En İyi Bulut Bilişim Platformları KarşılaştırmasıBulut Bilişim, işletmelerin çalışma şeklinde yavaş ama kesin bir şekilde devrim yaratan teknolojilerden biridir. Bir kişi Bulut Bilişimi düşündüğünde Amazon Web Servisleri (AWS) çoğu zaman akla gelen ilk şirkettir ve en olgun ve tartışmalı olarak en iyi bilinen olsalar da rakipleri olan önde gelen şirketlerden başka platformlar vardır.
Bu makalede en iyi platformlar, onları birbirinden ayıran özellikler ve birbirleriyle nasıl karşılaştırdıkları incelenecektir. Özellikle AWS, Microsoft Azure, Google Cloud ve Huawei Cloud adlı oyuna yeni bir oyuncu bakacağız.
2018 tarihli bir rapora göre Synergy Research Group şunları kaydetti:
“AWS dünya çapında pazar payı, pazar neredeyse üç katına çıktığı halde şimdi on iki çeyrek boyunca %33 civarında sabit kaldı.”
Platform Artıları ve EksileriUzmanlar, işletmelerin genel bulut ihtiyaçlarını duruma göre değerlendirdiğini ve gereksinimlerine en uygun çözümü sunan satıcıyla belirli uygulamaları eşleştirdiğini öne sürüyor. Her satıcının kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır.
AWSAmazon açıkça pazar payı konusunda en büyük bulut bilişim platformudur. Gartner, AWS'nin 10 yılı aşkın bir süredir bulut Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) endüstrisinin lideri olduğunu belirtti. En kapsamlı dünya çapındaki veri merkezleri ağına sahip olmasının yanı sıra en kapsamlı kullanılabilir hizmetler dizisine sahiptirler.
AWS'yi kullanmaya çalışan işletmeler için en büyük uğraş, genellikle gereksiz ekstra maliyetlerle sonuçlanabilecek maliyet yapısının yönetimi zor ve karmaşıktır. Bir işletme hizmette yüksek miktarda iş yükü çalıştırırken bu sorun daha da artar.
Bu sorun, işletmelerin hala en güçlü pazar payına sahip oldukları için AWS'yi kullanmalarını engelleyecek kadar güçlü bir zarar gibi görünmemektedir.
AzureMicrosoft’un gücü, yazılım çözümlerinde uyumluluğu ve uzmanlığından kaynaklanmaktadır, bu nedenle birçok işletme zaten diğer Microsoft yazılımlarını kullanmaktadır. Azure, bu yazılımlar göz önünde bulundurularak çok yakından geliştirilmiştir ve Microsoft yazılımını ve Azure kullanan işletmeler için de mantıklı bir karardır. Buna ek olarak Microsoft, bir kurumsal müşteri olan kullanıcılara önemli indirimler sunar.
Azure'un gördüğü ana konu, müşterilerin ürünlerinin tamamen kurumsal olarak hazır olmadığını hissetmeleridir. Müşteriler; teknik destek, dokümantasyon, eğitim ve ISV partner ekosisteminin genişliğiyle ilgili sorunları belirttiler.
GoogleBüyük Veri, Mantıksal Analiz ve Makine Öğrenimi gibi yüksek bilgi işlem teklifleri söz konusu olduğunda Google net bir uzmanlığa sahiptir. Platform aynı zamanda dengeli bir ölçeklendirme ve yükleme özelliğine sahiptir.
Pazar payı, muhtemelen dünya çapındaki daha küçük ürün yelpazesi ve veri merkezleri nedeniyle AWS ve Azure'un arkasındadır.
HuaweiHuawei son oyuncudur, ancak diğer bulut hizmetleriyle karşılaştırıldığında benzersizdir çünkü müşterilere uçtan uca bir bulut çözümü sunan şirketlerden biridir. Uçtan uca bulut çözümü sağlayarak Huawei'nin müşteri çözümünün bulutta, uçta ve / veya terminalde konuşlandırılmasını sağlayan tek bir satıcı bulut çözümü sunmak için “bulut-boru aygıtı” stratejisinden yararlandığı anlamına gelir. Farklı ve karmaşık iş senaryolarını ele almak için oldukça esnek dağıtım modelleri sunar.
Huawei; güçlü yerel destek ve küresel erişim ile 170'ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor, yerel müşterilere dijital dönüşüm konusunda yardımcı olmak için küresel en iyi uygulamaları, 5G ve AI gibi yeni lider teknolojileri getiriyor.
Bu platformun karşılaştığı en büyük zorluk, uluslararası bir pazar payı oluşturmaktır. Çin'de son derece tanınmış olmasına rağmen Huawei, dünyadaki marka bilinirliğini artırmak için çalışıyor.
Gelir, Pazar Payı ve BenimsemeAWS ve Azure’un pazar lideri olduğu ve bir süre daha bunu yapmaya devam edeceği açıktır. Yukarıdaki görüntüden hemen anlaşılmayan şey, birçok işletmenin çoklu bulut stratejisini kullanmasıdır. Başka bir deyişle 2018’de Google’ı kullanan şirketlerin neredeyse %20’si olsa da bu işletmelerin birçoğu hala AWS’yi stratejik bulut platformu olarak kullanabilir ve Google’ı yalnızca ikincil çözümü olarak kullanabilir.
Ayrıca AWS'nin pazar payının bir kısmını kaybediyor olabileceği de görülüyor. Şu anda yedek veya ikincil çözümler sunan rakiplerin bazıları işletmeler için daha eksiksiz ürünler haline geldikçe müşteriler birincil çözüm olarak diğer platformlara geçebilirler.
Neredeyse her 3 işletmeden 1'i, bulut yönetimi konusundaki en büyük zorluklarının AWS için de önemli bir sorun olan maliyet yönetiminden kaynaklandığını belirtti. Bu, yakın gelecekte AWS'nin göreceği pazar payındaki düşüşü daha da gösterebilir.
Amazon, Bulut Bilişim Platformları için altın asayı uzun süredir elinde tutuyor ancak Azure’in yükselişi onların kurallarına meydan okuyor ve Google Cloud ve Huawei Cloud gibi diğer oyuncular pazar payını genişletmeye yardımcı oluyor.
Aelf Enterprise (Kurumsal), Aelf blok zincirini kendi işletme çözümleri olarak kullanma potansiyeline sahip büyük bir müşteri tabanı sağlayan bu platformların dördünde listelenmiştir. Bu müşterilerin arasında bunlarla sınırlı olmamak üzere Netflix, NASA, AirBnB, Dow Jones, Lionsgate, Paypal, HTC, Bloomberg, Deloitte, Woolworths, Twitter, HSBC, 20th Century Fox, eBay ve Airbus bulunur.
KAYNAK: https://medium.com/aelfblockchain/top-cloud-computing-platform-comparison-d12708bcc12c