Piyasanın bu hale gelip insanların bezmesini sağlayan bazı şeyler var bence.
Bunların başında vadeli işlemlerin açılması. Böylelikle short ve long'lar aşırı etkiledi btc fiyatını özellikle. Bugün aşırı artan short'lar mesela bir anda etkiledi her şeyi.
Bir diğeri mantar gibi ico çıkıyor olması. Kaliteli işler yanında çıkan ico'ların %90 hata daha fazlasının boş olduğunu düşünüyorum. Bu da demek oluyor ki her ico, btc veya eth gibi lokomotif coinlerin değerinin bi şekilde düşmesine sebep oluyor. Şöyle ki;
Ben ico yapıyorum, ico süresince 10k eth geliyor. Bu eth'lerin çoğu piyasadan alınmamış, daha önce hodl'lanan eth'ler. Veya balinaların elindekiler. Ben yani ekip ne yapıyorum? Para lazım dolar lazım diye gelen eth'leri helen btc'leri satıyorum. Her satış düşüş yönünde etki ediyor. EOS'un elinde yüzbinlerce eth olduğu söyleniyor ico'dan gelen. Sürekli eth satarak fiyat baskıladıkları bile söyleniyor. Yüzbinlerce eth ve btc bu şekilde dolara çevriliyor ico ekipleri tarafından.
Peki ya üçüncü sebep?
Siz ne düşünüyorsunuz? Neler var başka?
ICO ekiplerinin ellerindeki kripto değerleri nakde döndürmesinden daha doğal bir şey yok. Adamlar nakde dönecek ki eleman çalıştırsın, yatırım yapsın, projede ilerlesin.
Şunu unutmayın ki bir kripto değer x bir fiyattan el değiştirdiğinde oluşuyor fiyat. Yani ICO şirketleri satarken birileri de fiyat paralar ile satın alıyor bu kripto değerleri.
dolayısı ile fiyatı reel parayı veren belirliyor.
ICO şirketlerinin satışlarına karşılık olarak bu piyasaya sürekli nakit girişi de var. Eğer kripto piyasasından fiyat paraya bir çıkış olsa idi Tether yeni coin basmak zorunda kalmazdı.
Demek ki tüm satımlara karşılık fiyat olarak da para giriyor bu piyasaya.
Özetle bırakınız düşsünler, düştükçe yatay büyüme gerçekleşiyor bana göre.
Ben bitcoin fiyatına değil uzayın toplam büyüklüğüne bakmaktan taraftarım.
İşin teknolojisi ile zerre ilgilenmeyen kumarbazların bu piyasa ile ilişkilenmelerini sağladığı için bende vadeli işlemlere gıcığım.
Eklenmesi gereken bir diğer madde ise kripto paraların ekonomik düzenin bir parçası haline gelememiş olması.
Kripto paralar günlük hayatta daha çok kullanılır hale geldikçe bu yüksek volatil halden kurtulacağız.
Bir kripto değerin bir günde %80 100 artması kadar saçma sapan bir şey yok. Hangi dünyada yaşıyoruz?
Bist veya benzeri bir borsada de bir şirketin hisse senetleri iki gün tavan tavan gitse direk tahtası kapatılır olağan üstü durum açıklaması istenir firmadan.
şimdi millet piyasada harcayamadığı için ya hodl yapıyor yada spekülasyon.
kripto paralar borsa cüzdanlarında değilde insanların cebinde harcanabilir olduğu zaman böyle artışlar veya düşüşler olmaz.