Türkiye'deki özelleştirmeleri büyüklüğüne göre sizler için analiz ettim.
Sizlerin de bu özelleştirmeler için yorumunuzu, özelleştirmelerin getirisi veya olumsuzlukları hakkındaki fikirlerinizi bekliyorum.
1- Türk Telekom14 Aralık 2005'te yapılan Telekom'un yüzde 55'inin bloksal satışından 6,55 milyar dolar gelir elde edildi. Telekom Lübnanlı Hariri ailesi ve Suudilerin ortak olduğu Oger'e satılarak tabiri caizse Türkiye'nin tüm konuşma ve iletişim bilgileri de yabancılara geçmiş oldu. Tarihi Osmanlılara dayanan PTT'nin devamında 1995 Yılında Tansu Çiller yönetiminde kurulan Türk Telekom, Ak Parti hükumeti tarafından Suudili bir şirkete satılmıştır.
2- Tüpraş26 Ocak 2006'da Tüpraş'ın yüzde 51'inin gerçekleşen bloksal satışından 4,14 milyar dolar gelir elde edildi. 20 Mayıs 1983 tarihinde yayınlanan kamu iktisadî teşebbüsleri hakkındaki 60 sayılı KHK ile Türkiye Petrol Kurumu PETKUR kuruldu. Yine aynı KHK ile TÜPRAŞ'ın da kurulmasına karar verildi. Bu şekilde TÜPRAŞ, PETKUR'un bağlı ortaklığında bir kamu iktisadî teşebbüsü olarak faaliyetine başladı. Tüpraş yine Ay parti hükumeti zamanında Koç-Shell Grubuna ihale edilerek satılmıştır.
3- ErdemirErdemir'in yüzde 46.12'lik bölümünün blok olarak özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi 2 milyar 770 milyon dolarla Oyak Grubu kazandı. 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası. Şirket 11 Mayıs 1960 tarihinde resmen kurulmuş olup fabrika kurulması 42 ay sürmüş ve 15 Mayıs 1965'te işletmeye alınmıştır. ... Türkiye'nin en büyük yassı demir üreticisidir.
4- TekelTEKEL’in alkollü içki bölümü 17 fabrika, hammadde, stok ve varlıklarıyla, 2004 yılında 292 milyon dolara (Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab ortak girişim grubu) MEY İçki Sanayi ve Ticaret AŞ’ye, MEY İçki’de iki yıl sonra 2006 yılında bu kez 810 milyon dolara ABD’de kurulu bir ortak gruba (Texas Pacific Group) satıldı. Tekel sigara fabrikalarına ait taşınmazlar da satıldı. Bence ihalelerden elde edilen gelir sadece taşınmazların ederi bile değildir.
5- PetkimPetkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesi blok olarak SOCAR& Turcas Ortak Girişim Grubu'na 2,04 milyar ABD Doları bedelle 30.05.2008 tarihinde devredildi. Yine Petkim 1965 yılında kurulmuş bir fabrikaydı.
Şimdi bunları neden verdim. Devlet özelleştirme yapabilir. Devlet kimsenin gücünün yetmediği alanda veya akıl edemediği alanlarda işletme açar ve bunu biraz işlettikten sonra satabilir. Ancak devlet kritik öneme sahip olan iletişim, askeri fabrikalar ve kritik öneme sahip fabrikaları satmamalı. Ayrıca ben özelleştirmelerde arsaların satılmasına da karşıyım. Çünkü canım ülkemin o kadar güzel yerlerinde yapılmış fabrikalar var ki hepsinin arsaları bir bir gitti. Devlet zarar ettiği kurumu satar mantığı cahil mantığıdır. Çünkü devlet zarar ediyorsa demek ki devletin yönetimi kötüdür. Boş yere maaş alan var diyorsanız o boş yere maaş alıyor dediklerinizi kendi yönetmeliklerinizle uygun koşullarda çalıştıracaksınız. Devlet ayrıca kar ettiği yerleri yük olarak görüp zaten satmamalı, satıyorsa da bu karı aratmamalı. Ben 100'lerce özelleştirmeden sadece birkaçını yazdım. 2004'ten bu yana ciddi bir özelleştirme furyası vardı. Buna karşı olmamakla birlikte çok yanlış özelleştirmelerin de olduğunu gördüm (telekom gibi) Bunun sonrasından korkmuyor değilim.
Özellikle yabancılara satışlarda taşınmazların satılmadığı konusunda net bilgim yok. Bilgisi olan varsa yazabilir
KAYNAKÇAhttps://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turk-telekomun-satisini-ve-hariri-ailesini-unutmadik-unutturmayacagiz-1833153https://tr.wikipedia.org/wiki/52._T%C3%BCrkiye_H%C3%BCk%C3%BBmetihttps://finans.mynet.com/galeri/haber/detay/ekonomi/turkiyenin-en-buyuk-ozellestirmeleri/98608/https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/18052.pdfhttps://tr.wikipedia.org/wiki/Erdemirhttps://odatv4.com/makale/tekel-yine-satildi-1603111200