Ben burada başka bir istatistiğe dikkat çekeceğim. Ekvatordan kutuplara gidildikçe yaş artıyor. Ülkemizin kuzey kesimlerine bakın yaş ortalaması olarak güney kesimle aralarında dağlar kadar fark var. Sanırım havasından veya suyundan bilmiyorum. Sinop ve çevresi yaşlı nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yer olarak ilk bakışta dikkatimi çekti. Güneyde ise herhalde aşiretler, kan davalar, toprak savaşları yüzünden yaşlı nüfus pek yok.
Soğuk hava iklimine sahip olunan yerlerde yaşamak ile uzun ömür arasında doğrudan bir bağ olmasa da, belli bir korelasyon var. Genel ekvatordan kutuplara gittikçe ömür süresinin artmasını bu korelasyona bağlanır. Ama yüzde yüz bir durum her zaman olmaz. Ülkemizde de Sinop yaşlı nüfusa en fazla sahip olan il iken, Ordu 'nun Gölköy ve Aydın 'ın Nazilli ilçeleri ülkemizin en uzun ömürlü ilçeleri arasındadır.
Tek tek bakıldığında bile farklı istatistikler çıkıyor ilgi çekici veriler var. Güney ve kuzey kesim arasındaki farkın temel sebebini merak ettim. Doğa ile ilgili mi yoksa farklı sebepleri mi var acaba.
2018 yılından 2023 yılına geçen 5 senelik süreçte yaşlılarda internet kullanan kişi sayısında oran çok fazla artmış.%17 iken %40 seviyesine çıkıştan bahsediyorum.Ayrıca bu 5 senede alt yaşlardan yaşlı kategorisine giren kişilerle birlikte de artmış olabilir.
Başka bir istatistiğe göz atalım o zaman :
Burada da kripto paraya sahip kişilerin yaşa göre değişimi var.55 yaş üstü %6.53 oranında kripto paraya sahip bireyler var.Zamanla bu oranın artacağına eminim.
Son 5 yıldaki internet kullanan kişi sayısının artmasında pandemi büyük rol oynamış olabilir. Eve kapanan insanlar yaşlı da olsa meşgul olacak şeyler aramışlardır. Dediğiniz gibi kripto ile ilgili oranın artacağını ben de düşünüyorum. Özellikle ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan insanlar hangi yaşta olursa olsun gelir sağlama ihtimali olan alanlara yöneliyor, kripto da bunlardan biri.