--snip--
Yorumumu Türkiye özelinde yapmamıştım. Dünya genelinde bilinen ekonomik, siyasal ve dini disiplinler için genellemiştim. Ama madem başlığı ikinci baskı yaptınız, Türkiye için konuşalım. Türkiye'de böyle bir girişimin hayata geçmesini bırakın konuşulmaya başlaması için uzun bir zaman dilimi var önümüzde. Bunu küçümsemek, kötülemek veya başka bir amaçla söylemiyorum. Manyak mıyım? Türkiye'de yaşıyorum ve Türk'üm.
Siz de öyle görmeyin.
Toplumsal gelişim için kültürün belirli aşamaları deneyimlemesi gerekir. Biz bir toplum olarak ateşi henüz bulamadıysak ve bizden daha ileri bir toplum ateşi bulduysa, biz ateşi es geçip çakmağı bulamayız. Önce bulunanı deneyimleriz, kültürümüzle yoğururuz ve kendimize uygun bir hale getiririz. Buraya kadar sorun olmaması gerekir zaten. Bu noktadan sonra ise eğer ortada ateş ile ilgili bir şey yoksa yemeğimizi hangi tür tencerede pişireceğimiz konusu gündeme bile gelmez. Gelmesi saçma olur. Gelişimi engeller.
Baby steps...
Toplumlar böyle gelişir.
Bir bürokratla bu konuyu konuşursanız size bize ne faydası olacak diye sorar. Der ki benim bundan kazancım nedir? Benim derken topluluktan bahsediyorum. Kamu yararını gözetmek için önünde öyle bir liste var ki bürokratın, hiyeraşiyi bozamaz, akışı değiştiremez. Birincil hedefi yine kamu yararıdır.
Olayı hükümetler bazında da düşünmeyin. Şu anki hükümet böyle, bundan önceki şöyle, bundan sonraki böyle olacak meselesi değil bu. Hükümetler geçicidir. Etkileri zaman zaman uzun sürebilir ama o bile kalıcı değildir. Zihniyet değişir, toplum değişir, kültür gelişir. Her şey buna paralel ilerleme gösterir.
Bizim ülke olarak eğitim üstünede kafa yormak dışında herhangi bir şey yapmaya ihtiyacımız yok şu anda. Biz gelecek nesili doğru yetiştiremiyoruz. Gelecek nesil yoksa, Türkiye de yok. Blockchaini, otu, boku, püsürü bıraklıp kanalize olmamız gereken tek şey eğitim. EĞİTİM. İki lafı aynı cümlede yan yana getirebilecek, analiz yeteneği olan, meraklı, öğrenmeye hevesli bir geleceğe ihtiyacımız var.
Eğer bu olursa blockchainle dolma bile sararız yarın merak etmeyin.
Önce yarının olacağından emin olalım, yeter...
Merhaba,
Siz önceki mesajınızda,
"Bu yapıldığı zaman sistem nasıl manipüle edilecek, hacklenecek, işe geldiği gibi davranılacak?
Örneğin bir bitcoin key'inin içindeki bitcoini sıfırlayabiliyor musunuz? Vergi sistemi blockchaine geçtiğinde nasıl sıfırlanacak bu vergiler?"
dediniz.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum;
Konuyla alakalı olarak bahsedilen tüm fikirler ve yaklaşımlar tamamiyle özneldir. Şahsi görüşlerimden ibarettir. Bu yolun çok uzun bir yol olduğunun da farkındayım. İlk tuğlayı koymanın gerekliliğinin biraz daha önemli olduğunu açıklamaya çalışıyorum her mesajımda. Bunda da öyle yapacağım.
Söylediğiniz her kelimeye katılmakla beraber, yukarıdaki yorumunuzdan "dünya genelini" kastettiğinizi çıkarmak maalesef olanaksızdır. Ülkemizden örnek vererek; "Vergi sıfırlama" şeklinde ifade ettiğiniz, 6736 sayılı kanuna göre daha önce tahakkuk etmiş bazı alacakların yapılandırılması veya belli bir tutara kadar olan vergi borcunun ortadan kaldırılmasıdır. Konunun net bir şekilde bu olduğu görünmektedir.
Türkiye'de BlockChain girişiminin hayata geçirilmesi olanaksız değil. İmkansız olsa buraya çıkıp birileri BlockChain'i uzun uzun anlatmaya kalkmazdı. Sadece yardımlarınız, fikirleriniz, görüşleriniz gerekli.
Artık taş devrinde yaşamadığımız için "baby steps" dediğiniz adımları çevremizdeki insanlar, kitaplar ve internet sayesinde hızlıca öğrenebiliriz. Her adım bir süreç, her süreç -öncesi öğrenilmediği için- çağlar öncesinde çok uzun sürüyordu. Eğitim süreci için de aynı şeyler geçerli, rasyonel yaşam standartlarında yaşamak için de.
Ancak şu dört şeye dikkatinizi çekmek isterim;
- İnternet,
- Toplumun kültürel birikimi,
- Edinilmiş tecrübeler, teknikler,
- Atalarımızdan gelen DNA kayıtlarımız.
Bugün 2 yaşındaki bir bebeğin -sadece 24 aylık bir bebeğin-, Youtube'dan istediği bir videoyu seçerek izlemesini yukarıdaki 4 maddeden başka bir şey ile açıklayamayız. Bizler çocukluğumuzda böyle büyümedik ve biz o iki yaşındaki çocuğun öğrendiğini belki yaşayarak beş yaşında tecrübe ettik. Daha önce duymuşuzdur "yeni nesil çok zeki". Aslında IQ ve EQ seviyelerimiz belki de aynı ama öğrenim süreleri kısa. Yani her açıdan aynı doğum zamanı farklı olan iki bireyin öğrenme sürecini görebiliyor musunuz?
Kimse ateşi aramıyor artık. Çakmağın nasıl yandığına da bakılmıyor esasında... İlgilenilen tek şey ne ateş, ne çakmak... İlgilenilen "çakmaktan ateşin çıkmasını sağlayan gaz".
Ortada bir ateş var, adı "Bitcoin"
Çakmak da var, adı "BlockChain"
Benim yapmayı istediğim tek gerçek ise bu çakmağın içini dolduracak gazlar, yani veri sistemlerimiz. BlockChain yapımızı oluşturmak.
Sizin yönteminizle bu işe başladığımızda şöyle bir senaryo gözümüzde canlanmakta; Bitcoin 2009 yılında oluşturuldu, tabii -çakmağı- BlockChain de öyle. Bugün 2017 yılındayız aradan geçmiş 8 yıl ve biz bunları konuşmaya yeni başlamışız. Şimdi hesaplamalara göre bizim BlockChain'i sorgulayabilmemiz için Bitcoin'in fiyatının 100.000USD ve BlockChain'in kullanılmaya başlanması gerektiğini, bir üniversitenin söylemesini mi beklemeliyiz? Böyle bir teknolojinin konuşulmasına ve oluşturulmasına başlamak yerine bir 8 yıl daha mı beklemeliyiz?
Hükümetler önemli değil esasında. A partisi olmaz, B partisi olur. Apaçık bir gerçek var ki, bu teknolojiye yaklaşmadığımız her an bir kayıp bu ülke için. Bir bürokratın karşısında ilk cümlem bu olurdu. Neden?
Bir devletin, kamu yararından önce insanlara güven aşılama, devletin her anlamda -güvenlik veya devlet gizliliği esas olan sistemler dışında- vatandaşına şeffaf olarak tüm ülkeyi huzur ve refaha kavuşturmak öncelikli görevidir. Bahsettiğimiz sistemler şeffaflık getirecek. Bugün partilerin ve partilere gönül vermiş vatandaşların partiler arası çatışmalarının temel sebebi şeffaf olmayan devlet yönetimindendir.
Tek bir parseli aynı hisse oranlarıyla farklı iki kişiye devreden bir sistemin arızalarından bahsediyoruz. Bu sadece bir örnek.
Yıllar önce ödenilen bir SGK priminin bugün karşımıza borç olarak çıkaran sistemin arızalarından bahsediyoruz. Bu sadece bir örnek.
Artık gözü görmeyen devlet memurlarının halen o koltuklarda oturtan ve gençlerin dışarıda işsiz kalmasına sebep olan bir sistemden bahsediyoruz. Bu sadece bir örnek.
"Bir ülkede "adalet" yoktur!" diyebiliyorsan ıspat yükü sendedir. Sebebini kanıtlarıyla açıklamak zorundasın. Şu an istediğin gibi adliyeye gidip sorgulama yapamazsın. En fazla davalara katılabilirsin. Ancak BlockChain sisteminde "her şey" görüleceği için, adaletin olmadığını simgeleyen kayıtları çıkarman kolaylaşır. Bu sadece adaletin olmadığını iddia edene yarar sağlamaz, tüm topluma yarar sağlar. Şu anki sistemde "Adaletin olmadığını" göstermek imkansızdır. Bu da sadece bir örnek.
Eğitim sistemine gelince,
Hangi eğitim sisteminden bahsediyoruz? Geliştirmemiz gereken bir eğitim sistemi olsaydı bugün hala hayatının tüm akışını tek bir sınava bağlayan milyonlarca öğrenci olmazdı. Toplum ne derse onu yapıyor kendini yetiştirmekte olan birey. Toplum ona doktor olacaksın diyor, halbuki öğrencinin Bach gibi müzik kulağı ve yeteneği var.
"Bu Yetenek Keşfedilemiyor. " Sonra doktor olup, yıllar sonra piyano kursuna gitmek zorunda kalıyor.
Siz-Biz-Herkes kim seçti ki şu an bulunduğu noktayı? Kim çok isteyerek okudu, okuduğu bölümü? Sadece puanınız tuttu diye seçmediniz mi? Maalesef iddia ettiğiniz "Kangren olmuş bu EĞİTİM sistemi" geliştirilemez. Çok konuşmaya da gerek yok. Ne kadar vasat durumda olduğumuzu, en güncel olarak ÖSYM'nin özründen öğrenebiliriz esasında.
BlockChain toplumumuzu çok değiştirecek. Hiç bir kültüründen vazgeçirmeyecek. Hiç bir zarar vermeyecek.
Bizi geleceğe hazırlayacak. Hem de yaşatarak.
Saygılar.