Pages:
Author

Topic: Madencilik Yaparken Bilinmesi Gerekenler Burada - page 3. (Read 6112 times)

sr. member
Activity: 406
Merit: 263
Gerçekten faydalı bilgiler. Teşekkürler paylaşım için.

Bir sorum olacak. Anladığım kadarı ile sen miningleri ayrı bir odada veya bambaşka bir dairede tutuyorsun. Peki full time baska bir işle meşgul musun yoksa sadece bütün gün mining ile mi zaman geçiriyorsun. Kısaca sorum şu; ortalama ne kadar zaman gerekli eğer 5-6 rigli gpu mining yapılıyorsa? Bir kişi, bu işi part time olarak yapabilir mi? Sizin görüşünüz nedir acaba?

Tekrardan teşekkürler.
hero member
Activity: 2170
Merit: 613
Online Security & Investment Corporation
Gelen tavsiyeleri de bu mesajı düzenleyerek yazacağım.

RESERVED.

-Part-time olarak yapılabilecek en güzel işlerden biridir. Herşeyi olması gerektiği gibi yaparsanız tüm sistemi kurduğunuzda bir sorun oluşması ihtimali çok azdır.
hero member
Activity: 2170
Merit: 613
Online Security & Investment Corporation
TOZ:

Toz elektronik cihazların en büyük düşmanıdır. Open Air kasalar kullandığımız için tozdan korunmak şart. Madencilik yapılacak yerin dışardan toz girmeyecek bir şekilde düzenlenmiş olması gereklidir. Penceresi olmayan ve tek bir kapısı olan bir oda bunun için uygun. Bu kapıyı PVC yaparsanız ahşap doğrama amerikan kapılara göre toz geçirgenliği açısından toza karşı daha iyi bir önlem almış olursunuz. Kendi giriş çıkışlarınızda kapıyı sürekli kapalı tutmaya özen göstermek de önemlidir. Bu şekilde ortama toz girmesini minumuma indirirsiniz. Bu kapının ardında da bir kapı olursa ekstra önlem almış olursunuz. BİM lerdeki gibi iki kapı.

Ben bu önlemi gayet iyi bir şekilde aldım. Şiddetle tavsiye ederim.

--

ISI:

Soğutma için klima şart. Bu odayı klima ile soğutmalısınız. Madencilik yaparken oluşan ısıyı yoketmek önemlidir. Aksi takdirde yangın çıkabilir. Çok basit bir şekilde bunu da hallettim. Ekran kartı ile madencilik yapıyorsanız klima yeterli olacaktır.

Antminer tarzı çok ısı üreten cihazlar ile madencilik yapıyorsanız klima yetersiz gelecektir. Antminer tarzı cihazların çok fazla ısı ürettiğini bildiğimiz için klima ile odayı soğutmaya çalışırsanız çok fazla masraf yapmanız gerekecektir. Bunun için pratik bir çözüm var: Sıcak havayı cihazdan uzaklaştıran fanın önüne davlumbaz borularından monte ederek bu borunun diğer ucunu odadan dışarı vermelisiniz. Bu sayede içeriyi soğutmak için daha az masraf yaparsınız. Çünkü sıcak havayı direk dışarıya atıyorsunuz. Ben tüm antminer cihazlarımı sattığım için bunu yapmama gerek kalmadı. Ama bir arkadaşım için bu anlattığım şeyi uyguladık ve sonuç mükemmel.

--

SES:

Eğer antminer tarzı cihazlar kullanıyorsanız ses büyük bir sorun. Bu tarz cihazlar çalıştıracaksanız yakın çevrede ev olmamasına özen gösterin. Yoksa sürekli şikayete gelenler oluyor. ÖZellikle geceleri büyük bir sorun haline geliyor. Ekran kartı ile madencilik yapıyorsanız ses sorununuz yoktur. Öyle aman aman ses çıkmıyor.

--

Ekran kartları arasında en az 5 cm boşluk bırakılmalıdır. Bu sayede kartlar daha düşük ısıda çalışıyor. Çünkü ekran kartları üzerindeki fanlar ısıyı uzaklaştırmak için yeterli oluyor. Zaten klimanın üflediği serin havayı da hesaba kattığımızda ekran kartlarında aşırı bi ısınma oluşmuyor. Çoğu kişi rig hazırlarken genelde internette gördüğü gibi küçük boyutlarda hazırlıyor. Bu da ekran kartlarının daha yüksek ısılarda çalışmasına neden oluyor. Bazı kişiler sanayi tipi veya ev tipşi vantilatörler ile ekran kartlarının oluşturduğu ısıyı yok etmeye çalışmakta. Ev tipi vantilatörler ile pek fazla başarı elde edilemiyor, ama yine de kullanılabilir. Sanayi tipi vantilatörler kullanışlı oluyor, ancak koyacağınız açı çok önemli. Tercihen ekran kartlarının üst kısmından alta doğru hava üfleyecek şekilde koymalısınız. Çünkü ekran kartlarında oluşan sıcak hava yanlardan uzaklaşır.

--

ELEKTRİK TESİSATI:

Çalıştırdığınız cihazların prizden çektiği elektriği mutlaka ve mutlaka watt ölçer ile ölçerek gerekli hesaplamaları yapıp uygun şekilde elektrik tesisatı yapmalısınız. Aksi takdirde yangın çıkabilir. Piyasadaki elektrikçilerin "Bu çok dayanıklı. Hiç sorun çıkmaz. Garantisi benim." sözlerine güvenmeyin. Siemens marka kaliteli şalter ve NYM kablo kullanılmasını tavsiye ederim. Bir de kaçak akım koruma diye bir alet var. Şaltere benziyor. Mutlaka ve mutlaka taktırın. Geçtiğimiz günlerde medyada gördüğüm havuzda elektrik akımından ölenlerin haberi üzerine araştırınca çok gerekli olduğunu farkettim. Bunu hiçbir elektrikçi söylememişti. O kadar kalın kablo ve şalterleri montaj yapan kişinin bu konuda bilgi sahibi olmaması açıkcası beni şaşırttı - ki çok kişiyle görüşüp hiçbirini beğenmeyip en sonunda bu kişiye yaptırmıştım. Yangın çıkma riskini ve insan vücuduna elektrik akımının zarar vermesini engelliyor.

--

YANGIN:

Yangın çıkma riskine karşı mutlaka ve mutlaka yangın söndürücü bulundurulmalı. Kullanılması durumunda madenci cihazlarınızın tekrar çalışmayacağı riskini unutmayın.

--

İNTERNET KESİNTİSİ:

İnternet yoksa madenci cihazlarınız çalışmaz. 3G ve 4G mobil çözümler ile internet kesintisi olması durumunda madenciliğe devam edilebilir. Otomatik olarak henüz bir çözüm bulamadım, ancak manuel olarak bir sorun olması halinde yedek internetim mevcut. ADSL ve fiberde (Turk Telekom fiber diye VDSL veriyor tabi) de mutlaka internetin gittiği zamanlar oluyor. Vodafone da satılan sim kart ile çalışan ethernet bağlantısı veren modemler can simidi olarak kenarda duruyor. İçerisinde bir tane data hattı var.

--

ELEKTRİK KESİNTİLERİ:

Bunun için online güç kaynakları veya janeratör kullanılabilir. Ancak çok masraflı olduğu için ben tercih etmiyorum. Elektrik yok ise madencilik de yok.

--

YÜKSEK VOLTAJ KORUMASI:

Şebeke elektriğindeki ani dalgalanmalara karşı koruma alınmalı. Online güç kaynakalrı ile malasef madenci cihazlarımız için yeterli önlem alınamıyor. Ekran kartı ile mining yaparken kullanılabilir ancak antminer tarzı cihazlar için online güç kaynakları yetersiz geliyor bu konuda. Daha önce 1600 Watt çekerek 3kva Tunçmatik bozdum. Üstelik çok kısa bir süre çalıştırdım. Tecrübe konuşuyor. Şuanda ben bu hususta düzgün bir önlem almadım. Araştırmalarım devam ediyor.

--

BEKLENMEYEN DURUMLAR:

Ekran kartı ile mining yaparken aniden sistem donabiliyor. Rig Resetter cihazlarından alıp kullanılmasını tavsiye ediyorum. İlk SRRv2 cihazımı sipariş verdim. Bir ay içinde kargoya verilecekmiş. Poland'dan gelecek. En az 20 gün de gelmesi sürer. Umarım sorunuma kesin çözüm olacak.

Alternatif olarak Broadlink markasının Wifi bağlantılı akıllı prizleri var. Wifi ile internete bağlanıyor ve cep telefonunza yüklediğiniz bir uygulama ile elektriği kapatıp tekrar açabiliyorsunuz. Sipariş verdim Şuanda kargoda. Umarım çözüm olur. Kaç watt desteklediğini öğrenemediğim için her rig için bir tane almayı düşünüyorum. Hem her rige ayrı ayrı müdahele etmek mümkün olur.

Bu iki sistemden birini mutlaka tercih etmelisiniz. Aksi takdirde sorun olduğunda sürekli madencilik yaptığınız yere gitmeniz gerekecektir.

EDIT: Broadlink SP3 kullanarak uzaktan dilediğim gibi rigleri kapatıp açabiliyorum. 3500 Watt destekli bir cihaz. Kullanımı da çok kolay.

--

DONANIMSAL ARIZALAR:

Madencilik aptığınız donanımlar bozulabiliyor. Yedek parça bulundurulması mutlaka gerekiyor. Antminer tarzı cihazlar ile madencilik yapıyorsanız kaliteli PSU kullanmazsanız sürekli yaşayacağınız sorun PSU kaynaklı olacaktır. Ekran kartı ile madencilik yapıyorsanız PSU, riser RAM, CPU, anakart vb. donanımlardan mutlaka yedekte bulundurun. Ben en çok riser'larda sorun oluştuğunu gözlemledim. Diğer parçalarda kolay kolay arıza olmuyor.

--

YAZILIMSAL ARIZALAR:

Antmibner tarzı madenci cihazlarının kullanımı çok kolaydır ve kolay kolay yazılım arızaları ile karşılaşmazsınız. Ancak ekran akrtı ile madencilik yapıyorsanız yazılım hataları ile çok sık karşılacaksınız. Windows kurmayı, driver tanıtmayı çok iyi bir şekilde biliyor olmanız gereklidir.

Yazılım hataları çok çeşitlidir ve donanım hataları ile birleşince büyük sorunlara neden olabilir. Madenci cihazını oluşturan bileşenlerde neyi nereye takacağınızı bilmeniz gerekir. Yanlış montaj olursa sorun yaşarsınız. Driver kurarsınız madenci yazılımınız ile uyumlu değildir, sorun yaşarsınız. Windows güncelleştirmeleri, bios ayarları, otomatik kapanmalar, NET framework tarzı ekstra gerekli yazılımlar madenci yazılımının hata vermesi vb. pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Yazılım mühendisi olduğum halde ben bile pek çok sorunla karşılaşıyorum zaman zaman. Mesela v7 riser'lar ASUS PRIME Z270-A ana kartın ana slotunda düşük hashrate değeri veriyor, ama v6 ile sorun yoktur. Diğer slotlarda sorun olmuyor sadece ana slotta bu şekilde. Çözmek için günlerdir uğraşıyorum, yeni çözdüm.

--

GÜVENLİK:

Hırsızlığa karşı önlem almalısınız. Ben içeriye bir kamera, dışarıya bir kamera koydum. Cep telefonumdan izleyebiliyorum. Ayrıca hareket sensörlü alarm montaj ettim.

--

OVERCLOCK:

Sahip olduğunuz sistem ile daha yüksek üretim yapabileceğinizi öğrendiniz. OC yapmaya kalkıştınız. Eski ayarlara geri dönerek sistemi tekrar düzeltebileceğiniz gibi bazı durumlarda eski ayarlara geri dönemediğiniz için komple sistemi baştan kurmanız gerekebilir. Bazı durumlarda madenci cihazlarınızın veya ekran kartlarınızın kalıcı olarak zarar görmesine neden olabilirsiniz. İki adet ekran kartı bozmuş biri olarak bu hususta tecrübem nettir.

--

NAKİT AKIŞI:

Benim gibi fazladan kenarda duran nakitiniz ile madencilik yaparsanız sorun yok. Ancak kredi çekerek yada kredi kartına güvenerek madencilik yapacak kişiler için nakit akışı sorun olabilir. Dikkatli olmak gerekir. Bazen havuzlarda yapılan üretim hesap makinelerindeki tahminlerden düşük olabiliyor. Bazen havuzlardan para gelmeyebiliyor. Ben bir kaç defa buna şahit oldum. Güvenilir havuzlarda madencilik yapılmasını tavsiye ederim. Bazen havuzlardaki luck yüüznden üretim düşük olabiliyor. Buna yapılabilecek birşey yoktur. Ürettiğiniz coin değeri düşebilir veya yükselebilir. Burda daha yüksek kazanç veya daha düşük kazanç olasılığı ortaya çıkar. Ürettiğinizi borsada daha çok kazanacağım diyerek alım satıp yapıp zarar edebilirsiniz veya daha çok kazanabilirsiniz. Ürettiğiiniz coinleri satarken paranızı göndermeyen alıcılara para kaptırma riskiniz de vardır. Tabi bunun için escrow kullanma veya TR borsalarında işlem yapma gibi önlemler mümkündür. Son husus ise sürekli işlem yaptığınızda maliyenin tepenize çökmesidir ki BTC ile alışveriş yaparak (yeni madenci ekipmanalrı alınabilir) veya elden nakit alarak bu soruna da çözüm bulunabilir.

--

Uzun bir yazı oldu. Şimdilik yazacaklarım bunlar. Eminim ki pek çok kişinin işine yarayacak bilgiler paylaşmışımdır. BTC olarak bağışlarınız kabul edilir Smiley

BTC wallet: 14R9AM2xvnRzP1iwMvrAx84r1fJoXPLi4S



Yazının Orjinal Kaynağı >>> http://blog.igotek.net/madencilik-yaparken-bilinmesi-gerekenler-burada-kripto-para-madenciligi/
Pages:
Jump to: