Amaç sadece kendilerinin (darkweb vs. diyorlar) kullanacağı bir coin üretmek olmuş, kitlelere ulaşıp coini değerlendirmek değil.
Ben de bir hafta önce farkına vardım BCN'in, geniş bir bilgi sahibi değilim ama oradan buradan topladığım bilgilerle harmanlayınca bu sonuçlara vardım.
Ek olarak, 2 senede 80%'i mine edilmesine karşı, bir haftada 100% mine edilen paraları örnek verebilirim veya Bitcoin'in hala kazılabiliyor olması gerçeği ne kadar yansıtır şüpheli; süper makinalarla ancak bitcoin kazabiliyorsun, kullanıcıların 99%u için Bitcoin üretmek pratikte imkansız yani.
Bunları öne sürdüğün noktalara karşı tez olarak sunuyorum, yoksa BCN'in şu gün için ideal coin olduğunu düşünüyor değilim.
Cryptocoin dünyası Bitcointalk'tan ibaret değil, doğru; ancak altcoin duyurularının ve tartışmalarının ana zemininin bu forum olduğu bir gerçek. Başka bir mecra üzerinden yapılan altcoin duyuruları buradan olduğu kadar geniş kitlelere ulaşamaz. Yüzlerce birbirine benzer işe yaramaz altcoin'in olduğu, kimi developer'ların canı isteyince coin dump edip elde ettiği kazanç ile kaçtığı bu piyasada madenci ve yatırımcılara duyuru yapılmadan girişilen her iş şüphe uyandıracak, soru işareti doğuracaktır.
Bytecoin'deki problem de işte tam olarak burada. 2012'den beri tam gaz mine edilen, toplam miktarının %80'inden fazlasının küçük bir grubun kontrolünde olduğu bir coin'den bahsediyoruz. Örnek olarak gösterdiğiniz, bir haftada %100'ü mine edilen herhangi bir coin eğer halka açık bir şekilde arz edilmişse homojen olarak madencilere ve yatırımcılara dağılmış demektir. Bitcoin ise hala kazılabilmekte, ve isteyen kazma işine girip veya coin satın alıp bitcoin pazar payına ortak olabilmekte. Bitcoin'in zorlukla kazılabilmesinin konumuzla bir alakası yok; dünya üzerinde bitcoin kazan binlerce şirket onbinlerce kullanıcı zaten var. Evinde güçlü bir asic donanımı olmayan kullanıcı bitcoin kazamayabilir, ancak gidip kazan bir şirketten pay alabilir. Burada ısrarla dikkat çekmeye çalıştığım nokta şu: cryptocurrency ile ilgilenen insanların %99'u bugüne kadar bytecoin üretemediler; çünkü 2 senedir kazılan bu coinden haberleri bile yoktu. Bytecoin'i bilen gruptaki insanlar ise tüm coin miktarının %80'ini bu süreçte cebe attılar. Bu da şu demek; piyasa şu an bytecoin'in çoğunu elinde tutan bu azınlık kitlenin elinde; ve onlar da bytecoin piyasasını kendi amaçları uğruna istedikleri gibi pump/dump yaparak manipüle edebilirler.
Piyasada Darkcoin gibi sürekli geliştirilmekte olan ve kendini kanıtlamış, yükselişte olan, bir çok medya kanalında haber yapılmış bir para birimi dururken, veya Monero gibi Bytecoin ile aynı ring signatures mantığını kullanarak transaction anonymity sağlayan bir coin varken bir insan neden gidip de %80'i başkasının cebinde yatan, geliştiricisi/madencisi/yatırımcısı kimdir belli olmayan bir coin'e yatırım yapar bilemiyorum. Ya insanlara çok fazla güven duyuluyor, ya da allaha emanet hareket ediliyor.
Tabii ki herkes istediği şekilde yatırım yapmakta, parasını harcamakta serbesttir. Ben sadece kendi çekincelerimi belirtiyorum, karar vermek siz değerli yatırımcılara kalmış.