Pages:
Author

Topic: ⚠️ Sahte Ekip, Ortaklıklar ve ICO Derecelerini Anlamanın Bazı Yöntemleri - page 4. (Read 875 times)

full member
Activity: 602
Merit: 118
Emek verilerek hazırlanmış güzel bir anlatım olmuş elinize sağlık. Sadece icolara katılırken değil icolardan sonra da dikkatli olmakta fayda var. Centranın binanceye girdikten aylar sonra dolandırıcı olduğu ortaya çıktı.

Bu da çok garip bir durum. Binance iyice araştırmadan neden borsada listeliyor  ki?  Sadece para verdiği için aldıysa çok saçma olmuş.
full member
Activity: 1120
Merit: 200
Turkish Translator
Emek verilerek hazırlanmış güzel bir anlatım olmuş elinize sağlık. Sadece icolara katılırken değil icolardan sonra da dikkatli olmakta fayda var. Centranın binanceye girdikten aylar sonra dolandırıcı olduğu ortaya çıktı.

Teşekkürler hocam, haklısınız. Centra konusunda inanın hiç bilgim yoktu inceledim şimdi, öyle bir coin nasıl başarıyor binance'e girmeyi, her şey paraya mı bakıyor, ilginç..
full member
Activity: 798
Merit: 106
👉bit.ly/3QXp3oh | 🔥 Ultimate Launc
jr. member
Activity: 238
Merit: 2
Güzel bilgilendirme olmuş tebrik ederim. Özellikle ico rating puanlarına bu şekilde bakacağım bundan sonra.
jr. member
Activity: 124
Merit: 6
şu reverse aramayı bende yapıyorum bazıları direk fotoları kopyalıyor başka yerden.. scam yapacaklar ama akıl yok
full member
Activity: 1120
Merit: 200
Turkish Translator
Merhaba arkadaşlar bildiğiniz gibi birçok ICO scam yani sahte çıkıyor ve tam bir zaman kaybı haline geliyor.

Para yatırmamış olsak dahi saatlerimizi belki günlerimizi bu projelerin ödüllerine harcıyoruz ve elde edilen sonuç çoğu zaman 0. Arkalarına bakmadan gidiyorlar, bir bardak su içiyoruz.

Ben de scam projelere katıldım çok kez, artık daha iyi incelemeye çalışıyorum projeleri. Bu sahte ekipleri, sahte ortalıkları vs tespit etmek için en azından kendi kullandığım birkaç yöntemi paylaşmak istiyorum.

Ayrıca bu konuda da belirgin scam örneklerini legaltrk arkadaşımız göstermiş incelemenizde fayda var:
https://bitcointalk.org/indhp?topic=5032478.0ex.p

Bunları bir çoğumuz tabi ki biliyor fakat yeni başlayanlar için umarım faydalı olur.

1) İlk olarak bu projelerin sitelerine girip ekip üylerinin resimlerini tek tek aratıyorum, gerekirse isimlerini proje ile birlikte yazıp öyle arıyorum. Ortaklıklarını da aynı şekilde google'da bir haber var mı vs diye aratıyorum nolur nolmaz.

Aşağıda birkaç site paylaşacağım bu ekip üyelerinin fotoğrafları sahte mi değil mi nereden çalmışlar vs anlamak için. Reverse image search yöntemi kullanabiliriz.

1- https://www.tineye.com

Bu siteye fotoğrayı upload diyerek, resmin bağlantısını girerek veya direk resmi mouse ile sürükleyip siteye bırakarak milyonlarca site içinde o resim nerede bulunuyor öğrenebilirsiniz.

2- www.everypixel.com/

Bu sitede de yine aynı şekilde şüpheli bulduğunuz resmin linki girerek, veya fotoğraf simgesine tıklayıp fotoğrafı sürükleyip bırakarak stok resim siteleri içinde o resim bulunuyor mu, o stoklardan mı çalınmış öğrenebiliyoruz.

3- http://www.reverse-image-search.org

Reverse image search için etkili bir site, Google, Bing ve Yandex arama motorlarındaki aynı veya benzer tüm resimleri tarayıp gösterir.

2) Çoğu zaman da, ICO proje sitelerindeki ekip üyeleri ve danışmanlar Linkedin veya güvenilir bir adresten doğrulanmamış ise, o projeleri zaten direk eliyorum. Soyadı dahi vermeyenler oluyor. Linked'in hesaplarını da eklediğim oluyor, CEO veya danışmanlara çok aktiflerse mesaj da atıyorum doğrulama amaçlı, çoğu kez benim bir bağlantım yok cevabını aldığım için işe yarayabiliyor.

İlk olarak CEO, CTO veya üst düzey yöneticilerin resimlerini üstte verdiğim sitelerde aratıyorum çalmışlar mı kimdir nedir diye. Daha sonra Linkedin'lerini inceliyorum emin olmak için bi nebze. Profillerinde proje ismi varsa daha bir inandırıcı tabi ki.

Daha 2 gün önce konusu açılmış olan güya 10 milyon dolar toplamış olan ve profesyonellerden oluşak BitFly'dan bir örnek göstereyim.

https://bitflyapp.com ve ödül kampanyası: https://bitcointalksearch.org/topic/annico-bounty-bitfly-air-travel-revolution-10m-pre-sale-5032445

Bırak Linkedin'i, adamlar soyadı dahi girmemiş, ve deneyimli profesyonel ekipleri ön planda güya

Danışmanlarına bakalım bir de, onlar da deneyimli mi? ve bu danışmanların danışman olduklarından haberi var mı?

Böylesine sahte ekipler genelde inandırıcı olmak için danışman uydururlar.

3) Artık icobench, foundico, icorated, icobazaar, icoranked vs, bunlara da pek güven yok, iyi bir para ödeyen yüksek puanlı uzman incelemesini kapıyor. Ama bazı projeler var ki kendi kendilerine puanlar vermiş, o yüzden mutlaka kontrol etmek lazım.

Bunun önüne geçmek için arama motorlarında örneğin 'foundico bitfly', 'icobench bitfly' şeklinde site ismi girebilir veya direk bu sitelerin kendi aramalarından doğruluğunu yapabilirsiniz.

Bu yeni Bitfly arkadaşımız çok güzel puanlar almış mesela. Fakat hiçbir arama motoru veya sitede yok ne hikmetse

Pages:
Jump to: