Odlučio sam napraviti analizu alternativa stranici
CoinMarketCap. Kao što vjerujem znate, CZ je kupio stranicu i odjednom je Binance na njoj rangiran kao prva burza. Do tada je bio negdje oko 10. mjesta ako se ne varam. Iskreno, ne mogu se sjetiti po čemu su burze prije bile rangirane ali sad je CMC uveo
Web Traffic Factor po kojem rangira stranice i naravno da je Binance prvi. Naravno da su odmah krenule priče kako CMC sad "preferira" Binance pa evo da vidite da postoje i alternative. Naravno da ne mogu napraviti analizu svih konkurentskih stranica pa sam napravio za tri koje su po meni najpoznatije i koje imaju zanimljive mogućnosti. Ostale sam samo spomenuo na kraju pa sami možete vidjeti...
Mislim da je ovo najpoznatija alternativna stranica koja je osnovana još 2014. godine. Osim standardnog popisa gdje su navedene cijene coina i tokena, ima i druge popise:
- AllTimeHigh - vidi se ATH cijena svakog coina/tokena, koliko je posto cijena pala od tada i koji dan je cijena bila na ATH
- Developer - vidi se status razvoja na temelju podataka s GitHub repozitorija (ovo za GitHub nisam 100% siguran jer nigdje nije naveden izvor pa zapravo samo pretpostavljam da se radi o GitHubu); volio bi da postoji i izravan link na repozitorij
- Social - status projekta na društvenim mrežama (koliko ima Reddit pretplatnika, članova na Telegram grupi, FB lajkova i Twitter pratitelja)
- Gecko - uz najbolju volju nisam uspio pronaći opis ovog popisa; navedeni su stupci Developer, Social i Total, u njima su postoci, ali ne mogu pronaći objašnjenje što ti postoci znače; ako netko zna, neka napiše pa ću dopuniti
Osim navedenog ima još jako puno stvari koje sad neću nabrajati (jer mi se ne da
). Ovo gore je nešto što, po meni, ističe stranicu od ostalih.
CoinPaprika je poljska stranica osnovana 2018. godine kao alternativa poznatim CMC i CoinGecko stranicama. Zanimljivo je da nudi svoj wallet koji se zove jednostavno COINS, ali nisam ga isprobao ali kažu da podržava preko 2.000 valuta.
Inače, meni osobno je CoinPaprika favorit jer na stranici određene kriptovalute posjetitelj može vidjeti puno više informacija od standardnih. Tako imaju izravan link na whitepaper, status razvoja, organizacijsku strukturu (je li projekt decentraliziran, polu-centraliziran ili centraliziran), je li projekt open-source, koju vrstu konsenzusa i koji algoritam koristi, postoji li podrška za hardware wallet...
Također, u članku koji sam koristio kao izvor (link na dnu) je navedeno da imaju jedan od najrobusnijih API-a od svih konkurenata. To ne koristim ali vrijedi spomenuti.
Ova stranica ima jedan zanimljivi popis koji se zove
Year to year, a na kojem se može vidjeti kako se kretala cijena pojedine kriptovalute na dan 1. siječnja pojedine godine, te za koliki postotak je cijena porasla ili pala.
Osim toga, na početnoj stranici se cijene kriptovaluta osvježavaju automatski pa posjetitelj ne mora osvježavati stranicu da bi vidio posljednje cijene.
Također je zanimljivo da imaju popis burzi na temelju parova pojedine kriptovalute. Tako imaju popise burzi s najvećim volumenom za BTC/fiat parove (za svaku fiat valutu posebno) i popise burzi s najvećim volumenom altcoin parova. Recimo, prema njima, najveći volumen ETH/BTC para ima burza CoVEX s volumenom od preko 800 milijuna dolara. Nikad ne bi rekao, ali oni tako tvrde. Šteta da imaju neki "bug" pa se ne može otvoriti opcija "show all" da se prikaže cijeli popis burzi s parom ETH/BTC. Baš me zanima gdje bi bio Binance.
Na inicijativu big_daddy dodao sam i ovu stranicu. Nije klasična stranica koja ima informacije o svim coinima i tokenima nego je specijalizirana za (trenutno jako popularne) DeFi projekte. Osim klasičnih informacija lako se može vidjeti koliki je prihod pojedinog projekta ako se radi staking. Sve i svemu, za nekoga tko ulaže u DeFi projekte nezaobilazna stranica.
OstatakPreostale stranice spomenute u članku su:
CryptoCompare,
Messari,
Coin360,
LiveCoinWatch,
CoinCodex,
Coinlib i
CoinCheckup. Naravno, svaka od spomenutih stranica se trudi biti drugačija od konkurencije pa se trude ponuditi informacije koje drugi nemaju. Koliko su uspješni u tome, procijenite sami.
P.S. Dio informacija sam preuzeo s ovog članka:
https://cryptoslate.com/top-10-coinmarketcap-alternatives/