Zaten söz konusu borsalar (ör. BTC Türk) bitcoin alıp satmıyorlar, kullanıcıların birbirinden bitcoin alıp satmasını sağlıyorlar. Dolayısıyla bitcoin alıp satmanın lisans gerektirmemesi BTC Türk açısından bir şey ifade etmiyor. Yukarıda bahsettiğim kanuna aşağıdaki adresten ulaşıp tekrar okumanızı öneririm.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130627-14.htmDediğiniz kanunu sizden önce ve sizden daha fazla okumuşumdur. Tekrar gözden geçirdim son mesajınız üzere.
Sizden ilk mesajımda sorduğum soruya cevap vermenizi hala bekliyorum. Btctürk ve koinim tarzı gibi platformların iş yapabilmesi için BDDK'nın hangi lisansını almaları gerekmektedir. Basit ve net bir soru.
Kanunu inceleyin diye topu taca atmayın. Mesela Bitcoin ve Kripto paralar alım-satım ya da alım satımına aracılık lisansı gibi bir cevap verin lütfen.
Hatta dediğiniz kanundan size yardımcı olayım;
a)Ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine
b)Ödeme hizmetlerine
c)Ödeme kuruluşlarına
d)Elektronik para kuruluşlarına ait usul ve esaslardan hangisi ya da hangileri btcturk ya da koinimin tabi olduğu usul ve esaslardır?
Cevabını istediğim bu!
Amacımız hukuki danışmanlık taleplerine değil kullanıcıların isteklerine cevap vermekti ancak bu konunun Türkiye kripto-para camiasında açıklığa kavuşturulması gerektiğini düşündüğümden dolayı sorunuzu cevaplayayım. BTC Türk ve benzeri borsalar kullanıcıların paralarını kendi banka hesaplarında bulundururlar, ve bu paraların kullanıcıya aidiyetini göstermek üzere kullanıcıların internet sitesi üzerindeki hesaplarında bakiye bilgisi gösterirler. Sistem üzerinde bakiye bilgisi olarak görülen bu miktar mezkur yasanın 3. maddesinin e bendi gereği "fon" olarak adlandırılır. Gene aynı maddenin çç bendine göre ise "transfer emri" ilkin "belirli miktarda fonun sistem içerisinde katılımcılar arasında devrolunmasına ilişkin katılımcı talimatı" şeklinde tarif edilmiştir. Yani söz gelimi BTC Türk borsası üzerinden A kişisi B kişisinden belirli bir miktar bitcoin alıyorsa, bunun karşılığı olan fon A kişisinin hesabından B kişisinin hesabına BTC Türk borsası tarafından gerçekleştirilen "transfer emri" ile aktarılıyor. Burada söz konusu maddeye göre A kişisi "katılımcı" (g bendi) ve "gönderen" (h bendi), B kişisi "katılımcı" (g bendi) ve "alıcı" (a bendi), bu süreç "mutabakat" (l bendi), BTC Türk borsasını işleten kuruluş yani Bitcoin Trading Ltd. Şti. ise "sistem işleticisi" (aa bendi) olarak tanımlanır. Sözü edilen 6493 numaralı kanunun 5. maddesinde sistem işleticileri için gereken faaliyet izniyle ilgili açıklamalar ve 9. maddesinde ise 5. maddede öngörülen faaliyet izni alınmadan işletilen sistemlere ilişkin hükümler bulunmaktadır.
Hukuki danışmanlık hizmeti vermediğimiz gibi vermeyi de düşünmüyoruz. Türkiye'de finansal hizmet veren kuruluşlarla ilgili başka hukuki sorularınız varsa avukatlara ya da hukuki danışmanlık şirketlerine başvurmanızı öneririz.