Autor:
fillipponeWątek oryginalny:
5 Resources to teach Average Joe about Bitcoin
Często znajduję się w trudnej sytuacji, gdy muszę odpowiedzieć na to pytanie:
"Słyszałem o tym Bitcoinie, jak i gdzie mogę kupić Bitcoina?".
Cóż, nie lubię podejmować niepotrzebnego ryzyka, a kupowanie Bitcoina bez większej wiedzy na jego temat jest, podobnie jak każda inna "inwestycja bez wiedzy", sposobem na utratę pieniędzy.
Chcę więc, aby moja matka lub przeciętna osoba uzyskała podstawową wiedzę na temat tego, czym jest Bitcoin, zanim w ogóle pomyśli o zakupie Bitcoinów.
Problem polega na tym, że Bitcoin jest trudny do wyjaśnienia: Bitcoin jest skrzyżowaniem kryptografii, ekonomii, monetaryzmu i teorii gier w sieciach komputerowych i transmisji danych. Wiedza w jednym z tych obszarów jest nie tylko trudna, ale także zniekształca wyjaśnienie, co może wpłynąć na proces (gdybym wiedział więcej o kryptografii, bardziej podkreśliłbym ten aspekt, ale nie ma gwarancji, że jest to wyzwalacz dla mojego odpowiednika).
Dlatego chciałbym opublikować tutaj zbiór 5 zasobów (artykułów, filmów, kont na Twitterze, portali itp.), do których mogą zwrócić się potencjalni inwestorzy.
Oto ta lista.
Zamierzam ją aktualizować w miarę pojawiania się nowych materiałów w sieci i w oparciu o sugestie:
- Bitcoin, czyli rewolucja jednego procenta świata
Nie więcej niż 1 proc. populacji świata wie, że kryzys finansowy sprzed ponad dekady przyczynił się do zrealizowania pomysłu, który może uzdrowić światowe finanse.
Great 6-part Bitcoin documentary from 2021📺📽
Świetny 6-częściowy film dokumentalny o początkach i historii Bitcoina
- Bitcoin dla początkujących
Przegląd obejmujący różne aspekty Bitcoina: czym jest Bitcoin, jak się go kupuje, gdzie i jak jest przechowywany...
- Określenie wartości Bitcoina z niedoborem
Prosty, ale fascynujący model wyceny Bitcoina. Nie jest to porada finansowa.
- Standard Bitcoina: zdecentralizowana alternatywa dla banku centralnego
Fascynująca lektura, całkowicie nietechniczna i niezwiązana bezpośrednio z Bitcoinem: jeśli nie zakochasz się w Bitcoinie po jej przeczytaniu, nigdy tego nie zrobisz.
Podczas gdy Bitcoin jest nowym wynalazkiem ery cyfrowej, problem, który rzekomo rozwiązuje, jest tak stary jak samo społeczeństwo ludzkie: przenoszenie wartości w czasie i przestrzeni. Ammous zabiera czytelnika we wciągającą podróż przez historię technologii pełniących funkcje pieniądza, od prymitywnych systemów handlu wapieniami i muszelkami po metale, monety, standard złota i współczesny dług publiczny. Badanie tego, co nadało tym technologiom ich rolę monetarną i jak większość z nich ją utraciła, daje czytelnikowi dobre wyobrażenie o tym, co składa się na solidny pieniądz i przygotowuje grunt pod ekonomiczną dyskusję na temat jego konsekwencji dla indywidualnej i społecznej orientacji na przyszłość, akumulacji kapitału, handlu, pokoju, kultury i sztuki. W przekonujący sposób Ammous pokazuje, że nie jest przypadkiem, że najwznioślejsze osiągnięcia ludzkości pojawiły się w społeczeństwach cieszących się korzyściami płynącymi z solidnych systemów monetarnych, ani też nie jest przypadkiem, że upadek monetarny zwykle towarzyszy upadkowi cywilizacyjnemu.
- Forum BitcoinTalk.org - Sekcja polska
To może być trochę szarpnięcie koła, ale myślę, że jeśli poradziłeś sobie z 4 poprzednimi źródłami, to jesteś gotowy zanurzyć się w "króliczej norze" [UWAGA! POCHŁANIACZ CZASU!].
Jeśli masz jakieś sugestie, dodam je poniżej.