U mnie Wwzsocki ma 1: -0 / +1 a nie edytowałem swojej listy, wiec ufać mu musi ktoś z DT1 lub DT2. Wartość ta jest obliczana według jakiegoś algorytmu, do którego nie dotarłem. " calculated based on how consistently they've received positive feedback." oraz " Older ratings count for more, so don't delete old ratings if you can avoid it." tyle wynika z postu theymosa.
Edit: Nie sory, tu chodziło o mnie samego a nie o DT1/DT2
Ja mu wystawiłem pozytywną opinię, ą sam sobie ufam ... no przynajmniej na to wychodzi
Ok ja swoją edytowałem swoją i wrzuciłem was tam więc dlatego zbiera ale jak zmieniłem trust deep na 0 to wwzsocki ma 2: -0 / +2 - czyli 1 ode mnie a 1 od Ciebie (dlatego że wrzuciłem Ciebie na swoją listę sieci trust), ale już nie zbiera tych których ufa wwzsocki - czyli z drugiego (a właściwie poziomu 1).
Dobra do tego momentu wszystko mi się zgadza... ale kiedy zmieniam trust deep na 1 nie rozumiem dlaczego wwzsocki ma 11 a nie 4. Kiedy sprawdzam dalej kogo on ma w swojej (przez przestawienie przeze mnie deep trust na 1 również częściowo już naszej sieci trust) wyskakuje mi dwóch użytkowników z których jeden ma parametr trust równy 5 a drugi 6 - więc przez ich wysoki trust wzrasta również trust wwzsockiego, co by oznaczało że w zależności od głębokości deep trust przejmujesz trust tych, którzy zaufali tobie....
Powiedzmy, że to ma jakiś sens chociaż już trochę to zawiłe, ale z kolei kiedy podejrzałem tych dwóch gości o wyższych parametrach 5 i 6 zobaczyłem że oni mają tylko po jednym komentarzu - od wwzsockiego - więc czemu ja u nich widzę tak wysokie parametry trust?
Zbaraniałem
Sorry wwzsocki, że zrobiłem z Ciebie królika doświadczalnego
ale jesteś jedynym gościem, który ma u mnie trust wyższy niż 2 więc mogę poeksperymentować
[edit:]
Ok wyjaśniło mi się
znalazłem algorytm i zgodnie z nim
score += min(10, round_up(months since rating) więc wwzsocki ma 1 trust ode mnie od 1 miesiąca więc jest to 1 punkt, 1 od Tytanowego Janusza też od miesiąca czyli 1 punkt, 1 od 4 miesięcy od innego ziomka więc kolejne 4 punkty (z uwagi na deep trust ustawiony przeze mnie na 1) i 1 trust od drugiego ziomka od 5 miesięcy czyli razem 11 punktów i stąd ta 11 u niego przy truście uffffffffff....
drugi przykład poptok1 - jego nie mam u siebie na liście ale przy jego truście wyświetla mi się 10 a kiedy sprawdzam kto mu zaufał widzę, że zrobił to LoyceV, który sam musi być DT więc poptok1 u każdego będzie się wyświetlał z zielonym trustem niezależnie czy jest na jego liście trustu
w końcu zajarzyłem!!!!!! (mam nadzieję)
Poniżej linkuję oryginalny algorytm wrzucony przez theymosa:
The trust score numbers are now slightly different:
- The first number is the trust score.
- The second number is the number of unique users who have given that person negative feedback.
- The third number is the number of unique users who have given that person positive feedback.
- The fourth number was removed.
I also completely changed the trust score algorithm to this:
if there are no negative ratings
score = 0
for each rating, oldest to newest
if this rater has already been counted
continue
score += min(10, round_up(months since rating))
else
score = unique_positive - 2^(unique_negative)
if score >= 0
start_time = time of first negative
score = unique_positive since start_time - unique_negative since start_time
if(score < 0)
return ??? (orange)
move score to range [-9999,9999]
return score
This algorithm is a little slower than the previous one. Post here if you think you see extra slowness due to this change. Maybe I need to add extra caching to compensate.
Also post here if someone has a trust score that seems wrong.
I was going to change it so that everyone with 0 trust had orange trust, but I decided that this looked bad and changed it back.