Pages:
Author

Topic: Sosyal Yardım Bütçesi - page 2. (Read 185 times)

legendary
Activity: 1050
Merit: 1158
May 14, 2024, 03:05:57 PM

10-16 Mayıs Engelliler Haftası, bu sebeple internette ve konvansiyonel medyada vıcık vıcık paylaşımlar ve kutlamalar görmüşsünüzdür. Bu vicdan mastürbasyonu için yapılan saçma sapan şeyler hiç bir engelli ve ailesinin işine yaramıyor. Aksine işlerine yarayacak şey gelişmiş ülkelerde eşitlik ve fırsatları sağlayacak sosyal devlet uygulamaları. Bu kapsamda 2018 Eurostat verilerine göre, ayırdığımız bütçe Avrupa ülkeleri içinde son sırada. 2018'de Euro 5-6 TL civarında idi. Benim bildiğim Euro'nun artması ile sadece görme engelliler için göz olan bastonlara ulaşmak, tekerlekli sandalyedeki kişiler için sandalyeye ulaşmak, işitme engelliler için işitme cihazına ulaşmak ile ilgili sorunlar yaşıyorlar. Bunun dışında kaldırım ve yolların uygun olmaması sebebiyle sosyal hayata katılımları engelleniyor. Tekerlekli sandalyede bir çift tanıyorum karı-koca tekerlekli sandalye dans sporu ile uğraşıyorlar. 20-30'dan fazla dünya ve avrupa şampiyonlarından madalyaları var. Yurt dışındaki yarışmalara gitmek için, dans için tekerlekli sandalye yaptırmak için kendi ceplerinden harcıyorlar. Çünkü federasyonun onlara verecek bütçesi yok, çünkü bakanlığın onlara verecek bütçesi yok ama nerelere bütçesi olduğunu malum hepimiz biliyoruz.

Son olarak bu konu ile ilgili yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum, bir gün böyle engelliler ilgili bir projede yer alıyorum. Genelde projelere siyasi kişiler gelmez ama projeyi yapan ekip siyasi imiş o yüzden getirmişler bir yetkili abiyi dakikalarca başladı "engelliler bizim kardeşimiz, onlar çok özeller, bizim için çok önemliler, biz engellileri seviyoruz, sevgi engeli aşar filan falan". Projede de bir görme engelli çocuk var, bu yetkili abilerden sonra onunda konuşması var. Çocuk şöyle kafamı açan çok güzel bir konuşma yaptı: "Biz engellileri sevmeyin, benim anam babam, kardeşim, arkadaşlarım, sevgilim sever siz yetkili abiler olarak sosyal devletin gereği eşitlik ve fırsatı sağlayın biz engelliler sizden başka bir şey istemiyoruz. Bizi özel bir noktaya koymanıza da gerek yok, sizin için her vatandaş kadar önemli olalım ve onların yararlanabildiği haklardan yararlanmamızı sağlayın gerisini biz ve çevremiz halleder."

Pages:
Jump to: