Po meni su sva ta predviđanja glupost. Odnosno nisu glupost, ali su slučajnost da se dogodilo upravo to što piše. Vjerojatno je tako napisano na stotine drugih predviđanja koja sad ne izlaze na vidjelo jer nisu relevantna.
To me podsjeća na ona Nostradamusova predviđanja koja su kao točna, ali svako se može protumačiti na više načina pa je na neki način uvijek istinito. OK, ovdje je baš točno navedeno što će se dogoditi. Ali na dva načina možeš biti točan u predviđanjima:
1. Kao Nostradamus pisati predviđanja koja se mogu shvatiti na puno načina.
2. Napisati jako puno predviđanja i onda će uvijek neko biti točno, a ostala neće dospjeti u medije.
Osim toga, da stvarno postoje skupine kojima je cilj svjetska kriza koja bi ekonomiju bacila na koljena, zar stvarno mislite da bi način postizanja tog cilja objavili u nekom članku ili knjizi? Koja bi bila svrha toga?
Nije isto, kao sto sam pokusao objasniti:
[...] Ali nije isto. Naprotiv... tvoji primijerci su upravo to sto ti opisujes: "matematicke slucajnosti" (koliko god da je mala sansa, ako se dovoljno cesto nesto kaze, nesto ce postati istina). Izvor koji je dkbit98 dao je sasvim drukciji: to su scenrariji za moguce buducnost i njihova reakcija na njima (i kada se saberu sve scenarije dodjes na sansi 1 = 100%; znaci kazu od ovih scentrija ce se neki desiti i ovo su nase moguce reakcije na njima - basic risk management)
Ti si 100% u pravu sto se tice predvidjanja, i to je ono prvo sto sam naveo... ali ovo drugo (od Rockefeller foundation) je sasvim nesto drugo; to su razlicite scenarije koje predvidjaju kao risk manadgement za buducnost. To je kao kada za sabe sednes i pogledas koje su ti scenarije za buducnost i kako da se pripremis na njih. Na primijer: zelis kupiti kucu i podici hipoteku za to. Imas stalni posao i partner ti radi isto. Sada ti banka nudi maksimalnu hipoteku i ti imas razlicite scenarije u glavi. Dali da uzmes maksimalni kredit tako da mozes kupiti najlepsu kucu. Ili mozda jedan od vas dvoje izgubi posao pa ne mozes otplacivati hipoteku (onda mozda bolje podici manju hipoteku) ili mozda cak i da oboje izgubite poslove i bolje ostati u zajednici zivjeti sa roditeljima. Sve tri scenarije zajedno ce se manje vise 100% jedan desiti. Ali koji? Ovako imas uvid (tvoje zadnje pitanje) u koje su moguce scenarije i mozes doneti bolju odluku...