Pages:
Author

Topic: KYC - Kimlik Hırsızlığı / Sağa Sola Saçtığımız KYC'lerin Durumu? - page 2. (Read 803 times)

member
Activity: 1036
Merit: 18
zararı olduğunu düşünmüyorum ama zorunda kalmadıkça vermiyorum.
özellikle ne olduğu belli olmayan bountylere airdroplara vermiyorum
full member
Activity: 350
Merit: 129
fallenangel
Niye böyle konulara hep tek taraflı bakılır anlam veremiyorum. Gerçi şikayet edenler genelde multi kasanlar oluyor.

Geçenlerde wapinter eth ödüllü bounty başlattı. Yarıda kesti bu multi kasanlar yüzünden. Ben bir alacaksam adam 10 hesapla girmiş. Hem stake başına ödülü düşürüyor hem de herkesi mağdur ediyor.

KYC gerekli bir şey. Ama her yere de gönderilmez kişisel bilgiler.

Ben gönderdiğim bilgilerin üzerine sadece KYC amaçlı kullanılabileceğini yazıyorum. Çoğu yer bu şekilde kabul ediyor evrakları.

Bir de selfie olmadan çoğu yer sadece kimlik bilgilerini yeterli görmüyor.

Zaten kimlik görüntüsü bulmak kadar kolay bir olay yok...

Kimlik bilgileri deseniz tüm vatandaşların ki açık ortamda dağıldı bir ara...

Wapinter orada işgüzarlık yaptı. Öncelikle multi kasanlara yönelik bir listeden çıkarma gibi uygulama olmadı. Her hafta ortalama 200 kişi katılırken final spreadsheette 400ün üzerinde katılımcı vardı. 22 günlük kampanyanın 15. günü sonlandırıp ödülü de %50 kısmak ayrı bir sorun zaten.

Zaten çoğumuz KYC yapıyoruz ancak ilk başta KYC yok diyerek daha sonra KYC dayatılması doğru değil. Ayrıca KYC neler için gerekli? Şuan sadece STOlar için gerekli. Bir de borsalar için. ICO çıkaran bir projenin, ya da bunların bounty ve airdroplarının KYC istemesi anlamsız. Eğer istiyorlarsa da farklı amaçları var. KYC yapmayanlara ödül vermekten kurtulmak vs. gibi.
member
Activity: 363
Merit: 17
Niye böyle konulara hep tek taraflı bakılır anlam veremiyorum. Gerçi şikayet edenler genelde multi kasanlar oluyor.

Geçenlerde wapinter eth ödüllü bounty başlattı. Yarıda kesti bu multi kasanlar yüzünden. Ben bir alacaksam adam 10 hesapla girmiş. Hem stake başına ödülü düşürüyor hem de herkesi mağdur ediyor.

KYC gerekli bir şey. Ama her yere de gönderilmez kişisel bilgiler.

Ben gönderdiğim bilgilerin üzerine sadece KYC amaçlı kullanılabileceğini yazıyorum. Çoğu yer bu şekilde kabul ediyor evrakları.

Bir de selfie olmadan çoğu yer sadece kimlik bilgilerini yeterli görmüyor.

Zaten kimlik görüntüsü bulmak kadar kolay bir olay yok...

Kimlik bilgileri deseniz tüm vatandaşların ki açık ortamda dağıldı bir ara...
jr. member
Activity: 154
Merit: 1
Gördüğüm şeylere inanamıyorum piyasada hala aktiflik sergilemeyen projelerin yöneticilerine bütün kimlik bilgilerinizi gönderiyorsunuz.
full member
Activity: 266
Merit: 214
Analist - Trader - Yazar
ilk verdiğim adresten tüm türkiyeyi indirebilirsiniz.

Arkadaşında dediği gibi her seçimde bu bilgilerin tamamı bütün siyasi partilerle paylaşılıyor. Siyasi partilerde bir sürü sivil insan çalışıyor. Yani o database lerin bir şekilde paylaşılması çok kolay. Siyasi partilerin sunucuları sivil şirketlerde tutuluyor. Ayrıca devlet kurumlarında da bunlar var.

Böyle bir şeyi gösterip KYC verme olayını basite indirgemek, boşlamak anlamsız.
copper member
Activity: 56
Merit: 69
Önüne gelen herkesin KYC istemesi tehlikeli ve tamamen gereksiz bir durum.

Örnek vermek gerekirse yaklaşık 2 yıl önce icosu yapılan Chainlink projesi katılımcıların hiçbirinden KYC istememişti ve bu proje Coinbase dahil hemen hemen her büyük borsada listelendi.

Yani bir proje iyiyse KYC olmadanda heryerde listelenebiliyor.

KYC bizim vermek zorunda olduğumuz bir şey değil, kripto para sahiplerinin kendini sağlama almak için zorla topladığı bir belge. Bunun dışında yukarıda da söylediği gibi Google Form ile KYC bilgisi toplayan kripto paraların acemilikten değil, art niyetli olduklarından dolayı böyle bir işleme giriştiklerini düşünüyorum. BTC'nin yarı bir regülasyona uğraması piyasanın geleceği açısından sağlıklı olabilir fakat her yere kimlik bilgilerimizi vermek kesinlikle sağlıklı bir davranış değil.

boşverin bu işleri kafaya takmayın zaten ülkenin bütün bilgisi torrentte adresinize kadar bulaiblirisniz. kyc verseniz ne vermeseniz ne yeterki  biri birşey yapmak istesin.

Database geçmişte yapılan bir seçimden çalındı, internet ortamında bu şekilde paylaşılması doğru olmadığı gibi senin de başın derde girebilir fakat paylaşılan databasedeki veriler adınıza kimlik çıkartmak için yeterli değil her şeyden önce vesikalık fotoğrafınıza sahip değiller. Bunun dışında aile numarası vb. bilgiler o databasede bulunmuyor.
jr. member
Activity: 560
Merit: 1
Mümkün olduğunca kyc vermemekte fayda var, ancak kyc olayının çıkma sebebi, özellikle bounty özelinden konuşacak olursa multi olaylarında ve abd çin vatandaşlarını filtrelemek için kullanılıyor yoksa ağır yaptırımlar alabilir firmalar.
full member
Analist - Trader - Yazar
dert ettiğiniz şeye bak...
boşverin  bu işleri kafaya takmayın...

Haksızmıyım sizce.

Ne demek boşverin bu işleri? Umarsızce insanlar sağa sola kişisel verilerini paylaşmaya devam mı etsin? Hem paylaştığınız içerikteki bilgiler eski ve kyc'ler bundan çok daha güçlü-güncel datalar istiyor insanlardan. Bunu boşverin demek daha büyük bir umarsızlık. Güvenilir, major borsalara, KYC için özellikle yapılmış prosedürlere güvenmek bir yere kadar makul. Ama ifade ettiğim gibi artık bu iş umarsızca yapılır oldu. Beyaz kağıt ile selfie çektiriyorlar daha ne olsun. Buna kesinlikle dikkat etmek gerekiyor.

Son olarak; Evet haksızsınız. Malesef
full member
Analist - Trader - Yazar
Çok faydalı katkılar olmuş. Şimdilik sadece yukarıdaki (Ziya beye) mesaja merit verebildim ama diğer katkı sağlayan arkadaşlara da göndericem. Zira çok önemli konular. Teşekkürler.
full member
Activity: 1358
Merit: 193
sadece kimlik bilginizden yapılan hiç bir işlem tarafınıza suç bindirmez. aksi iddalar şehir efsanesidir.

-tv de gördüğünüz yok adıma kredi çekilmiş şu bu haberlerinde size söylenmeyen şey işin organize olduğudur. yani krediyi veren banka görevliside işin içindeyse adınıza kredi çekilebilirki bu yine sizi bağlamaz,
iş organize olduğu için suçu işleyenlerin cezası artar sadece.

-ciddi hiç bir borsa tek selfie ile hesabınızı sıfırlamaz. bunun bile yeterli olucağını sanmam ama tarih borsa ismi vs olan güncel selfie ister bunuda üstelik daha önce login olduğunuz bir ip üzerinden yollamanızı ister.
en son yaptığınız trade ler hakkında bilgi talep eder, en son ne zaman login oldun sorar. sorar da sorar yani hatta en son hesap gerçekten sizin bile olsa sıkılır vazgeçersiniz.

-aynı şekilde borsaya verilen selfie ile hiç bir suç yüklenemez adınıza, o hesabın gerçekten size ait olduğuna dair çok daha fazla kanıt gerekir.
sahip olduğunuz bir pc yada internet bağlı herhangibir cihazdan o hesaba girilmişmi, girilmişse en son ne zaman girilmiş, mal varlığınızda açıklanamayacak bir değişim olmuşmu, sonra gün tarih borsa ismi belirtilen bir selfie varmı elde vs vs vs.
hatta bizim memlekette savcı yukardakiyle uğraşmaz takipsizlik verir geçer.

sanırım bu evrende kendi yarattığı hayali canavarlardan korkma konusunda insan kadar verimli bir tür yok  Grin

bence burda tek konuşulup tartışılması gereken şey insanların  hiç tanımadığı birine para vermek için sıraya girip üstüne kimlik bilgisi verip , hatta sınava falan girebileceği gerçeği.
yeterki kazanın doğuracağına inansın...
sr. member
Activity: 868
Merit: 265
★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!
Tabiki durduk yere KYC evrağı göndermeyi makul bulmuyorum ama o kadar çok şekilde verilerinizi ele geçirmek isteyenler bunu başarabilir ki şaşırırsınız. En basitinden hat taşıma adına TC verdiğiniz yer bile adınıza işlem yapıp başınızı belaya sokabilir. Bu nedenle borsaların yapabilecekleri kısıtlı bence.
full member
Activity: 728
Merit: 151
ya burda vakti zamanında uyaran çok oldu vermeyin diye bountylere airdroplara kadar girdi bu kyc saçmalığı.tabiki bu yönde bir akım başladıktan sonra ve aylarca emek verdiğin imza şerefsizlik yapıp çat diye önüne kyc şartını koyunca ne yapacaksın mecbur kaldı millet tabi .hatta bi tane şerefsiz ekip 1 $ lık verdiği telegram airdropı için bile kyc istedi.şimdilerde duyduğumuz deep webte kyclerin satıldığı  Grin Grin
legendary
Activity: 2632
Merit: 1333
Bu durum yeni başlayanlar hariç çok pis bir noktada, eminim çoğumuz borsalar, ico,bounty, (hatta airdrop) vb için kyc yapmışsınızdır, keza ben de ilk başlarda burada ahkam kesiyordum "kimseye kimlik bilgisi falan vermem" diye ama ohooo, bir noktadan sonra para kazanmak istiyorsan çözülüyorsun.
Başta takibimde olan Hydro olmak üzere, konuyla ilgili ciddi çalışmalar var, sen kimlik bilgilerini blok zincirinde tutulup, korunan tek bir yere vereceksin ve orasının sana verdiği id vb ile kimseyle belge falan paylaşmadan kimliğini kanıtlayacaksın. Ama yenileri hariç tutmamın nedeni buydu, biz çoktan akıbeti meçhul bir şekilde paylaştık bile.
Ancak şöyle de bir durum var, yapay zeka her alanda hızla ilerliyor, daha şimdiden gerçek fotoğraftan ayırdedilemeyen benzersiz insan portreleri yaratabilen yapay zeka yazılımları çıktı bile ( bkz. https://thispersondoesnotexist.com ), dolayısıyla yakında çalmaya ihtiyaçları kalmayacak, birebir oluşturacaklar zaten.
hero member
Activity: 1655
Merit: 600
Önüne gelen herkesin KYC istemesi tehlikeli ve tamamen gereksiz bir durum.

Örnek vermek gerekirse yaklaşık 2 yıl önce icosu yapılan Chainlink projesi katılımcıların hiçbirinden KYC istememişti ve bu proje Coinbase dahil hemen hemen her büyük borsada listelendi.

Yani bir proje iyiyse KYC olmadanda heryerde listelenebiliyor.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
dert ettiğiniz şeye bak birkaç yıl önce ülkenin tamamının bilgileri torrentlerde geziyordu

http://turkish-citizenship-database.blogspot.com/

https://forum.donanimhaber.com/turkiye-de-tam-49-611-709-kisinin-kimlik-bilgileri-calindi--115810994

biri kyc mi dedi biri güvenlik mi dedi.

boşverin  bu işleri kafaya takmayın zaten ülkenin bütün bilgisi torrentte adresinize kadar bulaiblirisniz. kyc verseniz ne vermeseniz ne yeterki  biri birşey yapmak istesin.

legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Ben şahsen bounty ve airdroplar için KYC vermiyorum. Sonuçta dolandırıcı olup olmadıkları belli değil; daha ürünlerini bile piyasaya çıkartmamışlar. Hatta bu verdiğimiz kimlik/pasaport bilgilerini ne şekilde sakladıkları da belli değil. Fakat büyük borsalara daha fazla güvenilebilir bu konuda. Sonuçta kurumsal bir yapıları ve itibarları var.

KYC'ye ilişkin 3 kısım var aslında. Birincisi, KYC isteyen firmanın kendisi. İkincisi, bu firmanın doğrudan ya da dolaylı ortakları. Sonuncusu da bu firmadan bilgi sızdırmak isteyen saldırganlar. Eğer biz KYC verdiğimiz firmaya yeterince güvenebiliyorsak, altyapıları güçlüyse ve iletişime geçebilecek muhatap da bulabiliyorsak riski en aza indirmiş olabiliriz. Diğer tüm durumlarda KYC bilgilerimizin nerelerde dolaştığını bilemeyiz.
full member
Activity: 616
Merit: 101
Ben kendim bir yere kyc verirken kimlik kartımın üstüne ufak bir kağıda tarih yazıyorum öyle çekip veriyorum fotoşopla falan anca düzeltirler ki onla uğraşıcağına art niyetlilerse beni direk geçerler düşüncesindeyim  Smiley selfielerde de mutlaka tarih yazarak atıyorum , böyle ufak tefek şeylerle kendinizi koruyabilirsiniz ama en iyisi yine mümkün oldukça kyc yapmamak...
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
Paint bilgisi bile yeterli hocam çok yoğun girdiğim 2-3 borsa hariç bir çok bounty'e katılmama rağmen hiç bir yere gerçek kimlik vermeden kyc yaptım.

Adınız KEMAL SOY olsun diyelim paintte bile bir harfi kopyalayıp MAMAL SOYMA yapabilirsiniz.
Aynı şeyleri pasaport no - tc ve doğum tarihi içinde uyguladınız mı işlem tamamdır.
Fotoğrafı çekerken eşit ışık alacak bir yerde çekmeye yada eşit ışık altındaki harfleri yer değiştirmeye dikkat edin yeterli.

Selfie ve adres bilgisi için de aynısını yapabilirsiniz. Her seferinde uğraşmanız gerekmiyor merak etmeyin.
Elde imza tarih tutmalı selfieler için de beyaz boş bir kağıt ve pasaportla selfie çekin daha sonrakilerde elinizde yazılı kağıtla çekip paintte kes yapıştır gönder yapabilirsiniz yine. Aynı yerde ve günün yaklaşık aynı saatinde yaparsanız renk farklılığı oluşmaz.

bir diğer yöntem zaten üzerinde oynamış olduğunuz pasaport sayfasının kaliteli bir renkli çıktısını alın pasaportun her hangi bir sayfasına tutup onunla birlikte istediğiniz selfie'yi çektirin. Bu yöntem bazılarından geçmeyebiliyor ama.

şöyle göstereyim bende her durum için taslak hazır 2 dakikada şartlara uydurup gönderiyorum.

full member
Activity: 938
Merit: 115
Bu durum gerçekten çok sıkıntı verici bir hal aldı artık. Ama yapacak çok şeyde kalmıyor ki, kyc istemeyen hiç bir şey kalmadı. Eğer yapmazsanız kampanyalara katılamıyorsunuz. Üstelik kampanyanın başında söylememesine rağmen sonunda isteyenler de çıkıyor.
full member
Activity: 350
Merit: 129
fallenangel
STOlar KYC isteyebilir anlarım. Benim anlamadığım ICOların KYC istemesi.  Size ne oluyor zaten %99.9 çöp olacaksınız. KYC ne iş için yapılıyorsa o iş fotolarda belirtilmeli. Selfi mi yapıyorsunuz borsa üyeliği için, kağıda tarihiyle bunu da belirtip selfie çekilmeli. En iyisi KYC yapan aracı kurumların kullanılması. Ancak oldukça maliyetli olduğu için dandik projeler tercih etmiyor.
Pages:
Jump to: