Kako može biti fake news ako sam stavio link na ponudu za kupnju BTC-a po cijeni oko 935.000.000 IRR? Google za taj iznos kaže da odgovara iznosu od $28.950. Ako lažu Localcryptos i Google, onda kažem i ja.
Cijena je izražena u rijalima a u članku se spominje da se bitcoin prodaje iznad $20K, ako ljudi koji žive u Iranu kažu da to nije istina i da milijarda rijala odgovara otprilike približno 7,300$ onda je članak napisan od novinara koji ne rade svoj posao kako treba i objavljuju polovične i netočne vijesti.
Da su recimo uzeli vrijednost koju ljudi stvarno mogu dobiti, ne bi imalo smisla napisati članak da je cijena bitcoina u Iranu ista kao i u ostatku svijeta, zar ne..
Članak od novinara koji radi svoj posao detaljnije:
After the head of the Iranian Revolutionary Guards' elite Quds Force, general Qasem Soleimani, was killed by U.S. forces in Iraq it was widely reported the bitcoin price in Iran had soared to around $24,000—this is, however, based on a common misunderstanding of exchange rates in Iran.
https://www.forbes.com/sites/billybambrough/2020/01/04/no-bitcoin-isnt-going-for-anywhere-near-24000-in-iran-heres-why/#5debe23d5c98Meni je ovo zapravo puno interesantnije:
"With exchange offices closed, sanctions and the rial dropping like crazy it seems like a good idea to use bitcoin," one person in Iran, who wished to remain anonymous, said at the time, adding bitcoin was "literally the only way to get money out of the country."