Parası olan için güzel araba. Parası olamayan için de vay be bir arabaya ne paralar veriliyor sözünü söyletecek bir araba. Model Y ile Tesla Türkiye’de pazara hakim olabilir (TOGG ile birlikte) Ayrıca elektrik istasyonlarının kurulumu bu süreçte tahminime göre hızlanacak. Hızlanan sektör bir anda Türkiye’yi elektrikli araç cenneti yapabilir. Şu anda çoğu yakıtlı arabaların 1 milyon üzerine çıktığını düşünürsek bence makul sayılabilecek bir fiyatı da var.
Bir araba almak için devlete 3 araba vergi ödenmesi gereken ülkede, verginin vergisi ile %300 vergi ödenen bir ortamda ~%50 vergi ödeyerek alabileceğiniz elektrikli araba modelleri büyük fırsattır. Bir süre sonra vergilerin yükseleceği de kesin olduğu için ne kadar erken alabilirseniz o kadar iyi. Bir önceki vergi arttırımında %3 vergisi olan elektirikli otomobillerin %10'a, %15 olanlar %60 bandına çekilmişti. Talep arttığı sürece döviz kaçışını (parayı halk harcayınca böyle adlandırıyorlar) engellemek için mecbur vergi arttırımına gidecekler.
Vergi %15 olduğu zamanlardan beri elektrikli otomobil için fırsat kolluyordum. Tesla'nın sorunu resmi Türkiye desteği olmadığı için arabaları garantisiz almak zorunda kalıyordunuz. Mercedesin getirdiği eqe gibi alternatifler de kara borsa piyasası ile yaklaşık 200k $ fiyatla satıldığı için 78k $ vererek Tesla model Y almak kaçırılmayacak fırsattır. Alır geçerim, kullanmayacak olsam bile kenarda yatar.
Tesla rekabetçi yapısını ortaya koydu neredeyse Kanada gibi ülkelerdeki fiyatıyla araba alma fırsatı bu ülkede insanların emeklerini sömürmek için ortaya atılmış özel tüketim vergisi alınmaya başlandığından beri imkansızdı. Halk araba almak istediğinde özel tüketim olarak adlandırıp, yatlardan, premium sınıf takı malzemelerinden (pırlanta), ham deriden özel tüketim vergisi almamak hangi açıdan bakarsanız bakın iki yüzlülüktür. Halkı soymaktır.
Mercedes sevdalısı olarak teslayı sadece bu ülke insanına değer verdiği ve soyguncu piyasa anlayışına ayak uydurmadığı için bile alabilirim. Diğer firmalar düşünsün.