Σίγουρα αποτύχαμε σαν local board. Νομίζω είμαστε ένα σκαλί πιο πάνω από το Ευβραϊκό board, το οποίο παίρνει την πρωτιά με μόλις 2500 posts.
Γενικά στην Ελλάδα είναι χαμηλό το επίπεδο, και το βλέπουμε καθημερινά σε διάφορα πράγματα. Αν θέλουμε να εστιάσουμε στο bitcoin, ας πούμε απλώς πως είτε το βλέπουν σαν τζόγο είτε σαν "κακό χρήμα του dark net". Μετά την καραντίνα, υπήρξε πείνα. Και η πείνα ρίχνει το επίπεδο (και ανεβάζει πολύ το τζόγο, χαμός γίνεται από τις στοιχηματικές). Και ας αναλογιστούμε ότι είμαστε σε διαρκή πείνα από το 2009, οπότε το επίπεδο φαντάζομαι να πέφτει γραμμικά. Επιβεβαιώνουν και γνωστοί μου δάσκαλοι σε δημοτικά σχολεία. Το επίπεδο παιδιών-γονιών είναι πιο κάτω από ποτέ.
Να μιλήσω λίγο και για μένα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το bitcoin πρώτη φορά το 2020, λίγο αφότου ήρθαν τα πρώτα κρούσματα covid στην Ελλάδα. Όταν μπήκε η πρώτη καραντίνα ήξερα που θα επένδυα το χρόνο μου. Έπειτα από 3 χρόνια συνεχούς προσπάθειας να το καταλάβω και να διαδώσω αυτή τη γνώση, έχω να πω πως δεν έχω βαρεθεί ούτε λίγο. Είναι απλά άξιο σεβασμού το πόσο έξυπνο είναι σαν concept. Σε βάζει στο τριπάκι να αναθεωρήσεις για πολλά πράγματα-- πρώτα απ' όλα τι είναι χρήμα.
Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους παπατζήδες που άρμεξαν κόσμο και κοσμάκη με αφορμή την ευκαιρία δήθεν του crypto, έβγαλαν δικά τους νομίσματα, παρείχαν απατηλές υπηρεσίες και έγιναν εκατομμυριούχοι σε βάρος αμαθών Ελλήνων.
Θα ήθελα να αναφερθώ και σε αυτό. Όλοι λέμε πόσο απατεώνες είναι αυτοί, αλλά δε μιλάει κανείς για τους ανθρώπους που αγοράζουν τα άχρηστα tokens τους. Μπορούμε να τους ονομάσουμε αμαθείς, αλλά μέχρι πότε; Κάποια στιγμή, θα είναι απλά ανεύθυνο. Είναι ενήλικες, και έχουν την ευθύνη των οικονομικών τους. Συμβάλλουν στην χρηματοδότηση συνειδητά.
Όταν μια ομάδα ατόμων έρχεται και σου εγγυάται εύκολο κέρδος (βλ. conclavio), δεν φταις εσύ καθόλου αν το αγοράσεις; Είμαι σίγουρος πως αν όχι η πλειοψηφία, ένα τεράστιο μέρος των ανθρώπων που "επένδυαν" σε ελληνικά ponzi / pyramid schemes γνώριζαν εκ των προτέρων ότι πρόκειται για απάτη, αλλά ήθελαν να επωφεληθούν από την θέση τους στην ιεραρχία. Είναι ένοχοι.