Miracle TELE'ye "scam, ponzi vs." demek şu an için ağır bir yargılama olur, şu ana kadar olanlar:
1) Merkeziyetsiz borsadan ucuza alıp sitede satarak veya stack yaparak önemli derecede maddi kazanç sağlayanlar oldu, bu ekibin kaynaklarını baya zorladı (bunu hesaplayamamak ekibin bir hatası olarak değerlendirilebilir).
2) Adminler buna bağlı olarak sık sık ve aniden değişen koşullar nedeniyle protesto çekerek telegram gruplarını terk ettiler
3) Bounty'den ve dışardan gelen tokenlar'ın artık stack için kabul edilmeyeceği iddasıyla merkeziyetsiz borsalarda fiyat birden çakıldı (yaklaşık 80% değer kaybetti)
4) CEO biraz da İngilizcesi çok iyi olmadığı için muğlak bazı açıklamalar yaptı, birkaç kişiyle de gereksiz polemiğe girdi, kendisi hakkında bu adam "sarhoş, esrarkeş" gibi ithamlara neden oldu bu durum, ve bütün bunların neticesinde bugün itibariyle yaklaşık 70,000 kişilik Miracle Tele topluluğunun projeye olan güveni sarsılmış oldu...
İlave NOT: Bütün bu olayları ayrıca tetikleyen, bazı kullanıcıların hesaplarına sudan sebeplerle erişemediği ve ban'lendiği iddiaları, ve birkaç gündür "pending" statüsünde bekleyen ve gerçekleşmeyen ödemeler... Ben henüz 3-4 saati geçen bir ödeme gecikmesi yaşamadım, gelişmelere göre bir güncelleme daha geçeceğim merak eden arkadaşlar için.
Ben neredeyse tüm paramı çekmiştim fakat bir miktar bakiyemi tam 15 gün önce satmama rağmen bakiyem hesabıma tanımlanmadı çünkü CEO tarafından her hesaba 'satma limiti' konmuş, satma limiti de ne demek? Yani diyorki sen ne kadar çok stackten gelir alırsan al, benim izin verdiğim kadarını satabilirsin.
Eğer Miracletele bu şekilde merkezi davranışlar sergileyecekse ve Etherdelta/Forkdelta gibi kripto paraları yasaklayacaksa neden ERC20 tokeni çıkarttı? Kendi mainnetine sahip bir token yapsalardı ya da farklı bir alt yapıyı kullansalardı istemedikleri merkezsiz borsalara engel olabilirlerdi.
Bunun dışında, Etherdelta'da arbitraj yapılması hiçbir şey ifade etmez zaten arbitraj bu piyasanın ve ticaretin ta kendisisidir. CEO ile konuşma fırsatım oldu, her soru soruşunda sürekli olarak senin açığını arayan ve hesabını yasaklamak için bahane arayan biri.
Şu an likidite sorunu yaşadıkları için sitede satım yapmayı engellediler fakat ben CEO'nun önümüzdeki günlerde STACK gelirlerini ödeyeceğini düşünüyorum fakat bu demek değildirki Miracletele ponzi değil. Miracletele tam olarak ponzidir, dolayısıyla kullanıcılara satım limiti konmuştur ve tüm parasını çekmek isteyenler çekemez çünkü 'ponzi'dir.
Muhtemelen, Etherdelta'da tüm bountyciler panik sell ile ucuza tokenlerini sattıktan sonra site stack ödüllerini vermeye devam edecek. Yani sistemden ana parayı çıkartmak 10 ay sürecek tabi kepenkleri kapatmazlarsa.
Gelecekte ödeme yapsalar bile ponzi olmadıkları anlamına gelmiyor çünkü tam olarak CEO insanlarla 'dalga geçerek' FUD'a sebep oldu. Bir çok yatırımcı DEXler üzerinden tokenlerini 5'te 1 fiyatına satmak zorunda kaldı.