Genel Ahlak denilen bir kavram vardır hukukta.Bunun da diğer önemli kamu değerleri gibi korunması gerekir.Örneğin pandemi oldu ve Genel Sağlık korunması için bazı önlemler alındı.Genel Ahlak içerisinde de hukukun bazı koruduğu değerler var.
Sizin bahsettiğiniz örnek Genel Ahlak ilkelerinin korunması açısından “Teşhircilik” suçunun bir örneği.Aslında burada hayasızca hareketlerde bulunma örneği de var.Teşhircilik ve belirli olmayan ve birden fazla kişi tarafından algılanabilecek şekilde cinsel ilişkide bulunmak, hayasızca hareketler suçunu oluşturur.
Yani suç var ve bu suçun kanunu adi “Hayasızca hareketlerde bulunma.” Yalnız bu suç 2 şekilde ortaya çıkıyor :
1- Teşhircilik
2- Alenen birden fazla kişi tarafından algılanacak şekilde cinsel ilişkiye girmek.
Geçen gün sahilde 2 kişinin ulu orta cinsel ilişkiye girdiği videoyu görmüşsünüz veya duymuşsunuzdur.Bu yukarıdaki suçun ikinci seçimi ile hareketiyle yapılan “Hayasızca hareketlerde bulunma” eylemini ifade ediyordu.Gelelim sizin verdiğiniz örnekteki karşılık olan “Teşhircilik” suçuna.
Teşhircilik, kanuni olarak nasıl tanımlanmış ona bakmamız lazım.Teşhircilik ;
“ Türk Dil Kurumu’na göre “göstermecilik, sergilemecilik” anlamlarına gelen teşhircilik, ahlak, ar ve haya duygularını incitecek şekilde belirsiz kişi veya kişilere vücudun mahrem bölgelerinin gösterilmesi olarak anlaşılmaktadır”
Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin 18.06.2019 tarihli, 2017/5100 E. ve 2019/10738 K. sayılı kararında;
“ teşhircilik; kişinin cinsel tatmine ulaşabilmek için cinsel organı veya madde metniyle korunması hedeflenen değerleri incitecek şekilde vücut bölgelerini alenen göstermesidir.”
Yani mini etek giymek Yargıtay’ın aldığı karara göre teşhircilik suçunu oluşturmaz.Eğer karşıdaki ikinci şahıs size herhangi bir mahrem yerlerini gösteriyorsa bu teşhircilik suçu olarak kabul edilir.
Aynı kararın devamındaki gerekçede ise :
“ Bu nedenle; cinsel organların dahil olmadığı, sadece vücudun diğer bölgelerinin gösterilmesi, bu kapsamda dekolteli elbise giyilmesi teşhircilik kapsamında değerlendirilmemelidir.
Ayrıca, kişilerin giyecekleri kıyafetleri kendilerinin belirleme hak ve özgürlüğü bulunmaktadır. Son çare olan Ceza Hukuku, kişilerin neyi nasıl giyeceklerine karışmamalıdır. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti topraklarında, kimse, kişilerin giydikleri kıyafete, kendi ahlak veya din anlayışına dayanarak müdahale edemez; bu müdahalelerin devlet eliyle gerçekleştirilmesi ise ihtimal dahilinde değildir. Bu özgürlüğün sınırının, yalnızca cinsel uzuvların teşhiri olduğunu belirtmek gerekir.”
Şeklinde ifadelerin yer aldığını da eklemek gerekir.
Kaynak :
https://sen.av.tr/tr/makale/hayasizca-hareketler-sucu-kapsaminda-teshircilik-fiili#_ftn6