Pages:
Author

Topic: Tamam!!! Anladık Max Supply çok önemli. Peki neden....... - page 3. (Read 835 times)

full member
Activity: 196
Merit: 117
Aslolan marcet cap'dir. İlk olarak bakılması gereken yer bu. Coinmarcetcap de default sıralamanın marcet cap'e göre olması boşuna değil. Bir coin yada token için en çok anlam ifade eden sayı market cap'dir. Coinin marcet cap'i o coinin cripto para dünyasında hangi noktada olduğunu gösterir. Sadece projeye ve marcet cap'teki sırasına bakarak bile coin hakkında genel bi yargıya varabilirsiniz.

Coinin yada tokenin miktarı bu noktada çokda önemli değil aslında ama şuna katılıyorum. Bilinçsiz yatırımcılar 15-20$ lık bi coine yatırım yapacağıma 0.2$ lık bi coine yatırım yaparım. 1$ bile olsa ohh miss şeklinde düşünebiliyor. Bu cümledeki bile kelimesi önemli çünkü yeni yatırımcılar için bi coinin 1$ olması çok kolay gibi görünebiliyor. Fiyatın 1$ olması için o coinin marcet capinin x5 olması gerektiğini başlarda anlamıyor çoğu.

Burada önemli noktalardan biri ekibin ve ana yatırımcıların elindeki coinlerin total supply'a göre % olarak miktarı ve bu coinlerin nekadar süreyle kilitli kalacağı gibi konular.
member
Activity: 378
Merit: 20
Aslında proje iyiyse token sayısı çok da olsa elbet fiyat bir şekilde artar. Esas soru bu token fiyatı 500 lü 1000 $ lı seviyelere gelir mi? Bence gelebilir ama o zaman da btc nin 1000 000 $ olması muhtemeldir.
hero member
Activity: 1092
Merit: 520
Aleph.im
Evet arkadaşlar bu piyasada yaklaşık 4 aylığım. İşin başından beri max supply - total supply kavramı üzerinde çok duruluyor. İlk başlarda benim için çok bir önemi olmayan bir kavramdı. Sonradan sonraya işin içine girdikçe okudukça önemli olduğunu anlamaya başladım. Aslında tabiki herkese bu piyasa öğretmedi bu kuralı. Çünkü bir mal az ise değerlidir, çok sa değerini yitirir. Fiyatı belirleyen talep , talebi belirleyen de malın kıtlığıdır. Tabi malında bir cazibesi olmalı ki insanlar almak istesinler.
Diyelim ki kafamızda bir proje var ve ico yapmak istiyoruz. Projenin hedef bir ederi yani değeri var, mesela 10 milyon dolar. Şimdi asıl soruya gelelim :
Kaç adet token/coin çıkarmalıyım. Yani 20 milyon token de satışa sunabilirim, 100 milyar da. Sadece token fiyatını değiştirerek adedi ayarlayabilirsiniz.
Yatırımcılar yani bizler kazanmak isteriz.
Bunun içinde iyi bir projenin kıt adetli kaynakta olmasını yani max supply i az olsun isteriz. Peki ico ları çıkaranlar neden çok yüksek supply lı tokenler çıkarıyorlar?
Yani onlar yatırımcı gözüyle neden bu işi değerlendirmiyorlar? Yada biz yatırımcılar mı yanlış düşünüyoruz, yani bir tokenin değerlenmesi için max supply ın az olması önemli bir olgu değil mi?

Ben gördüğüm kadarıyla anlatmaya çalıştım, yanlışım olabilir.
Yorumlarınızı bekliyorum.


Talebi belirleyen bir malin kitligi degildir. Sagladigi cozumdur. Supply onemlidir fakat bir yere kadar. Burada senin bakman gereken sey arz/talep dengesi, talep ve arzin ayri ayri rakamlari degil. Bak mesela Maker diye bir coin var. Toplam arz maksimum 1 milyon olabiliyor. Senin mantigina gore bu coinin su anda en tepede durmasi lazim ama degil. Sundugu cozume bakacaksin, gelecek tahmini yapacaksin. Bunlari yaptigin takdirde arz/talep dengesini daha net gorursun.

Yani sonuc olarak Supply'a bakma demiyorum, hobi olarak yine bak...  Grin
sr. member
Activity: 686
Merit: 250
İnsanların matematikten nekadar anladığı da çıkıyor ortaya, market hacmine bakılmaksızın token sayısı fazlaysa bu kadar token varken projeden bişey olmaz deniyor, örneğin 1 milyar token varsa of çok büyük sayı diyip almıyor bile. Ama baksa o projenin değeri belki de 500 milyon dolar hacim olarak ve 0.5 dolara kıadar çıkcak, ama sırf o sayıya baktığı için projenin ederi nedir nereye kadar çıkabilir bilmez, sonra 10 15 katına çıkıncaya bukadar supply varken nasıl bukadar arttı derler.
legendary
Activity: 3122
Merit: 1032
#1 VIP Crypto Casino
Bana göre fiyati düşük olan kriptoparalara yatırım yapmak daha kolay çünkü insanlar gerçekten bilinçsiz ve bunun fiyatı çok ucuzmuş diyip balıklama atlıyorlar. Bunu herkes yapıyor.


olay da orada başliyo işte kardeşim haklısın. insanlar da bunu düşünerek ortaya cikardiklari projeleri bunlara göre cikariyorlar suppyl miktarını ayarlayip tane fiyatini  20 dolara cekse alinabilecek miktar bellidir ne yapacam yeaa dersin almazsin mesela. ama fiyatlar cent seviyelerinde olunca " ulan bundan bin tane alirim beklerim 1 dolar olunca satsam oh mis der alirsin"  senin gibi piyasa da yüzlerce insan oluşsa adam parça parça tokeninin müşterisini bulma da daha şansli oluyor e projede iyiyse haliyle yürüyüp gidiyo. bazi projeler hatta sonrasinda ekstra token basip sahiplerine veriyor mesela adet fiyatini arttirip fiyatlarini düşürüyo  yakin zamanda pundix vardi ico bitti şimdi dolaşimda ki miktari arttirip sahiplerine 1 e 1000 verip bir ayarlama peşine gitceklermiş oluyo böyle şeyler ve bu sebeplerden dolayi da supply önemli.
sr. member
Activity: 628
Merit: 251
Bana göre fiyati düşük olan kriptoparalara yatırım yapmak daha kolay çünkü insanlar gerçekten bilinçsiz ve bunun fiyatı çok ucuzmuş diyip balıklama atlıyorlar. Bunu herkes yapıyor.
sr. member
Activity: 434
Merit: 250
★YoBit.Net★ 1400+ Coins Exchange
Millet pek martkecapa bakmıyor genelde coin değerine bakıyorlar. Ama sayısı fazla olan coinlerden de sürümden kazanmak mümkün iota xrp gibi.
legendary
Activity: 2072
Merit: 1138
circulating supply>>>dolaşımdaki adet, o anlık satoshi bazlı tepe ve dip noktaları için önemli, genelde circulating azsa fiyatı yüksek tutmaya çalışıyorlar ki total supply'e geçişte düşmeye yer kalsın, market cap'ın baz alındığı nokta
total supply>>>>>>üretilecek toplam coin sayısı, orta-uzun vadede fiyatı belirliyor
max supply>>>>>>patron çıldırmış olmalı vak'ası, "ne bulursan yığ"  Cheesy

benim anladığım bu! supply miktarı o coinin btc'den ne kadar pay kapabileceği noktasında önemli! dominant'ı belirleyen unsurlardan biri! btc'nin fiyatıyla, spekülasyonun büyüklüğüyle ilintili olarak çeşitli varyasyonlar uygulanıyor. örneğin zclasssic 3.184.700 sirkülasyondaki-dolaşımdaki miktar, fiyat uçuk şu an ve daha 21.000.000 max supply olacağı düşünülürse şu anki 0,013 btc'lik fiyatının nerelere düşeceği hakkında bir fikir verebilir. şu an 43655 btc ediyor

tersine bakacak olursak ripple Market Cap 4.161.010 BTC'ye tekabül ediyor! yedirirler mi? yedirmezler. Circulating Supply 38.739.142.811 XRP Total Supply 99.993.093.880 XRP Max Supply 100.000.000.000 XRP, yani ripple max supply'e ulaşsa 1 satoshi bile olsa 1000 btc eder, 100 satoshi olsa 100k btc eder ki daha geçen aylarda 800k btc'ye kadar düşmüştü. demek ki 1k satoshi altına düşmesi çok çok olası, hele ki btc zıplarsa hiç şansı yok!

Yani her coinin btc'den ne kadar pay-dominantlık koparabileceği ile ilgili fikir vermesi açısından önemli konular bunlar...lümen olmuş 5-6k hala ucuz diyenler var, ada aynı şekil...insanların bu konularda bilinçlenmesi ve olabilecekleri görmeleri gerekiyor, gözümüzün önünde büyük bir illüzyon oynanıyor hepsi bu!
neden az ya da çok tercih ediliyora gelirsek de kullanım amacı, ilerde yakılma durumu ihtimali, ne götürürsek kâr anlayışı vs olabilir. çünkü büyük borsalara giren herhangi bir coin biliyor ki btc üzerinden işlem görecek (cryptopia'da dogecoin ve litecoin üzerinden işlem görenler var) ve trilyon tane de olsa 10 satoshiyi 100 satoshiyi geçer anlayışı hâkim...
full member
Activity: 314
Merit: 101
bence hiçbir önemi yok. utility tokenların nerdeyse hepsi zaten 18 decimal e sahip. yani 1 birimi 18 parçaya ayırabiliyorsunuz. hal böyle iken bütün dünya nüfusuna yetecek kadar token ortaya çıkıyor. kendi platformlarında kaçı kullanılıyor ki. bir tokenın fiyatı ve supply miktarı ile arasında bir korelasyon var. buradaki tek etken olsa olsa psikolojik bir algı yaratma çabası olabilir. yüksek supply tokenlara karşıyım. çünkü ticareti de riskli oluyor.
full member
Activity: 420
Merit: 125
LIVENpay.io
Token sayısı aşırı fazla olursa coini fiyatı fazla yükselmez. Ama token sayısı az diye değerlenecek anlamına gelmez. Diğer değişkenler proje, ekip, whitepaper vs. diye sıralanır.
sr. member
Activity: 616
Merit: 259
Arkadaşlar bakın token sayısı projenin amacına göre değişir. Ödeme aracı olarak kullanılacak,atm kartı çıkaracak ciddi bir projeden,1.000.000 token üretmesini bekleyemezsiniz. Örneğin ripple veya pundixe yapılmak istenen gibi. Önemli olan şudur. Circulating supply ile total/maximum supply arasındaki fark ve bunun nerede durduğu ve ne için kullanılacağı.  Mesela hawala token sanırım 7xx.000 circulating var toplam tokenda 7.000.000. Ekibin dediğine göre kalan tokenlar stakecilere dağıtılacak,ekipte de muhtemelen vardır ancak bilgim yok.
Kısacası sayıdan çok circulating ve total supply arasındaki fark ve nerede olduğu önemli.

member
Activity: 378
Merit: 20
bana kalırsa psikolojik olarak önemli. normalde önemli değil.  önemli olan bana kalırsa toplam marketcap değeri. 1 kilo pamuk ile 1 kilo demirin ağırlıkları eşittir.

Aynen sadece algı meselesi . Ha 100 tane 1 TL olsun , Ha 1 Tane 100 TL olsun . Ama çoğu yatırımcı için önemli bu durum .

Arkadaşlar marketcap i oluşturan çarpanlardan biri token sayısı değil mi? Yani marketcap token sayısına ve piyasa fiyatına bağlı. Bu durumda çarpanlardan birinin büyük olmasını isteriz, oda fiyat , diğerinin de düşük olmasını isteriz, o da token sayısı. Sonuç gene aynı token sayısı az ise fiyatın artma potansiyeli yüksek. Ve tekrar aynı sorumu soruyorum
İcoları çıkaranlar neden token sayısını düşük tutmuyor?
Buradaki amaç tam olarak ne?
full member
Activity: 238
Merit: 101
The Experience Layer of the Decentralized Internet
bana kalırsa psikolojik olarak önemli. normalde önemli değil.  önemli olan bana kalırsa toplam marketcap değeri. 1 kilo pamuk ile 1 kilo demirin ağırlıkları eşittir.

bunu yazarken sanırım genele oranlama yapmayı unuttunuz. bir ico' da 10.000 USD' ye toplam token arzının %5' ine de sahip olabilirsiniz, %0.00005' ine de. bu arzla direkt olarak alakalı bir konudur. düşük hardcapli ve arzlı tokenlerin daha çok kazandırma potansiyeli var.
düşük hardcap ve arzlı tokenlerin marketcapı zaten düşük oluyor hocam. arkadaş bunu zaten belirtmiş yazarken. ne kadarına sahip olmanın total supply ile alakası yok. 5 dolara 50 tanede alsan 500 tanede alsan 2x yapınca 10 doların olacak.
full member
Activity: 224
Merit: 100
bana kalırsa psikolojik olarak önemli. normalde önemli değil.  önemli olan bana kalırsa toplam marketcap değeri. 1 kilo pamuk ile 1 kilo demirin ağırlıkları eşittir.

bunu yazarken sanırım genele oranlama yapmayı unuttunuz. bir ico' da 10.000 USD' ye toplam token arzının %5' ine de sahip olabilirsiniz, %0.00005' ine de. bu arzla direkt olarak alakalı bir konudur. düşük hardcapli ve arzlı tokenlerin daha çok kazandırma potansiyeli var.
sr. member
Activity: 448
Merit: 250
CHIEF GROWTH OFFICER OF GLOBAL ENTERPRENEUR
bana kalırsa psikolojik olarak önemli. normalde önemli değil.  önemli olan bana kalırsa toplam marketcap değeri. 1 kilo pamuk ile 1 kilo demirin ağırlıkları eşittir.

Aynen sadece algı meselesi . Ha 100 tane 1 TL olsun , Ha 1 Tane 100 TL olsun . Ama çoğu yatırımcı için önemli bu durum .
full member
Activity: 210
Merit: 100
bana kalırsa psikolojik olarak önemli. normalde önemli değil.  önemli olan bana kalırsa toplam marketcap değeri. 1 kilo pamuk ile 1 kilo demirin ağırlıkları eşittir.
member
Activity: 378
Merit: 20
Evet arkadaşlar bu piyasada yaklaşık 4 aylığım. İşin başından beri max supply - total supply kavramı üzerinde çok duruluyor. İlk başlarda benim için çok bir önemi olmayan bir kavramdı. Sonradan sonraya işin içine girdikçe okudukça önemli olduğunu anlamaya başladım. Aslında tabiki herkese bu piyasa öğretmedi bu kuralı. Çünkü bir mal az ise değerlidir, çok sa değerini yitirir. Fiyatı belirleyen talep , talebi belirleyen de malın kıtlığıdır. Tabi malında bir cazibesi olmalı ki insanlar almak istesinler.
Diyelim ki kafamızda bir proje var ve ico yapmak istiyoruz. Projenin hedef bir ederi yani değeri var, mesela 10 milyon dolar. Şimdi asıl soruya gelelim :
Kaç adet token/coin çıkarmalıyım. Yani 20 milyon token de satışa sunabilirim, 100 milyar da. Sadece token fiyatını değiştirerek adedi ayarlayabilirsiniz.
Yatırımcılar yani bizler kazanmak isteriz.
Bunun içinde iyi bir projenin kıt adetli kaynakta olmasını yani max supply i az olsun isteriz. Peki ico ları çıkaranlar neden çok yüksek supply lı tokenler çıkarıyorlar?
Yani onlar yatırımcı gözüyle neden bu işi değerlendirmiyorlar? Yada biz yatırımcılar mı yanlış düşünüyoruz, yani bir tokenin değerlenmesi için max supply ın az olması önemli bir olgu değil mi?

Ben gördüğüm kadarıyla anlatmaya çalıştım, yanlışım olabilir.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Pages:
Jump to: