Ne znam jesi li ikad rudario. Ako nisi, ne znaš koliko je zajebancije kad ti jedna grafička prestane raditi... Pa ti riser počne "štekati"... Istina, puno je lakše kad rudariš preko neke Linux distribucije namijenjene tome ali većina ljudi ne voli ili se ne želi zezati s Linuxom pa koristi Windows.
Meni je itekako drago što sam rudario tih godinu ili godinu i pol. Financijski je ispalo više nego isplativo a usput sam i naučio hrpu toga. Ja sam prije početka tjedan dana samo čitao, onda ciljano kupio opremu i cijelo vrijeme rudaranja nisam imao baš nikakvih problema. Nisam puno mijnenjao algoritme jer sam si bio rig na mijestio na dvije kombinacije koje su dobro radile i to je bilo to. Jedna je bila ETH+SIA a druga je bila bilo koji Neoscrypt coin koji je u tom trenutku najviše vrijedio.
Po mom osobnom iskustvu, riseri su najopasniji dio riga. Često su "kućne izrade" i vrlo lako se može dogoditi da nisu dobro napravljeni. Ja sam kupio 6 "najboljih" preko ebaya i jedan je bio loše zalemljen. Sva sreća da sam jednom gledao rig u mraku (imao sam gigabyte kartice koje lijepo svijetle) i vidio kako iskri. Žičica se izvukla i bacala lijepe iskre svaki put kad je dotakla aluminijsko kućište. A da stvar bude bolja kartica radi normalno. Da je rig bio na nekoj remote lokaciji sa zapaljivim materijaom u blizini ko zna što se moglo dogoditi.
Upravo o tome govorim. Kad rudariš imaš veliki rizik od požara doma, a riseri su krivi u 99% slučajeva. Ja sam se isto šokirao kad sam vidio da mi se izolacija na žicama na jednom riseri istopila. Naravno da sam ga odmah zamijenio. Osim toga, riseri su krivi i za većinu problema i grešaka koje rig može javljati.
No, da ne idemo previše u offtopic... Rudarenje da, ali u kućnoj radinosti (ako nemaš besplatnu struju) samo kao neka vrsta gušta. Kao način zarade mislim da nema smisla. Zapravo niti prije nije imalo smisla. Istina, ljudi koji su rudarili 2017. su lijepo zaradili na bull runu. Ali isto tako bi zaradili da su novac kojim su kupili rig uložili izravno u kirpto valute.