Author

Topic: Noile ATM-uri crypto cash-in / cash-out de la AtmByte (Read 206 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Pe masura ce KYC avanseaza, si aceste unelte vor avansa. Iar totodata, vor aparea cu siguranta (daca nu exista deja) si unelte foarte basic de blockchain analysis care vor functiona 100% gratuit.

Inteleg acum la ce te referi. Sunt de acord cu tine aici. Insa, daca sunt folosite astfel de unelte, iar banii clientilor ar putea fi blocati de aparat, ar fi cinstit ca operatorii de ATM-uri sa si anunte acest lucru de la bun inceput. Iata, de pilda, cum au procedat cei de la AtmByte. Daca le folosesti aparatele, macar o faci in cunostinta de cauza.



La care lege te referi...?
La Know-Your-Customer. Abuzul legii KYC nu-l pot numi altfel decat furt.

Impartasesc parerea despre KYC, mai ales daca luam in calcul pericolele asociate cu aceasta procedura. Insa in afara de opiniile noastre personale, acest KYC cred ca este aplicabil de firma in relatiile lor directe cu clientii... Nu si prin intermediul ATM-urilor. Sau cel putin nu in totalitate. De ce spun asta? Intrucat la bancomate (cel putin ale Bitcoin Romania si AtmByte) stii de la inceput ca tranzactiile pana in suma X (sa spunem 5000 RON) sunt anonime (in sensul ca nu ti se cere nici o data personala), la cele intre 5000 si 10.000 ti se solicita un numar de telefon si la cele de peste 10.000 trebuie sa fii utilizator inregistrat al platformei (acestea sunt conditiile aparatelor oferite de Bitcoin Romania). Deci din moment ce tu te-ai duce sa tranzactionezi o suma de sub 5000 RON, unde stii ca nu este necesar KYC, prin intermediul carei legi iti pot baga ei KYC pe gat? La asta ma refeream cand am pus intrebarea...

OK, daca vrei sa fii utilizator al platformei de exchange, trebuie sa treci prin KYC, conform legii la care se supune exchange-ul si, ca urmare te forteaza si pe tine sa te supui. Dar la un bancomat cu tranzactii anonime (pana la un anumit prag) cum iti pot aplica KYC?



La partea cu mineritul solo, ma refeream la faptul ca monedele din solo mining ar fi probabil considerate suspecte deoarece nu prea lasi nimic in urma minatului, fata de pool-uri unde trebuie sa te inregistrezi si lasi in urma ta macar o adresa de e-mail si un IP.

Oh well... partea asta a discutiei ma duce cu gandul la lumea lui Orwell care sa includa mai nou si crypto (ca lumea reala este deja precum cea descrisa de el). Sper insa sa nu se ajunga pana in acel punct, in care si crypto sa fie tot o realitate orwelliana... Daca ar fi asa, atunci toata munca depusa de-a lungul a zeci de ani de Cypherpunks si de toti predecesorii acestora a fost in van...
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Uhm... ce te face sa spui asta...? Ai mai citit despre asa ceva, pe undeva...?
Nu, dar ma gandesc ca la un moment dat, plata unui salariat pentru a cauta in cateva secunde prin scurtul istoricului adresei clientului nu se va mai justifica. De fapt, mi se pare ca deja nu se mai justifica din moment ce exista unelte care pot inlocui angajatul respectiv cu o unealta automata.

Pai spre exemplu, General Bytes, unul dintre marii producatori de ATM-uri crypto, au pe site-ul lor de prezentare urmatorul text:

La care lege te referi...?
La Know-Your-Customer. Abuzul legii KYC nu-l pot numi altfel decat furt.



Nu de alta, dar nici nu prea este fezabil asa ceva, intrucat numarul lor este in permanenta scadere de la nasterea Bitcoin. Si, cum halving-ul reduce drastic numarul de monede noi, de la un punct incolo va fi imposibil sa trimiti cuiva monede "vorgine", chiar si sa vrei sa faci acest lucru, intrucat nu vei avea de unde sa le obtii... Cat despre a folosi monede noi din minerit solo... asta e chiar imposibil pentru 99% dintre bitcoineri. Pai cati isi permit (tehnic vorbind) sa minereasca singuri si nu intr-un pool?
Eu zic ca e destul de fezabil. Ar putea crea o procedura de genul: "banii trecuti prin institutii publice si corporatii vor fi automat 'curate'". Din moment ce iti tii banii in banca, oricum cel mai probabil vor vrea sa stie de unde ii ai si ce ai facut/faci cu ei. Mie nu mi se pare deloc departe scenariul acesta Cheesy

La partea cu mineritul solo, ma refeream la faptul ca monedele din solo mining ar fi probabil considerate suspecte deoarece nu prea lasi nimic in urma minatului, fata de pool-uri unde trebuie sa te inregistrezi si lasi in urma ta macar o adresa de e-mail si un IP.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Cred ca in momentul de fata mai toate ATM-urile au un fel de mic tool pentru blockchain analysis de baza, care cauta printre ultimele 10-20 tranzactii sa gaseasca daca vreuna reprezinta un CoinJoin sau reiese ca provin banii dintr-un Mixer. De asta ma temeam (si inca ma tem) si eu, pentru ca dupa ce bagi banii, ai doua alegeri: ii lasi in ATM sau iti dai identitatea.. ceea ce e nasol.

Uhm... ce te face sa spui asta...? Ai mai citit despre asa ceva, pe undeva...? Eu nu auzisem nimic in acest sens. Pana acum am lucrat doar cu ATM-uri de la Bitcoin Romania si nu am avut nicio problema. Desigur, faptul ca nu am avut nicio problema nu inseamna ca situatia nu ar fi putut exista si acolo. Dar am fost inclusiv la sediul lor central, unde erau si angajati ai firmei si niciunul nu mi-a spus ca ar fi posibil ca aparatul sa-mi blocheze banii daca i se pare suspicios portofelul meu... De asemenea, nici nu am auzit pe cineva, dintre cunostintele mele, care sa fi folosit aceste ATM-uri si sa fi patit asa ceva.



Lege facuta in asa fel incat sa se fure cat mai mult din fondurile potentialilor investitori, ca sa ii tina departe...

La care lege te referi...?



Da, suntem inspaimantator de aproape de acel punct in care doar monedele "virgine" sa fie considerate curate cu adevarat - si chiar si acolo se va pune semn de intrebare daca ai minat solo, nu intr-un pool centralizat.

Am vazut si eu tot felul de opinii despre aceste monede "virgine", inclusiv ca ar fi la mare cautare, si cu un pret mai mare decat BTC-ul uzual... Sper sa nu se ajunga totusi in punctul in care sa iti fie cerute doar astfel de monede. Nu de alta, dar nici nu prea este fezabil asa ceva, intrucat numarul lor este in permanenta scadere de la nasterea Bitcoin. Si, cum halving-ul reduce drastic numarul de monede noi, de la un punct incolo va fi imposibil sa trimiti cuiva monede "vorgine", chiar si sa vrei sa faci acest lucru, intrucat nu vei avea de unde sa le obtii... Cat despre a folosi monede noi din minerit solo... asta e chiar imposibil pentru 99% dintre bitcoineri. Pai cati isi permit (tehnic vorbind) sa minereasca singuri si nu intr-un pool?
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Stiu ca suna un pic cam dur, dar cam asa pare sa fie realitatea, e bine ca se extind tipul asta de servicii si ca exista initiativa, dar momentan presimt ca vor aparea probleme pe viitor, cu oameni care vor suna sa-si ceara banii inapoi sau diverse scandaluri de natura legala...  Embarrassed
Nu suna dur, dar pe de alta parte nu cred ca vor aparea problemele pe care tu le preconizezi. Ar fi chiar foarte bine, insa ma tem ca omul de rand nu considera buletinul ca fiind un document valoros. Pentru bani, mare parte din oamenii de rand ar accepta sa si-l "vanda" in schimbul unor drepturi confiscate. Smiley

Daca nu ma insel erau site-uri care deja considerau dubioase inclusiv fondurile care veneau din portofel de la cazinou...
Da, suntem inspaimantator de aproape de acel punct in care doar monedele "virgine" sa fie considerate curate cu adevarat - si chiar si acolo se va pune semn de intrebare daca ai minat solo, nu intr-un pool centralizat.
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Cel mai probabil fonduri provenite din mixere/coinjoins

E la latitudinea lor sa interpreteze cum vor. Ceea ce e nasol. Ca isi lasa o portita sa faca ce vor ei daca "nu ai basca".
Daca nu ma insel erau site-uri care deja considerau dubioase inclusiv fondurile care veneau din portofel de la cazinou...

Se prea poate ca la inceput sa sufle un pic si in iaurt pana vad cum se comporta BNR-ul cu ei si apoi sa se mai linisteasca.
Sau daca sunt stransi cu usa, de exemplu de ANAF, pot sa aduca rapid KYC-uri cate vor, ca au aceasta portita.
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Ce inseamna pentru ei portofele/fonduri suspicioase? E un pic cam vagă explicatia...
Cel mai probabil fonduri provenite din mixere/coinjoins, cum spuneam mai sus. E explicatie vaga deoarece asa e legea KYC: o interpretezi cum vrei. Daca operatorului de la ATM considera ca banii tai nu vin din surse legitime, are dreptul sa iti "taie macaroana" si sa te forteze ori sa prezinti buletinul tau in fata unei camere, ori sa ramai fara bani. Vidul asta legislativ e mai pe peste tot in lume.

Cel putin asa cred ca functioneaza si cu ATM-urile... la exchange-uri stiu sigur ca asa e, deoarece Bittrex mi-a luat niste BTC fara probleme insa la retragere au inceput sa macane. Lege facuta in asa fel incat sa se fure cat mai mult din fondurile potentialilor investitori, ca sa ii tina departe...
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
in functie de tipul portofelului din care sunt trimise fondurile, este posibil ca ATM sa solicite uneori date personale clientilor. Cand am solicitat mai multe detalii mi s-a spus ceva de genul ca aparatul ar putea considera unele portofele / fonduri ca fiind suspicioase si din cauza aceasta sa solicite date personale. Acest aspect este unul deosebit de ingrijorator, intrucat practic nu poti avea certitudinea (precum in cazul Bitcoin Romania) ca poti efectua o tranzactie 100% in anonimitate.
Cred ca in momentul de fata mai toate ATM-urile au un fel de mic tool pentru blockchain analysis de baza, care cauta printre ultimele 10-20 tranzactii sa gaseasca daca vreuna reprezinta un CoinJoin sau reiese ca provin banii dintr-un Mixer. De asta ma temeam (si inca ma tem) si eu, pentru ca dupa ce bagi banii, ai doua alegeri: ii lasi in ATM sau iti dai identitatea.. ceea ce e nasol.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Rezervat.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Am aflat recent ca a aparut o noua firma romaneasca de ATM-uri crypto de unde se pot achizitiona, dar si vinde criptomonede. Astfe, in afara aparatelor oferite de shitcoins.club, Bitcoin Romania, BitMahavi si ProHash, un nou jucator intra pe piata romaneasca.

Numele companiei este AtmByte si, momentan, detine patru ATM-uri in Bucuresti. De pe site-ul https://atmbyte.ro aflam ca aceste ATM-uri sunt plasate la urmatoarele locatii:


  • BANEASA SHOPPING CITY, Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 42D, sector 1 (Nivel -1, zona food court acces din parcarea subterana,sub scarile rulante,langa tonomatele pentru plata parcare)
  • MEGA MALL BUCURESTI, Bulevardul Pierre de Coubertin 3-5,sector 2 (Nivel -1, sub scarile rulante,in vecinatatea zonei de acces a hipermarket-ului Carrefour)
  • BUCURESTI MALL, Calea Vitan 55-59,sector 3 (Nivel -1, in vecinatatea zonei de acces a supermarket-ului Mega Image)
  • PLAZA ROMANIA, Bulevardul Timișoara 26,sector 6 (Nivel -1, in vecinatatea zonei de acces a supermarket-ului Mega Image)

Se pot afla de pe site si valorile disponibile in fiecare aparat.

In prezent, de la aceste aparate pot fi achizitionate si vandute doua criptomonede: BTC si ETH.

Conform preturilor de achizitie si vanzare afisate pe site, informatie care mi-a fost confirmata inclusiv de catre un reprezentant al firmei, ATM-urile practica o diferenta de curs fata de CoinMarketCap de 5% la achizitia de BTC de la ATM si o diferenta de curs de 7% la vanzarea de BTC catre ATM.

De retinut, aparatele efectueaza conversia USD-RON la curs BNR.

Din perspectiva anonimitatii, tranzactiile de pana in 30.000 lei ar fi anonime, conform reprezentantului AtmByte, iar de la aceasta suma in sus ar fi necesara parcurgerea unui proces KYC. Totusi, reprezentantul firmei mi-a transmis o informatie de care nu am mai auzit pana acum si anume: in functie de tipul portofelului din care sunt trimise fondurile, este posibil ca ATM sa solicite uneori date personale clientilor. Cand am solicitat mai multe detalii mi s-a spus ceva de genul ca aparatul ar putea considera unele portofele / fonduri ca fiind suspicioase si din cauza aceasta sa solicite date personale. Acest aspect este unul deosebit de ingrijorator, intrucat practic nu poti avea certitudinea (precum in cazul Bitcoin Romania) ca poti efectua o tranzactie 100% in anonimitate.

Una peste alta, este benefica aparitia mai multor aparate crypto de tip cash-in / cash-out. Compania este abia la inceput, deci are timp sa ajusteze unele aspecte, inclusiv ingrijorarea exprimata de mine mai sus. Ca aspect pozitiv, este de apreciat ca folosesc curs BNR. Comparativ, Bitcoin Romania aplica un curs diferit de BNR la conversia USD-RON, astfel ca acel comision fata de CoinMarketCap poate deveni chiar unul mai mare decat in specificatii.

Daca a folosit cineva aceste ATM-uri sau daca are informatii suplimentare despre ele, este binevenit Smiley
Jump to: