Arkadaşlar, Internet'te birşeyler buluyorum ama tam çözemediğim/emin olamadığım bir konu var. Pasif gelir kazanırken (veya önceden kazanılmış para ile) maaşlı çalışmanın kafa rahatlığı nasıl yaşanabilir? En kısa sürede ve minimum hangi gelirle kendimi çok da sıkmadan nasıl emekli hayatı yaşayabilirim, onu arıyorum
Şimdi önce bir maaşlı çalışan kafa rahatlığını nedir, onu yazayım
Diyelim ki ben bir şirkette çalışıyorum ve 10bin maaş alıyorum. Bunun yanında benim, eşimin, çocuklarım SGK'lı oluyor. 65 yaşına gelince de emekli olup emekli maaşıyla geçiniyorum, sonra da ölüyorum. Sıkıntı yok
Şimdi diyelim 30 yaşında paralı bir adamım. Yukarıdaki standartta yaşayan biri olayım ve 10bin net maaşa göre aylık brüt maaşım 14bin olsun. 20bin * 12 ay * 35 yıl = 8,4milyon TL param var. Yani 8,4milyon TL ben 65 yaşına gelinceye kadar yetiyor. 10bin'i ben harcıyorum, 10bin de isteğe bağlı sigortaya (veya devletin mafyatik kesintilerine vs
, abartarak yazdım) gidiyor. Emekli maaşım yüksek olsun diye sigortayı tavandan yatırıyorum. Enflasyonun da %0 olduğunu varsayalım. Tek kişiyken bu hesapta çok problem yok gibi. 65 yaşına kadar maaş gibi harcayarak parayı bitiyorum, 65 yaşından sonra devlet baba emekli maaşı veriyor.
Sorularım şunlar.
1- İsteğe bağlı sigortayı sadece kendime yaptırınca eşim ve çocuklarım da hastanelerden vs. hizmet alabiliyorlar mı? Ben ölünce dul eşi maaşı vs. alınabiliyor mu? Bunlar olmuyorsa onları da ayrıca mı sigortalamak gerekiyor?
2- Tavandan yatırsam bile isteğe bağlı sigortayla gelen emeklilik maaşı, çalışarak en yüksek prim ödeyerek emekli olmaktan daha az olabilir mi?
3- 9000 prim gün sayısını tamamlayınca SGK primi yatırmama gerek var mı? Varsa 65 yaşına kadar yatırmazsam maaş mı düşer, yoksa ücretsiz hastane hizmetinden faydalanmak için mi yatırmak zorundayım?
Aslında bir muhasebeciye sormak lazım ama bana bunları yaşayıp da ölmüş adam lazım
Böyle maaşlı çalışıp da parayı kırmış insanları "bulsam bulsam kripto camiasında bulurum" diye düşündüm