Pa narode, evo konačno sam od porezne nakon više od mjesec dana čekanja, dobio i dodatni odgovor na pitanje što sa bitcoinom koji nije dobiven trgovanjem (vjerojatno bi i duže čekao a možda ne bi nikada ni dobio ovaj odgovor da nisam rekao da ću se žaliti povjereniku za informiranje RH ako mi ne odgovore u zakonskom roku).
Prvi odgovor, o trgovanju, sam dobio idući dan a na ovaj je baš trebalo čekati, jer se očito radi o pitanju s kojim ni u poreznoj baš nisu ''na čistu'' ali eto konačno imamo službeno očitovanje od njih, na koje se možemo pozivati pri plaćanju poreza.
Donosim odgovor u needitiranom obliku, samo sam one dijelove za koje mi se čini da su važniji, boldao.
Poštovani,
Vezano za navedeno upućujemo Vas na mišljenje koje možete pročitati na slijedećoj poveznici:
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590Kriptovalute koje su
stečene rudarenjem, reklamiranjem ili na druge načine
smatraju se drugim dohotkom u trenutku stjecanja.
Stečene kriptovalute (bez obzira na način stjecanja) zatim se otuđuju nakon određenog vremena
i oporezuju ako je prošlo manje od 2 godine od dana stjecanja (čl. 67. st. 8. Zakona o porezu na dohodak.
Kriptovalute prije 2016. godine se neoporezuju.Porez na kapitalni dobitak plaća se po stopi od 10% sukladno izmjenama NN 138/20 čl. 70. st. 4. Zakona o porezu na dohodak (u nastavku Zakon).
https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/15/in2.vuk2019.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1623Prema članku 11. st. 3. Zakona, primici izdaci utvrđuju se primjenom načela blagajne .
Primici se smatraju naplaćenim kada porezni obveznik može njima raspolagati.
NAPOMENA: putem Pišite nam možete postaviti isključivo jednostavna pitanja iz područja poreza i poreznog postupka, o OIB-u, te o ePoreznoj. Za sve drugo molimo da se pismenim putem obratite Središnjem uredu Porezne uprave, Boškovićeva 5, 10000 Zagreb.
Lijepi pozdrav,
Porezna uprava
p.s. pitanje za Domchi-a i druge experte na ovom dijelu foruma? Ako sam dobro shvatio ovaj odgovor porezne (i prethodni), btc primici od rudarenja, signature kampanja i sl. se vode kao drugi dohodak ali se taj porez naplaćuje tek kada se sredstva povuku tj. btc zamjeni u fiat i povuče na bankovni račun a ne u trenutku stjecanja btc?
Ako se u međuvremenu ta sredstva ulože u trejdanje i povuku unutar roka od 2 godine, tada se plaća porez na kapitalnu dobit na razliku između nabavne cijene (sredstva dobivena od rudarenja, signature kampanja i sl.) i prodajne (zarada od trgovanja)?
Ako se ta sredstva drže duže od 2 godine, tada nema poreza?
Isto tako, ako sam dobro shvatio, i ako sredstva zarađena od signature kampanja ili rudarenja također držim u btc walletu duže od 2 godine i tek onda povučem u fiat valutu i na svoj bankovni račun, također nisam dužan platiti porez na drugi dohodak?