Herkese selamlar,
Bu forumda ilk kez yazıyorum sırf bunun için üye oldum , “çok bilen arkadaşlar” lütfen cevap yazarken tarzınıza dikkat ediniz ,
seviyeyi düşürmeden bir konuyu tartışabilirmiyiz görelim , ;
1- Ben de intexcoin firmasından minex kiralamış , kendi halinde bir yatırımcıyım.
2- Şirketin avukatı da değilim , sadece şirketin genel müdürünü , yazılımcılarını vs.tanıyorum ve
belki bazı konularda bildiğim kadarıyla bilgi verebilirim dedim.
3- 40 kusur yaşındayım , odtu mezunuyum ,ingilizce almanca vs biliyorum ,kendi çapında programcılık ve web sitesi yapabiliyorum ,
coin konusu ile ilgili de kendi çapımda bilgi sahibiyim vs.vs. , ve bu abes cümleyi hava olsun diye yazmıyorum ,
anlatmak istediğim; bir çok konuda pek çok kişiyle “sidik yarıştırabilirim” , tabii amaç bu ise !.
Bu arada akp ye oy veriyorum ve cahil bir insan olduğumu da düşünmüyorum , sadece herkes gibi benim de kendimce siyasi
bir görüşüm var ve siyasi görüşümün buradaki konu ile uzaktan yakından alakası yok.
Face vs sosyal medyayı kullanan birisi değilim ve maalesef bazı arkadaşlara altına yazılar yazıp dalga geçebilecekleri resimler veremeyeceğim.
Sonuçta ben kendimi X bir foruma girip kimseye ispat etmek zorunda değilim , kimsenin de kendini karşısındakinden üstün görerek cevap
yazmaması gerektiğini düşünüyorum.
Belki birileri de birileri hakkında “2 tane ekran kartı almış , 3-5 coin mine etmiş , kripto profoserü olmuş” diyordur.
Kısacası hiçbirimiz bu forumda karşımızdakinin kim olduğunu ne bilip ne bilmediğini bilemeyiz.
Ama maalesef daha baştan gardımı almak zorunda hissettiğim bir ortam oluşmuş , en azından ben öyle hissettim , o yüzden yukarıda
yazdıklarım için kusura bakmayın..
4- Bu arada buraya yazmakta hiçbir gayem yok , hiçbir iletişim bilgimi vermeyeceğim , buradan birilerini kafalayım para kazanayım diye bir
derdim hiç ama hiç yok ve hiç kimse benim vesilemle bir yerlere kayıt olmasın.. Hatta Forum adminleri bana özelden vs.den ulaşmayı da
engellesin lütfen.
5- Lutfen beni de şirketin avukatı gibi görüp saldırmayın , şirketi savunmak bana düşmez , ben de hepiniz gibi bildiğim ve inandığım kadarıyla
görüşlerimi yazarım , aklıma yatmayan konuda ben de eleştiririm.
6- İlk olarak bu konuyu açan arkadaşı tanımıyorum ama aynı coine yatırım yapmış birisi olarak kendisini eleştirmekle başlayacağım ,
konuyu bu şekilde açmak yanlış. Yanlış yer ve yanlış tarz. Buradan adam bulmaya yönelik bir post gibi algılandığı için ( ki bence de öyle )
çok fazla ters tepki yaratıyor ve şirkete ve iş fikrine zarar veriyor. Dolayısıyla benim yatırımıma da zarar verdiği için eleştirmek hakkım
diye düşünüyorum.
Bu konu bu şekilde açılmış olmasa , bu konular hakkında fikir sahibi kişilerden en azından bazıları merak eder, direk saldırmak yerine
belki de inceler ve hatta destek olmayı seçebilirlerdi .
7- Bu arada şirketin istanbulda resmi bir ofisi yok.! Bu arkadaşın bahsettiği bir ofis varsa bu ofis kendi bireysel çalışmalarını yürüteceği ,
kendisine ait bir ofistir. Verdiği adreste şirketin ofisi açılmış gibi bir algı yarattığı için muhtemelen şirket tarafından da uyarılacaktır ve
sanırım düzeltecektir.
8- Her işte her kesimden , seviyeden vs. farklı insanlar olabilir . Fotoğrafları konulup ,“kozmik bilgi atarımı” vs. diyerek dalga geçilen ve
sanki şirketin bir yetkilisi , kurucu ortağı vs. gibi yazılıp , şirkete saldırma vesilesi yapılan kişinin şirketle bir alakası yoktur.
Kendisini övmek veya kötülemek bana düşmez sadece şunu söyleyebilirim , pek çok kişi gibi bir şekilde bu olayı duymuş toplantılara katılmış
ve bir resimde yer almış , belki de bireysel olarak yatırım yapmış birisidir . Şirket ile bunun ötesinde farklı bir bağı olmadığını net
söyleyebilirim.
Kısacası bazı fotografdaki bazı kişiler üzerinden bu şekilde bir yaklaşım, şirketi hakkında bir sonuca varmak için doğru bir yöntem değildir.
Şirket yetkilileri “deli , cahil” vs. değiller bunu biliyorum. Bir iş fikrine inanmış ve yola çıkmış aklı başında tecrübeli insanlar.
9- İntexcoin genellikle “international exchange coin “ yani “uluslararası takas coini” şeklinde kullanılıyor , kimileri “internet exchange coin “
olarak da anlatıyor. Bu işi global hale getirmek hedefinde oldukları için bu ismi seçmişler.
10- Neyse gelelim asıl konuya.. Butün bu tartışmaların kilitlendiği nokta : “public mining” .
Kapalı sistem coinlere karşı çıkanların temel söylemi ;
“şayet ben kendim mine edemiyorsam ponzidir ! ve zaten bu durumda ortada gerçekten bir coin de yoktur , mining cihazları da yoktur .”
Şayet buna inanıyorsanız olay zaten basittir, bitcoin , litecoin vs. mine etmenin yolarını ararsınız ,
“kargadan başka kuş tanımam” deyip diğer coinlerden uzak durursunuz .
Peki her kapalı sistem coin ponzimidir ?
ortada gerçekten bir coin olamaz mı ve şirketin söylediği şekilde belli bir miktarda mine edildikten ve belli büyüklükte bir kitleye ulaştıktan
sonra public mininge açılamaz mı ?
Kişilerin anında ponzi deyip kestirip atmaması için , kapalı bir sistemde gerçekten coin olup olmadığı , mine edilip edilmediği nasıl ispatlanır ?
mining cihazlarının fotoğrafları konulması yeterli kanıtmıdır ? her durumda bunlar fake foto , aslında mining cihazları yok denmeyecek midir ?
bu arada kapalı bir sistemde yüzlerce binlerce mining cihazı olmasına gerek varmıdır ? şirket block explorerı siteye koyacağını söylüyor ,
block explorer siteye konulması bu coinin gerçekten var olduğunu kanıtlar mı ? Bu arada ticari bir işletmenin kendince bazı nedenlerle bazı
konuları şirketin gizli bilgisi olarak tutma hakkı yokmudur ??
Bir sistem Public miningi açmadan ponzi olmadığını gerçekten kanıtlayabilir mi ?
Bence asıl sorması gereken sorulardan birisi de , Neden mining yapıyoruz ? elbetteki para kazanmak için , mine ettiğimiz coinleri
satabileceğimizi umarak. Yani alıcılar çıkacağını ümit ederek.
1000+ alt coin olduğunu biliyoruz , herhangi bir coinin bu kadar coin arasından sıyrılıp değerlenmesi nasıl mümkün ?
Elbetteki ona inanan topluluğun gücüne , bu kitlenin sayısına bağlı olarak.
Peki kendimiz mine ederken doğru coini nasıl seçeceğiz ? Seçtiğimiz coinin günün birinde aynı bitcoin gibi bir şekilde kendi kendine ,
pek çok insan tarafından kabul edilir hale geleceğini düşünüp yıllarca beklemeyi gözemi alacağız ? ya da “ boşver başka coini nasılsa herkes
kabul ediyor” deyip sadece bitcoin mi mine edeceğiz . ?
Bitcoin mine etmek için ne kadar yatırım yapacağız , yatırım yapıp sitemi kurmayı becerdik diyelim bunca farm varken bize kaç bitcoin
düşecek ? ne kadar kazanabileceğiz ? Veya bu sistemleri yazılımları kullanmayı bilmiyorsak ne yapacağız ?
Gidip pool mininge para ödeyip payımıza düşecek bitcoini mi bekleyeceğiz.
Kapalı devre bir coin mine etmekle pool mine kiralamak arasında çok büyük fark varmı ?
Bitcoin Pool mining de ponzi çıkma ihtimali yokmu ?
İşin anahtarı “public mining” in açık olup olmaması ise , Sizce public mininge açık diğer coinler arasından kaç tanesi mine ediliyor ?
veya aranızda kaç kişi bitcoin , litecoin vs. dışında bir coini mine ediyor , diyelim ki edenler var bunların kaç tanesi gerçekten para
kazanabiliyor.
Daha öncede yerli coinler çıkmadı mı ? hangisi devam edebildi ? proje başta fikir olarak güzeldi , işi bilen küçük bir kesim , kazanmak veya
destek olmak için mine ettiler ama sonrasında projeyi başlatanlar arkasında durup devamını getiremedikleri için coinin bir değeri olmadı.
Bu da çok normal , projeyi başlatan bu projeden para kazanmadan nasıl devam etsin ?
Şayet kapalı sistem olmasaydı , intexcoin de public mine mümkün olsaydı , kaçınız mine edecekti ? Bence çok çok azınız,
Peki bunca coin arasından bir turk coinin sıyrılıp başarılı olma şansı ne olacaktı ? bırakın global olabilme ihtimalini , türkiyede bile kimse
ciddiye almayacaktı. Ama şu kesin ki hiçbiriniz ponzi demeyecektiniz. Ama hiçbirimize de bir faydası olmadan alt coinler çöplüğüne gidecekti.
Ama şimdi coinin yayılması ve kabul görmesi için çalışan , bu arada para kazanan ve kazandığı parayı coine değer kazandırmak için harcayan
bir firma var . Adamların kazanıyor olması belki de eleştirilerin ana nedenlerinden birisi. Kazanacak tabii ki , adam boşuna mı bu işi yapıyor ,
para harcıyor.. Bir fikre inanmış şirket kurmuş para harcamış , sende koy fikrini çık ortaya sende kazan . Bu eleştirilecek değil aslında güven
verecek birşey , adam ne kadar kazanırsa coinine o kadar sahip çıkar emek harcar, bizimde elimizdeki coinlerin değeri o kadar artar.
Ben şahsen olaya yatırım mantığı ile bakıyorum , sonuçta herhangi bir coine yatırım yapmakla , değerinin artacağını düşündüğümüz herhangi
bir dövize yatırım yapmak arasında bir fark görmüyorum , ve bitcoin fırsatını kaçırmış olduğum için daha karlı olabilecek coinlere yatırım
yapmayı tercih ediyorum.
Kazanmak amacındaysam arkasında bir şirketin olduğu coin benim için yatırım yapma açısından daha mantıklıdır.
Sonuçta birileri ama otel toplantısı ama başka yollarla , network marketing yöntemiyle veya başka yollarla bir şekilde bu coinin yayılması
için çaba harcıyorsa bu benim işime gelir çok açık ve net..
Ben hiçbir şey yapmasam bile birilerinin verdiği çaba benim elimdeki coinin değerini de arttırıyor sonuçta.
O yüzden bence kapalı sistem mantığına hemen karşı çıkmamak lazım , şirket para kazanıyorsa ve coinin kullanıcı sayısının artması için
çabalıyorsa bu herkes için faydalıdır , hepimizin işin sonunda ihtiyacı olan nedir ; coine inananların sayısının artması yani coin alıcısı olması. !
Kapalı sistemlerde , örneğin intexcoinde, sistem , network marketing yaparak para kazananların kazandıkları paranın %50 si ile intexcoin
almayı zorunda tutuyor . Bu ne demektir , şirket kiralama için topladığı paranın bir kısmını network marketing yapanlara pazarlama
komisyonu olarak veriyor ve bu kişileri kazançlarının yarısını coin alımında kullanmak zorunda , Network marketing gelirlerinin yarısı
coin takas platformuna network marketi geliri elde eden zorunlu alıcılar sayesinde pompalanıyor. Yani sistem coin alıcısını da kendisi yaratıyor.
Ama ne olursa olsun , coinin yayılma hızını arttırmak için network marketing bir araç olarak kullanılabilir ama elbette tek dayanağı bu olamaz.
Sonuçta bir coinin gerçekten para olabilmesi için karşılığında mal veya hizmet veriliyor olması gerekir. Şirketin beğendiğim kurgularından
birisi de bu nokta , yani marketplace dedikleri e-ticaret platformu. Şirket “biz Network marketing firması değiliz , asıl ürün coin” diyor ve
iş kurgusunu coinin değerlenmesi üzerine yapıyorlar.
Marketplace alımını zorunlu tutuyor , kısacası mining yapmak zorunda değilsin , network marketing yapmak zorunda değilsin ,
sadece içinde GET sistemi de olan bir e-ticaret sitesi alırsın 250 euroya ve burada kendi ürün veya hizmetlerini coin karşılığı satarak da
coin biriktirebilirsin. Sisteme girenlerin tamamı bu siteyi almak zorunda , hiçbir ürünün yoksa bile boş kalacağına eski eşyamı satayım diyorsun
ve böylece şirket herkesi bir şekilde coinle ürün satmaya ittiriyor ve bu sayede coinin gerçek ticarette kullanılmasını sağlamaya çalışıyor,
tüccarları coin kabul noktası olmaya yönlendiyor ve ne kadar çok coin kabul noktası olursa , ne kadar çok kişi malını coin karşılığı satarsa ,
coin o kadar çok değerleniyor..
Ayrıca gerçekten de coin olayı hakkında teknik bilgisi olmayan insanlar da , sadece bir döviz cinsine yatırım yaptım mantığı ile algılayıp ,
ki sonuçta yanlış sayılmaz , sisteme dahil olabiliyorlar , ben mining vs anlamam ben ürün satarım diyen de coini öğreniyor , bu da coinin
yayılabileceği kitleyi genişletiyor , sadece işi bilen insanların oluşturduğu bir topluluğun değil , normal vatandaşında kullandığı bir coin halini
alabiliyor ve emin olun işin içinde para olunca işi bilmese de çok hızlı öğreniyor.
Sonuçta coin ne kadar yayılırsa o kadar değeri artıyor.
Coin takas platformunu da 40 gün sonra açacaklarını duyurdular, siteyede sayaç koymuşlar. Coin satmak isteyenler bu platformda coinlerini
almak isteyenlere ve network marketing geliri olan zorunlu alıcılara satabilecekler.
Özetle ister network marketing yap , ister ağzını açıp kimseye bişey anlatma sadece coin mine et , istersen sadece e-ticaret yap …
Bence işin kurgusu gayet mantıklı..
Gelelim son kısma , yani risk olayına.. Daha önceki postlarda bahsi geçen mcoin ‘den de mining cihazı kiralamıştım, o da kapalı sistem bir
coin sonuçta , riske girdim ,yatırım yaptım ve sonunda sadece coindeki değer artışından çok çok güzel para kazandım , bir kısmını sattım bir
kısmını da elimde tutuyorum. Şimdi bizzat yaşadığım karlı bir örnek varken elbette tekrar risk alıp bir türk firmasının işine de yatırım
yaptım. Peki aldığım risk nedir ?
Herkesin bir risk kapasitesi vardır sonuçta , ben “beni batırmaz” dediğim kadar yatırım yaptım.
Ya bu firma başarılı olur da bu coin 3-5 euro değere ulaşırsa dedim . Keşke 500 euro verseydik demektense ,
bu para gitse de beni batırmaz demek ve yatırım yapmak daha mantıklı geldi bana.
Olur da bu firma başarılı olursa , coini yaygınlaştırmayı başarırsa ve üstüne birde dediğini yapıp belli bir kitleye ulaşınca public miningi açarsa,
o zaman iş işten geçmiş olacağına , bitcoinde olduğu gibi farmların arasından 1-2 bitcoin çıkartcam diye uğraşacagıma , şimdiden bir miktar
almak mantıklı geldi.
Tabii ki bu benim kişisel tercihim. Sonuçta risksiz bir iş yok , varsa hiç riski olmayan ve garanti iyi para kazandıran bildiğiniz bir iş hepimiz
oraya gidelim. Ama zaten bir işe param batmasın diyerek başlıyorsan , en iyisi hiç girme , hiç risk alma , paran zaten cebinde , bırak orda
kalsın , al sana garantili çözüm..
Saygılı olmaktan bahsederken “dolandırıcılara saygı duyulmaz” vs benzeri bir yorum gelmiş bir arkadaştan , doğru elbette ama ortaya çıkmış
bir iş fikrini de hemen yerden yere vurmaya başlayıp , tanımadığımız bilmediğimiz insanlara anında dolandırıcı yaftası vurmak da doğru değil.
Sonuçta "tanıdığım kadarıyla dolandırıcı olmayan” ve dürüst iş yapmaya gayret eden insanların ortaya koyduğu bir fikre inandım ve
yatırım yaptım , umarım sonuçları iyi olacak.
Tekrar ediyorum , buraya yazmakta hiçbir menfaatim yok , kimseye bir yerlere gir , şunu yap bunu yap demem , araştırın, sorun ,
aklınıza yatanı yapın. Girmek isteyenin de kimseye ihtiyacı yok. şirket orada isteyen açar sorar..
Benim yazdıklarımdan sonra birileri bir şekilde sisteme katılırsa da coine inanan sayısı artmış olur ve coine değer katar ,
bu da dolaylı olarak benim de faydama olur zaten.
Saygılar.