Trebao bi mi savijet za uplatu novca u crypto.
Uglavnom ubacivao sam preko bitcoin mjenjačnice tu i tamo novac. Ništa veliko ugl po par tisuća kuna. Prošli tjedan sam shvatio da je maksimalan iznos koji mogu prebaciti oko 7300 kuna bez davanja oiba. To sam napravio tri dana za redom, a od mene je zatražen oib za zadnju transakciju pa sam zatražio povrat novca. Zanima me koja su pravila? Kad mogu koliko prebaciti i u kojem roku bez davanja oiba?
Čuj, gotovo sve kripto mjenjačnice ti u startu kažu da za X uplaćenog ili isplaćenog novca ne trebaš dati OIB i pokazati dokumente, ali onda ti u praksi ispadne ipak ''neka druga priča''.
Ja sam imao takvo jedno iskustvo sa jednom kripto mjenjačnicom u Zagrebu. Maksimum za podizanje, bez pokazivanja dokumenata i OIB je bio 15 000 kn a kako sam prodavao veću količinu btc, podijelio sam to u ''više rata'' po 15 000 kn.
Djelatnica na šalteru me je zamolila da ne podižem baš maksimalne moguće iznose od 15 000 kn već malo manje, 14- 14 500 kn i da ipak napravim razmak od dan, dva između prodaja bitcoina.
Poslušao sam je i nikakvih problema nije bilo.
Nešto mi je spominjala da imaju jako puno kontrola i da ne žele imati problema.
Idući put ti predlažem da se, prije nego kreneš u kupovinu ili prodaju kriptovaluta, prvo dogovoriš sa kripto mjenjačnicom sve detalje upravo da bi izbjegao ''ovakva iznenađenja'' o kojima pišeš.