Emeklilerin mutlaka seçimlerde etkisi olmuştur ama istatistiksel olarak bir ölçüm yapmak pek mümkün değil. Birçok nedenden dolayı halkın tercihi iktidar partisinin karşısındaki en güçlü partiden yana oldu. Bu da artık bıkkınlıklarını gösteriyor. Vatandaş ne zaman cebine dokunulduğunu gerçekten hissetti o zaman tercihlerini gözden geçirdi. Sıradaki seçimde bir yalancı bahar olsa ekonomi düzeldi diye düşünüp yeniden o partiye dönerler mi zamanla göreceğiz çok kesin yargılara varmak mümkün değil.
Dönerler, dünya genel olarak bilinçten, düşünme eyleminden uzaklaşıyor, o nedenle bir çok coğrafyada daha uçtaki partiler önemli başarılar elde ediyorlar ama bizde "fiyatı çok düşük" ama sayısı az olmayan bir kitle var, o kitleyi birazcık beslersen biat yoluna geri döner, bunların içinde emekli oranı yüksek ama sadece emeklileri de kastetmiyorum.
Yönetim emekliye seyyanen mesela 5000 lira zam yapsaydı seçim tablosu çok farklı olurdu. Çünkü "ulan bu zammı verdiler ama ekonomi böyleyken en çok fazla 3 ay sonra yine eski durumda olurum" diyebilecek şuurda olanlar azınlık. Aynı durum asgari ücret için de geçerli.
Bende döneceklerini düşünüyorum. Türkiye'de ki siyasi seçimler incelendiğinde genellikle halk iktidarı cezalandırmak istediğinde yerel seçimlerde iktidara bir ceza veriyor. Genel seçimlerde gidip yine aynı partiye veriyor. Galiba son 50-60 yılda bu tarz bir kaç seçim olmuş. Ama ekonomi böyle giderse ve genel seçim öncesi yine emeklilere birşey vermezse belki küçük bir ihtimal genel seçimde de yerel seçim gibi bir ceza verme mantığı gelişebilir.
Dediğiniz rüzgarı Yeniden Refah Partisi'nin oluşturabilir ama ben CHP ekseninden öyle bir rüzgar yakalayarak genel seçimlerde bir başarı yakalanacağını zannetmiyorum. Genel seçimler ile yerel seçimler maalesef çok farklı dinamiklere sahip ülkemizde. Belediyeler ne kadar başarılı olsa da, genel sseçimlere büyük bir etkisinin olmayacağını düşünüyorum. Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş gibi her belediye başkanın o karakterde kişiler olması lazım. Ancak o zaman bir etki sağlayabilir. Hem Ekrem İmamoğlu hem de Mansur Yavaş hizmetlerinin yanı sıra lider karakterli olmaları ve sürekli haksızlığa uğramaları sebebi ile halkın neredeyse her kesimi tarafından seviliyorlar.