Ajmo bikovi, buđenje!
Jučer smo imali velik i značajan skok, sjajan početak tjedna za kripto. Dugo nisam komentirao BTC jer su altcoini nudili puno ljepše i sigurnije trading setupe, ali ovo je ipak prevažan skok da ga ne prokomentiramo.
Krenimo od weekly charta:
Što je bitno napomenuti? 10. siječnja imali smo posljednji veliki pad, ali nismo se vratili do zone 3200$. Nakon tog pada zona ~3600$ služila je kao resistance, sada će vjerojatno reagirati kao eventualni support. Znači, imamo 2 konkretne zone supporta (3600 pa ponovno 3200) umjesto dosadašnje jedne. To je veoma bitno pošto između zona 4100$ i 6000$ zapravo i nema nekog resistancea i probijanje zone 4100 može značiti barem kratkotrajan rally.
Dodajmo i sljedeće:
Na weekly chartu crtamo Higher Lows već neko vrijeme. Prava potvrda barem kratkoročnog bullish trenda i napada na zonu 6k$ bila bi jedan Higher High, tj. Weekly close iznad 4100$ resistancea.
Kad zumiramo na daily chart, slika se zapravo previše ne mijenja - samo su zone malo konkretnije i jasnije.
U sljedećem chartu samo malo konkretnije razrađeno, uz naznačen
breaker block koji može biti prva zona na koju treba obratiti pozornost ukoliko probijemo zonu 4100$. Breaker blocks su nešto na što sve više obraćam pozornost jer su odličan pokazatelj price actiona (zona od interesa) i iako vjerujem da je Major resistance preveliki magnet u odnosu na ovaj breaker block, obratiti ću pažnju i na njega ukoliko do toga dođemo.
E sad - najzahtjevniji dio. Prognoze..
Napominjem da tehnička analiza nije kristalna kugla. Neki od najboljih trejdera imaju manje od 50% uspješno pogođenih tradeova. Kako onda zarađuju? Imaju barem 2:1 (često su to i 5:1) R:R (risk:reward) setupe a tehnička analiza im pomaže da znaju kada su na dobroj strani a kada na lošoj strani nekog tradea.
Kako bih ja trgovao u ovoj situaciji? Ovo je samo hipotetski jer i dalje mislim da altcoini trenutno nude puno bolji R:R tako da uopće neću trgovati Bitcoinom, ali mislim da je sada veoma izvjestan napad na zonu 4100. Teško je odrediti hoćemo li prije posjetiti zonu 3600, ako posjetimo, zainteresirati će me dovoljno da možda odradim kratkoročni fiat-BTC-fiat trade s novim kapitalom kojeg bih odmah povukao kad se testira ta 4100$ zona.
E sad, kako igrati zonu 4100? To je pitanje od milijun dolara. Ona će svakako prvotno poslužiti kao resistance i postoji velika mogućnost da bude ludih wickova zbog
stop huntova, međutim, daily close iznad zone 4100 bio bi veoma konkretan bullish znak. Ta zona je krcata stop lossevima i garantirano će privući velike ribe, to je još jedan od razloga zbog kojeg ću ja ostati sa strane. Doslovno me ne bi začudio wick s 4100 na 5700$ prije pada na istih tih 4100 - ovo je totalni no man's land.
Zašto ovo pišem? Čisto da budete jako oprezni kada svi opet krenu zazivati bull/alt season. ako trgujete Bitcoinom, koristite stop loss i pažljivo napravite razrade. Drva su malo rjeđa, ali rub šume je tek na obzoru
Što
KONKRETNO želim trejdati? Nešto ovakvo:
Znači, retest supporta na zoni 4100 s uskim stop lossom negdje oko zone 3900, konkretno ovisi o tome kakva bi bila prvotna reakcija na zonu 4100. O tome malo više ako dođemo u sličnu situaciju.
Eto, toliko od mene za danas