Kişisel tercih elbette saygı duyulacak bir şeydir, başkasını ilgilendirmez ve bağlamaz. Kişiler kendi tercihlerini ve nedenlerini de elbette burada yazmakta özgürler, kimseye soracak veya izin alacak değiller.
Ancak alkol konusu açıldığında gelip ukala ukala nasihat eden çok bilmiş görünümlü "dara"lara uyuz oluyorum. Alkolün zararları misyoneri olan bu tayfaya eskiden üşenmeden marketten aldıkları HERHANGİ BİR GIDA MADDESİNİN kararında içilen alkolden çok daha zararlı olduğunu anlatmaya çalışırdım. Ama baktım ki heykele pati vermeyi öğretmekle aynı ihtimali taşıyor, vazgeçtim.
Ha, bir de zinhar (sakın ola ki, kesinlikle, hiçbir zaman, asla) kullanılamayacağını iddia ettikleri şeyin eser miktarda da olsa (şekerin doğal fermantasyonundan dolayı) neredeyse her meyvede ve alkolsüz içeceklerde de bulunduğunu anlatmaya çalışmak da zor tabii.
Bkz. Türk gıda kodeksi alkolsüz içecekler tebliği: Alkolsüz içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3,0 g/L, laktik asit miktarı en çok 0,6 g/L, uçucu asit miktarı en çok 0,4 g/L olmalıdır.
Peki şimdi bir de çoğunluğun her gün yediği standart beyaz ekmeğin içeriğine göz atalım:
E 170 Kalsiyum Karbonat
Hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir. Ayrıca kemikten elde edilmesi ihtimali bu katkı maddesini en azından şüpheli hale getirir.
E 471-E477 Mono- ve Digliseridler ve Modifiye Edilmiş Formları
Homojenleştirci(dir). Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Bitkisel kökenden türetilirse, helâldir. Hayvani unsurlardan türetilirse, şüphe arz eder. Eğer, eti helâl ve kesimi İslâmi usulle yapılmış hayvani yağlardan türetilmiş ise helâl kabul edilir. Aksi halde haram olur.
E 280 Propiyonik Asit, E 281 Sodyum Propiyonat, E282 Kalsiyum Propiyonat, E 283 Potasyum Sorbat
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır.
E 200 Sorbik Asit, E 202 Potasyum Sorbat
Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir.
E 420 Sorbitol
Kıvam artırıcı, suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda, ilaç ve kozmetiklerde kullanılır. Bebek ve çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır.
E 422 Gliserol (Gliserin)
Kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol; hayvansan veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir. Hayvan kökenli olması ihtimali göz önünde tutulmalıdır.
E 920 Sistein
Un işleme ajanıdır. İnsan saçı, başta domuz olmak üzere hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir.
E 924 Potasyum Bromat
Un işleme ajanıdır. Büyük miktarlarda bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir.
E 928 Benzoil Peroksit
Un işleme ajanıdır. Unun beyazlaması için kullanılır. Alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır.
****
Ekmek özel seçimim değil, çok yaygın kullanıldığı için verdiğim bir örnekti.
O yüzden, boş yapmayın, isteyen içer, istemeyen içmez ve alkol makul miktarıyla günlük tüketilen herhangi bir gıda ürününden daha zararlı değildir