde ortaya çıkan devlete ekstra yük bindirmesi Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak sözünü akıllara getirmiştir.
full member
Activity: 700
Merit: 134
February 03, 2022, 04:12:09 AM
Bu kur koruma muhabbeti ilk çıktığında arkadaşlarımdan bazıları parayı buna bağlayalım hem biz kazanalım hem devlet kazansın demişlerdi Cheesy
Bence devleti soymanın bir başka şekli bu. Faize haram de o kadar laf et sonra kalk gel faiz işlet. Saf salak seçmenler de bunu yesin Cheesy vade süreleri dolduğunda ellerinde ne kadar para olacak kar mı edecekler zarar mı çok merak ediyorum. Ülkeyi göz göre göre satmak gibi bir şey bu yaptıkları
member
Activity: 99
Merit: 20
January 31, 2022, 05:24:22 PM
Mükemmel bir fikir derken hayal kırıklığına uğramak.

Adı daha konmamışken kendimce bu sistemi yanlış yorumlamış ve mükemmel olarak değerlendirmiştim. Ancak ne var ki kur korumalı mevduat hesabı olarak adını duyduğumda açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Hayal kırıklığına uğramamın nedenini bir ekonomi öğrencisi olarak açıklamak isterim.

Öncelikle sayın Cumhurbaşkanımızın faizlere ve faizcilere karşı olduğunu bildiğimizi ifade ederek başlayayım konuya. Faiz baronlarının ekmeğine yağ sürmek istemeyen Cumhurbaşkanımız sanırım onlara dedi ki: "Ben faizi artık sadece sizlere yedirmeyeceğim. Tek başınıza faizi hamuduyla götürüyorsunuz. Faizi benim halkım da yiyecek ve kazanan tek siz olmayacaksınız. Hem de halkım faizi yerken keşke dolara yatırsaydım diye üzülmeyecek." Burada faize kökten karşı olan devlet büyüğümüzün, sanki halkı faize özendirir gibi bir yöntem ortaya koymasını açıkçası yadırgadım. Keşke bu şekilde yapmasaydı. Bu yöntemle faiz yiyici baronları devre dışı bırakamazsınız.

Peki benim düşüncem nasıldı? Ben ilk olarak konuya hakim olmadan şöyle düşünmüştüm. "İnsanlar dolarlarını veya altınlarını bozduracak. Bankada ayrı bir hesaba paralarını aktardıklarında bu  para dolar endeksli veya altın endeksli olarak artıp azalabilecek. Yani insanlar yine riskini alacak. Burada tek fark sanal bir yatırım aracıyla işlem yapmış olacak (bitcoin gibi) ve bu şekilde dolar devre dışı kalmış olacak. Yani ülkedeki dolara kimse el sürmeyecek. Dolar kullanılmayacak yani. Sadece dolar kuru esas alınacak. Daha açık anlatmak gerekirse bir arkadaşınıza borç veriyorsunuz. O da size diyor ki paranı dolar olarak hesaplayacağım ve borcumu öyle ödeyeceğim. Paranı da istediğin zaman benden isteyebilirsin. Burada doları gerçekliğinde devre dışı bıraktığınız gibi faiz işine de girmiyorsunuz. Peki bu durumun kur korumasından eksisi var mıdır? Evet vardır. Çünkü insanlar neden sanal bir dolar alsın ki sizden? Almaz. Bunun için de devlet Bes'teki gibi parasını bu hesaba yatırana destek verecek. Böylelikle tüm kesimi memnun etmiş olursunuz. Faiz diye parasını yatırmayanlar da bu sisteme dahil olmak isteyecektir.

Eleştiri ve yorumlarınıza açığım
hero member
Activity: 1582
Merit: 520
January 30, 2022, 05:48:27 PM
Açıkcası böyle bir sistem varken normal bir vatandaş olarak paramı da bankalarda tutuyorsam dövizde kalmanın çok bir anlamı yok paramı Türk Lirasına çevirip kur korumalı tl vadeli mevduat hesabından yararlanırım.Bedavadan bir opsiyon daha kazanmış oluyorsunuz.
Kurda dalgalanma olduğunda senin al sat yaparak kazanç elde etme şansını bir kenara bırakmayı düşünüyorsan sorun yok sende bu kervana katılabilirsin ama ben ülkenin durumunu normal şartlarda olduğunu düşünmediğim için gerçek doları elimde tutmayı tercih ederim .
full member
Activity: 686
Merit: 104
January 30, 2022, 04:55:18 PM
Özgür Demirtaş gibi işinde uzman ekonomistler bu formülün geleceği ile ilgili olumsuz ihtimallerden bahsetmişti zamanında. Ancak ülkemizde işinde iyi insanlar dinlenmediği için kafasına göre hareket etme modeliyle ilerleniyor bakalım. Kur korumalı mevduat hesabı bir yere kadar insanlara kazandırabilir ve devlet de vergilerden vs. bu parayı karşılayabilir. Ancak bir noktadan sonra durum sarpa sarmaya başlayabilir. Yani basmamız gerekenden fazla para basmaya başlamak zorunda kalabiliriz ve bu da daha da fazla enflasyon olarak geri döner. Umarım böyle şeyler yaşanmaz da halk da perişan olmaz daha da.
hero member
Activity: 1204
Merit: 623
January 26, 2022, 03:02:12 AM
Kur korumalı mevduat hesabında anlatılan hep koruduğu yönünde ancak birde korumadığı taraf var bunu pek dillendirmiyorlar. Şimdi 92 günlük bir hesap açtınız tl olarak kendinizi koruma altına aldınız. Gayet güzel korunurken dolar aşağı saldı ve sizin paraya ihtiyacınız oldu. Ne yapacaksınız düşük faizli bir kredi kullanacaksınız yada hesabı bozduracaksınız. Hesabı vadesinden önce bozdurunca bu sefer zaten bunun koruması ortadan kalkıyor artı siz bu hesabı oluşturduğunuz da diyelim ki dolar 13,5 tl hesabı kapattığınız zaman 11,5 tl oldu. Sizin yatırdığınız dolar bozdurma anındaki dolar cinsinden güncellenip size bu şekilde ödeme yapılacak. Koruma falan hak getire olacak. Ayrıca bu şekilde sistemden çıkan bir daha gidip kur korumalı hesap da açtıramayacak.
sr. member
Activity: 1750
Merit: 293
January 25, 2022, 04:39:43 PM
Ben de birçok ekonomist gibi bu modelin uzun vadede ülke ekonomisine zarar vereceğini düşünüyorum zaten bu modelin ülkemizde daha önce denenen ve istenilen sonuçları vermeyen bir model olduğu ortaya çıktı.Tahminimce seçimlere kadar yapılacak swap anlaşmalarıyla bu sistem sürdürülmeye çalışılacak.
Pages:
Jump to: