Pages:
Author

Topic: KYC - Kimlik Hırsızlığı / Sağa Sola Saçtığımız KYC'lerin Durumu? - page 3. (Read 803 times)

jr. member
Activity: 322
Merit: 2
bu zamana kadar yaptığım kyclerin herhangi bir olumsuz geri dönüşü olmamıştı. zaten yukarıdaki arkadaş güzelce açıklamış da olayı.
member
Activity: 1106
Merit: 25
Ben çoğu borsada üyelik açtığım zaman kyc yapmisimdir. Eğer o borsa ile işlem yapıyorsa. Poloniex bitrex kucoin binance vs hepsine kyc yaptım ama onun dışında airdop ya da bounty için kyc yapmadım. Meslek cashbag diye bir bounty vardı yalan olmasın 10 bine yakın token alacaktım ama yine de kyc yapmadım.
full member
Activity: 266
Merit: 214
Analist - Trader - Yazar
"Dolandırıcının biri BitcoinTalk forumuna "istediğiniz ülkenin pasaportunu" satın alabilirsiniz diye mesaj atmış. Liste geniş, ama Türkiye yok Smiley Bizim pasaportun sahtesini yapmaya bile gerek duymuyor dolandırıcılar Smiley"
https://pbs.twimg.com/media/D-9Fn_gXYAEE7qp.jpg

Demiş @Onurgozupek

Malesef kyc'li hazır hesaplar, kimlikler selfieler bile satılıyordur.
member
Activity: 462
Merit: 14
bu büyülk bir risk eski işe yaramayanları vermeye çalışın gerekirse o da.
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
Bu KYCler ile kötü şeyler yapılabiliyor doğru fakat sadece kimlik ile olacak şeyler değil. Örneğin, KYC'nin yanında ikametgah belgesi ya da adınıza fatura da paylaşmalısınız üstelik bu faturayı sadece üç ay içerisinde kullanabilirler. Bunun dışında eğer KYC'yi verdiğiniz firma Onfido gibi güvenilir bir kuruluşsa hiçbir sorun olmaz fakat Google Form üzerinden KYC toplayan bir firma büyük ihtimalle art niyetlidir. Bugün Bitcointalk üzerinden bile bir çok kişinin kimlik bilgilerini satın alabileceğiniz şahıslara ulaşabilirsiniz, ben şahsi olarak bugüne kadar hiçbir Türk'ün kimlik bilgisinin belgeleriyle beraber internet ortamında satıldığını görmedim ama bir çok Doğu Avrupa ve Rusya konumlu Türki devletlerin kimlik bilgileri ortalıkta dolanıyor. Gate.io'da bahsettiğin KYC'yi ben de yaptım ki bu benim çok hoşuma gitti, aynı şekilde Binance'de hem o günün tarihiyle birlikte selfie göndermeni hem de bilgisayar kamerasından yüz tanıma sistemde kendini taratmanı istiyor. Bu durumda ben sadece: Onfido ve Synaps gibi güvenilir firmalara kimlik bilgisi vermeyi (mümkünse vermemeyi), Google Form ise kimlik bilgisi toplamaya çalışan projelere ile siktir çekmenizi tavsiye ederim.

• Kimlik bilgileri çalınan kullanıcıların bilgileriyle diğer borsalara şifre sıfırlama isteği gönderilebilir
  • Adınıza sahte kimlik çıkarılıp bir başkası tarafından bu kullanılabilir

Ben olsam önlem olarak yeni kimlik çıkartırdım, eski kimlik fotoğrafları kullanılarak yapılan şeylerden sorumluluğum kalkardı çünkü yeni kimlikler çipli ve önemli şeylerde PIN kullanmanız gerekiyor diye biliyorum.

"Dolandırıcının biri BitcoinTalk forumuna "istediğiniz ülkenin pasaportunu" satın alabilirsiniz diye mesaj atmış. Liste geniş, ama Türkiye yok Smiley Bizim pasaportun sahtesini yapmaya bile gerek duymuyor dolandırıcılar Smiley"
https://pbs.twimg.com/media/D-9Fn_gXYAEE7qp.jpg

Demiş @Onurgozupek

Ben de yukarıdaki mesajımda demiştim Onurgozupek'in yaptığı tespit doğru çünkü Türklerin kimlikleri gerçekten çok nadir, bugüne kadar ben de hiç görmedim.
full member
Activity: 266
Merit: 214
Analist - Trader - Yazar
Bir kaç yıl önce harcama itirazlarının ve hukuki davaların baş göstermesi ile birlikte tüm borsalarda KYC modası aldı başını gitti.
Bugün KYC almayan hemen hemen hiç bir borsa yoktur.
Daha sonra bu modaya ico'lar katıldı.
Yine coin olarak yatırım toplayan ico'ların neden kimlik bilgilerimizi toplamaya çalıştığını hiç bir zaman anlayamayacağım.

Borsalar, ico'lar derken bir takım bounty kampanyaları bile "kyc'nizi kesin almalıyız" demeye başladılar.

Kimlik, ehliyet, pasaport arkalı önlü fotoğrafları
Selfie'ler; hemde kimliklerle birlikte!
Gülerken, ağzın açıkken selfie!
Kafanı çevir yandan profilden selfie!
Hatta gate.io'da bir takıp el kol hareketleri ile bile çektik KYC için!
Artık videolu selfie bile alıyorlar.

Resmen şebek ettiler bizleri ama bu ayrı bir konu.

Asıl mesele bu verdiğimiz kyc dökümanları ile yapabilecekleri neler nelerdir?

Bir çok ihtimal var bunlardan bazılarını sıralayacağım.
Daha sonra alabileceğimiz önlemleri birlikte tartışırız.

* BTC çalmış olan hackerlar sizin adınıza çeşitli borsalarda hesaplar açarak,
Bu çalıntı coinleri sizin adınıza bozabilir, çevirebilirler.
Daha sonra olayın muhatabı siz oluverirsiniz.
Borsa çıkarır verdiğiniz selfileri, kimlik kopyalarını verir yetkililere.
Kendinizi ifade etmeniz baya zor olur.

* Adınıza sahte kimlikler çıkarabilirler rahatlıkla.
Sonuçta arkalı önlü renkli bir şekilde gönderiyoruz.
Karşı tarafında bu dosyaları muazzam bir güvenlikle koruyacağı da meçhul.

* Şifrelerinizi borsalarla aynı yazıyorsanız hesabınızı çalabilirler.

* Bu kyc bilgilerinizle mesela büyük bir borsada tuttuğunuz paralarınıza göz dikebilirler.
"Şifremi unuttum, mailim de çalındı" derler borsaya mail atarlar.
Borsada sizin daha önce yaptığınız kyc'ye istinaden hırsızdan kimlik selfie filan ister.
Hırsıza bu verileri verdiğimiz için o da gönderir ve hesabınıza el koyar.

* Neyse daha fazla akıl vermiş olmak istemiyorum. Daha bir sürü kötü şey yapılabiliyor bu kyc'ler ile.

Bütün bunlardan haberiniz olmasını.
Özellikle piyasaya yeni katılan arkadaşların bu durumlardan haberdar olmasını istiyorum.
Bu yazıyı bu yüzden yazdım.

Ne tür tedbirler alabiliriz?
Hali hazırda verdiğimiz kyc'ler ile ilgili yapabileceğimiz bir şey var mı?
Başımıza kyc ile ilgili kötü bir durum geldiyse ne yapabiliriz?

Bu soruların cevaplarını birlikte tartışalım.
Zamanla konuyu güncelleyeceğim.
Pages:
Jump to: