Pages:
Author

Topic: Türkiye'de 2012 BTC Haberi (Nostalji) - page 3. (Read 532 times)

member
Activity: 560
Merit: 11
nostalji havası olmuş. 2012'de fiyatı da aşağı yukarı bilirsiniz. bitcoin alsan bugün ile 10x yapması bile çok zaman alır. tren kaçtı gibi gözüküyor da altcoinlerden zamanlama ve doğru coin-token seçimi ile bir tane bitcoin sahibi bile olunabilir, çok dikkatli davranılarak.
full member
Activity: 448
Merit: 157
2012 de bende sadece haberlerini okuyanlardanım. Gerçekten nostalji oldu bunlar. Geçmiş zaman olur ki derler ya onun gibi. Şimdiki aklımla dönebilsem o yıllara şimdi bir adadaki yazlığımda çoluk çocukla vakit geçiriyor olabilirdim. Ama çalışmaya devam ettiğime göre bu mümkün olmamış. Hadi tüm bunları geçtim tam 2014 şubat ayında tekrar bulaşmışım yani 2013 sonunda yükselişi gördüğümden sanırım. Alım için hazırlıklar yapmışım ama gene almadan bırakmışım Smiley Muhtemelen evlat dünyaya geldiği için ilgilenmeyi bıraktım.
member
Activity: 476
Merit: 10
Files.fm - Store, Share and Sell Files
Şimdi herkes o zamanlar alsaydım falan hayali kurmaya başlar. Merak etmeyin şimdiki gibi ilk düşüşte satacaktınız farkeden bir şey olmayacaktı
full member
Activity: 350
Merit: 100
2012 - 2013 aslında bitcoinin fiyatlandığı dönemler . doğal olarakta hafif hafif kulaktan kulağa yayılmıstı. acaba 2009-2010 civarında hiç bunun haberini yapan birisi olmusmudur

2010 larda türkçe haber neredeyse 0 hocam, hatta direk 0 diyebiliriz,  zaten o zamanlarda doğru şekilde bilgilendirilseydi türkiyede yaşayanlar, bir çoğu alırdı diye düşünüyorum
sr. member
Activity: 672
Merit: 306
2012 - 2013 aslında bitcoinin fiyatlandığı dönemler . doğal olarakta hafif hafif kulaktan kulağa yayılmıstı. acaba 2009-2010 civarında hiç bunun haberini yapan birisi olmusmudur
full member
Activity: 624
Merit: 125
alcedoplatform.com
2012 yılında yapılmış bir haber olarak değerlendirdiğimde, şimdi yapılan Bitcoin haberlerine kıyasla Bitcoin tanımı daha usturuplu yapılmış. The Economist’in makalesi referans alınmış, nostalji oldu gerçekten.
member
Activity: 154
Merit: 10
ARIZN - Tokenised Crowdfunding Platform
O zamanlar insanların ilgisini çekmese de bunu duyan insanlar yine mevcuttu. Ancak fahiş fiyatlara ulaştığında bitcoin onu duymamak elde kalmadı ve popüle basının ürünü haline geldi.
full member
Activity: 364
Merit: 114
The revolutionary trading ecosystem
İNTERNETTE DEVLETSİZ PARA

Temmuz istihdam ve işsizlik verileri dün TÜİK tarafından açıklandı. Haziran-eylül dönemini kapsıyor. İşsizlik oranı yüzde 8,4 ile geçen yılın 0,7 puan altında çıktı. Ancak, mevsim etkisi arındırılınca geçen aya kıyasla 0,2 puan artışla yüzde 9,1’e yükseldi.

İşsizlik yükselişe geçer mi? Bence evet. Yaza kadar ekonomide yavaşlamaya rağmen hizmet kesiminde güçlü istihdam artışı vardı. Eninde sonunda duracaktı. O noktaya gelindiği anlaşılıyor. Ekonomi yönetimi için kötü haberdir.

Para Politikası Kurulu perşembe toplanıyor. Kurulun önünde zor bir gündem var. Reel veriler (dış açık, sanayi üretimi, istihdam) para politikasında gevşemeyi destekliyor. Ama son zamlar fiyat istikrarını bozuyor. Sonucu merakla bekliyoruz.

Özel para olur mu?

Küresel düzeyde mali piyasalarla reel ekonomi arasındaki bağın iyice koptuğunu epeydir vurguluyorum. Son dönemde daha da belirginlik kazandı. Mali piyasalar adeta başka bir gezegende yaşamaya başladı.

Medyada izliyoruz. Dünya konjonktürü hızla bozuluyor. IMF büyüme tahminlerini aşağı çekti. Euro krizinde kalıcı bir çözüme bir türlü ulaşılamıyor. ABD’de otomatik bütçe kesintileri yılbaşında devreye giriyor. Çin yavaşlıyor.

Ama reel ekonominin yaşadığı sorunlar mali varlık fiyatlarının rekordan rekora koşmasını engellemiyor. Çünkü zengin ülkelerde reel sorunlar arttıkça merkez bankaları daha da çok likidite yaratıyor. Yani sürekli dolar, euro, sterlin, yen vs. para basıyor.

Modern ekonominin zor konularından biridir. Devlet para basmayı tekeline alıyor. Böylece devreye siyaset giriyor. Halbuki parayı özel kurumlar basabilse siyasetçi karışamazdı. Acaba böyle bir para sistemi mümkün olabilir mi?

Paco Ahlgren’in 2007’de yayınladığı kitabına (Ölümsüz: çev. D. Günkut, Siren Yay. İstanbul 2008) daha önce iki kez değindim. Doların yerini bir özel paranın aldığı dünyayı anlatıyor.

Bu yönde görüşlere ABD sağında rastlıyoruz. Örneğin Kongre üyesi Ron Paul uzun süredir Fed’in kapatılmasını savunuyor. Küresel kriz sonrasında daha çok ilgi görmeye başladı.

“Bitcoin” geliyor mu?

The Economist sayesinde haberim oldu. Makalenin başlağı çok ilginç: Anonim Paracılar (Monetarists Anonymous). Hem ünlü hacker grubuna, hem Keynes-karşıtı iktisat okuluna referans veriyor.

Meraklılar ayrıntılarını Wikipedia’daki uzun yazıdan öğrenebilir. 2009’da kimliği meçhul ama Japon isimli biri tarafından başlatılmış. İngilizce adı “Bitcoin”. Acaba “Bitsikke” diyebilir miyiz?

Fevkalade önemli bir özelliği var. Basım ve kullanımında bir devlete, merkez bankasına ya da benzer kuruma ihtiyaç yok. İnternette ademi merkeziyetçi bir sistem içinde üretiliyor ve denetleniyor. Diğer paralara göre fiyatı arz-talebe göre belirleniyor.

Saçma sapan uçuk bir proje mi? Doğrusu bilemiyorum. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Gelişmiş ülke merkez bankaları ortalığa böyle para saçarken yeni neslin onların paralarına alternatifi internette üretmesi beni şaşırtmaz.

kaynak: http://www.gazetevatan.com/asaf-savas-akat-487370-yazar-yazisi-internette-devletsiz-para/

Hatırlatma: Merit'ler paylaştıkça güzel...  Cheesy
Pages:
Jump to: