Tanrıya inaniyormusunuz
Tanrı var mı
Bizim amacımız ne
Neden yaşıyoruz
Sorularına cevap arıyorum. Burada tartışalım.
Çetrefilli bir soru.
Allah var mı?
Bu soruya;
Teist olan birisi evet var diyecektir. Kendince nedenlerini sıralayacaktır.
Deist inancına sahip olan birisi evet var. Her şeyi yarattı ve dünyadan elini ayağını çekti gitti. Dinler, peygamberler, kutsal kitaplar yalan; cennet cehennem hayatı yok diyecektir.
Ateist olan hayır tanrı yoktur. Kendiliğinden oluşum vardır ve her şey tesadüf üzerine var olmuştur diye tezini savunacaktır.
Panteist var olan her şey zaten tanrıdır. Evrenden, maddeden bağımsız değildir ve tanrı evrene hiçbir şekilde müdahele etmez diyecektir.
Pagan olan tanrı doğadır, dünyadır, gökyüzüdür, inanıştır. Dünya ve hayat sonsuzdur, ayrı bir yaratıcı yoktur diyecektir.
Nihilist tanrı yoktur, hiçiz, her şey hiçlikten başladı hiçliğe gidecek diyecektir. Her türlü bilgiyi, varlığı ve değeri yok sayan ve kendini sınırsız özgür gören insanlardır.
Panenteist biri evrenin kendisi zaten tanrıdır, tüm evreni kapsar. Tanrı zamanın içinde ve dışındadır, sebeptir sonuçtur, sonludur sonsuzdur, sabittir değişkendir diyecektir.
Agnostik biri, tanrı bilinemez varsa bile varlığı kanıtlanamaz diyecektir. Sürekli bir sorgulama döngüsünde, soyut varlıkların ve metafizik aleminin bilinemeyeceğini iddia edecektir.
Agnostik ateistler var ki onu hiç sormayın
Apateizm, transteizm, monizm, disteizm vb. inanışlarına sahip olanları da tek tek yazmak istemedim. Tanrı vardır ama kötüdür diyeni mi ararsın, herşey madde ve enerji akışıdır diyeni mi ararsın, tanrı yarattı ama yarattıkları içinde küçük kaldı etkisi bitti diyeni mi ararsın, evren yaratıldı ama kendi kendine ilerliyor tanrı devredışı kaldı gücü yetmiyor diyeni mi ararsın, tanrının varlığı ile ilgili soru sormanın (apateistler) anlamsız olduğunu savunanları mı ararsın vb.
Semavî ve paganizm dinleri ve inanışları o kadar çok ve farklı ki...
Herkes kendi inanışına göre
var, yok ya da
hiçbiri .... diye yanıt verecektir.
Tanrıya ya da tanrılara inanmam.
Ben Allah'a iman ederim.
Açıklamasını da yapayım:
Tanrı kelimesinin anlamı: çoktanrıcılıkta, var olduğuna inanılan ve tapılan insanüstü varlıklardan her biri. Mesela, gök tanrısı, ateş tanrısı, su tanrısı vb. Örnek vermek gerekirse Antik Mısır'daki tanrılar ve tanrıçalar isis, hathor, anubis, amon-Ra, osiris, mut, sobek, anuket vb.. İslamiyet öncesi ve İslamiyetin doğuşu sırasında cahiliye dönemindeki putların her biri birer tanrı olarak kabul ediliyordu.
Bu kadar özetten sonra
Allah cc kelimesinin tanımı ise; kainatı yaratan, her şeye gücü yeten, doğmamış ve doğurmamış olan, kudret sahibi demektir. Yeganedir, tektir, eşi benzeri yoktur, herşeyden münezzehtir. Hiçbir şeye muhtaç değildir...
İkisi arasındaki fark çok fazla.
Allah cc var.
Kainatı ve bizleri yarattı.
Bizleri varlığından haberdar etti.
Bize ve bizim hiçbir ibadetimize muhtaç değil.
Başıboş bir alemde yaşamıyoruz.
İnsanın vücudu bile bir evren gibi keşfedilmeyi bekliyor.
Bildiklerimiz çölde bir kum tanesi, gördüklerimiz gölde bir su damlası bile değilken...