Artık kripto ödeme seçenekli yeni nesil alışveriş sitelerinin çıkması gerektiği de bir kez daha görülüyor. Çağa ayak uyduramayan kaybetmeye mahkumdur.
Yazın bir miktar döviz bozmam gerekiyordu sistem istediğim miktarı bozmama izin vermedi. Zorunlu olarak şubeye gitmem gerektiğini söylediler. Şubede yetkili kişi de genel merkezden onay alarak bozdu. Para benim, yüz yüze onay veriyorum fakat yine de başkalarından izin almak zorundalar. Fiziki olarak banka şubesinde bulunmam gerekiyor. Benzer şekilde çok büyük olmayan döviz transferleri için bile sistemden limitiniz onaylansa dahi şubeye gitmeniz gerekiyordu. Son çıkan vadeli mevduat olayından sonra biraz değişmiş olabilir. Lakin şimdi de alım gerçekleştirmek istediğinizde sorun çıkaracaklardır.
Şu an en büyük sorunlardan birisi de başka bir ülkeye döviz taşımak istediğinizde ortaya çıkıyor. Bankada benimle ilgilenen kişiye ben bitcoinlerim ile mutluyum dedikten sonra varlık barışı yapmayı da durdurdum. Bitcoin'in en güzel taraflarından birisi de global (ülkesiz) olması.
Bitcoin felsefesinde bankaların yeri yok. Hatta geçtiğimiz bir kaç senedir içerisinde DeFi'nin gelişimini düşünürseniz bankalarda yapıp kriptolar ile yapamayacağınız neredeyse hiç bir şey yok. Yine de bankalar ekosistemin genel felsefesinin aksine olsa da kendisini güvenmek zorunda hisseden insanlar için sözde alternatifler oluşturmayı deneyecektir.