legendary
Activity: 2632
Merit: 1333
Bu konuda bir sidik yarışı sürüp gidiyor, mesela ben teknik analizin işlemeyeceğini iddia ediyorum, anında pmden küfürler yağıyor. Israrlıyım, bu piyasada teknik analiz PEK işlemez, işlediğini söyleyip örnekler verenler, 20 tane analizden başarılı olan 1-2 tanesini cımbızla çeker ve "ahan da böyle olacağını söylemiştim zaten" diye sofraya koyarlar, ama diğer 18-19'u kaçmıştır zarar veya düşük kar hanelerine.
Bilin ki kripto piyasasında bir grafik (istisnai durumlar ve az sayıdaki çok stable tokenler/coinler hariç) tutuyorsa birilerinin işine geldiği için olmuştur.
Bana göre kripto piyasasının 3 dominantı vardır:
1) Balina diye tabir edllen büyük sermaye odaklarının spekülatif eylemleri ve pump/dump dediğimiz sistemli trade atakları: Teknik analizin hiçbir işlevi olmaz
2) Balinalar ya da başka odaklar tarafından piyasayı dalgalandırıp hacmi yüksek tutmak için sürekli uygulanan manipülatif taktikler: Teknik analizin hiçbir işlevi olmaz. Ama mesela deneyimsiz, bilgisiz küçük yatırımcıların para bile verip girerek umut bağladığı telegram vb gruplarda milletin eline vermek için grafikler, analizler OLUŞTURULUR.
3) Topluluk psikolojisinden kaynaklanan piyasa hareketleri: Burada teknik analiz işe yarar ama incelenen emtianın durumunda bu madde baskınsa bir anlamı olur, yoksa yetersiz kalır.
Şimdi hemen bilmiş bilmiş saldıracaklar, "sen teknik analizle ne kadar kazanıldığını bil de öyle konuş cahil" diye ancak şu durumu göz önüne sermek isterim: Aşırı cahil, beceriksiz ya da IQ özürlü değilsen bu piyasada illa ki kazanırsın zaten. Ben şu piyasaya gireli 11 ay olmuş ve koyduğum parayı kemiksiz 28,6 kat yaptıysam bana aynı süre için (kısa vadedeki anlık şanslardan bahsetmiyorum) net 50X ile geleceksin, o zaman haklısın derim.
Kripto piyasasında başarılı olmak isteyenlere şunları tavsiye ederim:
-Analizden önce kendinizi kişisel gelişiminiz konusunda eğitin, bu piyasada serinkanlı, anlık gelişmelerden motivasyonu etkilenmeyen, korkak değil, dikkatli olan HER ŞEKİLDE kazanır
-Analizlerden önce piyasadaki gelişmeleri, dedikoduları takip edin, yeri gelir mesela twitterda yazılan 2 kelime coinin seyrini tamamen değiştirir
-Al/sat hem zevkli hem de insanı geliştiriyor ama esas kazananların proje takip ederek baştan girip DOĞRU ZAMANDA çıkanlar oduğunu bilin
-Hayalleriniz büyük ama beklentileriniz mantıklı olsun, aksi taktirde yanlış adımlar atarsınız
-Zarar etmek kaçınılmazdır, motivasyonunuzu bozmadan kara döndürme stratejilerine odaklanın, çok yanlış işler yapmazsanız başka yerden de olsa kara çevirirsiniz
-Başkalarının ne dediğini okuyun, dinleyin ama kendi deneyimlerinizin süzgecinde takılıyorsa dikkate almayın. Şu forumda 2 aydır çok bilmişler bitcoinin 3-4 bin dolara bile inebileceğini, piyasanın ölmek üzere olduğunu yazıyorlardı (seneye yine yazacaklar), daha 3-5 gün önce teknik analiz üstadları 6000 dolar hatta daha altını görmeden toparlanmayacağını beyan ediyorlardı, şu anda 10.000'deyiz. O nedenle çok bilgililerden uzak durun.
-Şunu asla unutmayın, milletin korkusunun ana sebebi (BENCE) bitcoin ve diğerlerinin elle tutulabilir bir şey olmaması, fiziken var olmadığı için her an yok olabilir düşüncesini kafalarından atamıyorlar
a) Hangi cahil kripto paralar için ne söylerse söylesin tüm bu kripto paraları var eden şeyin blok zinciri teknolojisi olduğunu ve hayatımıza etkilerinin daha başlamadığını unutmayın, blok zinciri yeni çağın teknolojisidir, bunun önüne kimse geçemez
b) Paranın felsefesini iyi bilmek lazım, elimize alıp, bakkala manava verdiğimiz "para" da hiçbir değeri olmayan, kendisi hiç bir işe yaramayacak bir kağıt ya da plastik parçası aslında. Onu değerli kılan bizim değerli olmasına karar verip, bu konuda uzlaşmamız. Mesela elma gerçekten değerlidir, çünkü yiyerek karnını doyurursun, ya da kömür vb. ama para aslında hiçbir işe yaramaz, böyle düşünün.
Bunları yazarken amacım polemik yaratmak ya da kendim gibi düşünmeyenlerle kavga etmek değil, insanların bu piyasanın alışık olduklarından farklı olduğunu anlamalarını istiyorum sadece.
Tahminlere göre dünyada yatırım için kullanılan paranın kriptoya ayrılan kısmı henüz daha %1-2 seviyelerinde ve gitgide artıyor. Yani ne şekilde olursa olsun hepimize bol bol yetecek kazanç var, bana göre kripto piyasası rekabet değil, paylaşım piyasası. O yüzden birbirimizi geliştirelim, yanlışlarını anlatalım (ben de her düşüncem doğru noktasında falan değilim, kaldı ki daha öğrendiklerim buzdağının görünen kısmından bile az) ve HEPİMİZ ÇOK KAZANALIM, VİZYONU BU YENİ ÇAĞA YETMEYENLERDEN MADDİ OLARAK DA FARKIMIZ OLSUN.