Bu martı bizim bildiğimiz pansiyon işi yapan şirket mi yoksa aynı isimde farklı bir şirket mi açıldı?
Bundan 9-10 yıl önce dikkatimi ara ara çekerdi ama o zaman spekülasyona açık bir kağıttı. Tabi o hisse ise.
Yatırımcısına bu şekilde temettü dağıtan ( bu temettü değil belki ama) hisseler yatırımcıyı cezbeder.
Bravo Martı'ya.
2018 yılında kurulan Türkiye'nin öncü ve tek ölçeklenmiş mobilite şirketi Martı, e-scooter, e-mobilet ve e-mopedlerden oluşan filosuyla kendi IOT altyapısını ve yazılım sistemlerini üretiyor.
https://www.marti.tech/about/Bahsettiğiniz şirket ile bir alakası yok. Martı, scooter paylaşım uygulaması. Sahibi Oğuz Alper Öktem genç bir girişimci. Türkiye'nin Elon Musk'ı olabilecek kadar zeki biri. Fakat ben onu girişimci ruhu sebebiyle takip etmiyorum. Paylaşımcı sistemlere olan inancını hem sözleriyle hem de uygulamalarıyla desteklediği için takip ediyorum.
Haftada 45-60 saat arası çalışıp arabamızın kredisini ödüyoruz. Sosyalleşmek ve kredi borcunu ödediğimiz aracı kullanmak için haftalık 10 saatimiz bile kalmıyor çoğu zaman.
Dünyada 8 milyardan fazla insan var. 8 milyar insan bunu yapsa kredi ve borçlanma maliyetleri ve yaşam kalitesi inanılmaz ölçüde düşer ama en önemlisi dünyadaki 8 milyar insan bunu aynı yapamaz bile.
Neden 8 milyar insan olarak araçlarımızı paylaşmıyoruz? Neden özel mülkiyete bu kadar düşkünüz? Özel mülkiyet yerine paylaşım özellikleri daha yüksek ekosistemler geliştiremez miyiz?
Uzun vadeli elde tutulacak bir hisse değil bu şirketlerin geleceği bile meçhul.
Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de bu martı vb. araçların yasaklanması lazım trafiği öyle bir tehlikeye sokuyorlar ki kaza oranları ciddi şekilde arttı. Gördükleri her yere park edip kaldırımı otopark önünü ve bilimum kamusal alanı işgal ediyorlar acilen buna yaptırım gelmesi gerekir. Kamusal düzen tekrar sağlandığında bu yaptıkları gaspların karşılığı cezalar kesilecektir diye umuyorum.
Trafik yalnızca dört tekerlekli motorlu araçların alanı değildir. Orada motorsikletlilerin ve bisikletlerin de en az otomobiller kadar bulunma hakkı var. Trafiği tehlikeye sokan da taşıtların türleri değildir. Taşıtların sürücüleridir. Türkiye'de her yıl yüzlerce motorcu trafiğin yalnızca kendisine ait olduğunu zanneden otomobil sürücüleri yüzünden vefat ediyor.