Evo vam bitcoinaši jedan članak koji opisuje Nakamotov izum onakvim kakav zaista jest - društvena igra. Pošto postoji puno dezinformacija o tome što je taj lik ustvari izmislio ovo će vam dobro doći.
Sažetak
Ekonomija je sustav proizvodnje i razmjene resursa. Novac je specifična vrsta resursa koja ima značajke poput trajnosti, prenosivosti, djeljivosti, uniformnosti i prihvatljivosti. Godine 2008. osoba ili grupa pod imenom Satoshi Nakamoto navodno je izmislila sustav plaćanja koji proizvodi i razmjenjuje novac u obliku elektroničkih kovanica, općenito poznatih kao “bitcoini”. Ovdje ćemo koristiti Nakamotovu vlastitu definiciju kovanica kako bismo pokazali da on nije izmislio navedeni sustav, nego društvenu igru. U toj igri, kriptografski potpisane numeričke atribucije zapisuju se u distribuiranu bazu podataka naziva “blockchain”. Taj zapis simulira evidentiranje količina kakvo se provodi kod proizvodnje ili razmjene resursa. Kako Nakamotov izum ne proizvodi i ne razmjenjuje resurse, to ga čini igrom u stilu Monopolija, a ne nečim što ima veze s ekonomijom i novcem.
Članak se nalazi ovdje:
https://btcigra.wordpress.com/Zanimljivo mišljenje ali radi se o tvojim osobnim stavovima, i osobnim stavovima drugih autora na blogu, bez ikakvog praktičnog značenja.
Ono što je puno važnije za korisnike kriptovaluta je što o tome kažu službene institucije RH i EU, jer po tim pravilima i zakonima društvo, pa i kripto industrija, funkcionira, dok anonimna mišljenja na forumu nemaju apsolutno nikakvog značaja, osim razonode za dokone čitatelje.
Ovo je službeno mišljenje Hrvatske narodne banke:
https://www.hnb.hr/-/sto-su-virtualne-valute-''Virtualne valute jesu digitalni prikaz vrijednosti i mogu se smatrati specifičnom vrstom imovine koju su njezini imatelji spremni držati i/ili elektronički razmjenjivati te se sporadično njome koristiti za plaćanja.''Također, u službenom mišljenju porezne uprave navedeno je slijedeće:
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590''Trgovanje bitcoinima smatra se financijskom transakcijom, sukladno presudi Suda EU-a u predmetu C-264/14, od 22. listopada 2015. te se slijedom prethodno navedenog, na dohodak ostvaren po osnovi trgovanja bitcoinima, kao i svim ostalim kriptovalutama, plaća porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka''Mislim da su službena mišljenja porezne uprave RH, Hrvatske narodne banke i Suda EU sasvim jasna po pitanju toga što je kripto, pa očekujem da ćeš kao odgovorni građanin to prihvatiti i prestati širiti dezinformacije u javnosti, što je, kao što znaš, kazneno djelo.
Znači po tvojoj larifari logici, ako funkcioneri na vlasti napišu da je Zemlja ravna ploča, onda je to tako. Hahaha.
Digitalna imovina je konkretan resurs sa jasnim značajkama, baš kako je objašnjeno primjerima u članku. Ne može funkcioner potezom pera učiniti da nepostojeći resurs, bilo digitalni bilo opipljivi, dođe u postojanje.
No, ti vjeruj u nadnaravne moći funkcionera i prihvatiti sve što kažu, tvoja stvar. Samo... nisi osporio niti zarez iz članka, a članak pobija sve što su tvoji ljubljeni funkcioneri napisali.
Meni se čini da je tvoja logika otprilike ovakva:
Nisu bitni propisi i zakoni ove države, nije bitno što drugi misle, već je samo bitno ono što ja mislim da je točno, i to mora biti tako.
Pa sa takvom logikom zaista se nema smisla raspravljati, slobodno vjeruj što god želiš, ali u stvarnom životu bitni su propisi, stručna mišljenja, sudske odluke i zakoni a ne nečiji anonimni komentari na forumu.
I država ne propisuje da li je zemlja ravna ploča ili je okrugla, ali ima pravo propisivati zakone i pravila iz domene financija, poreza i slično a ti si ih se dužan pridržavati, sviđalo ti se to ili ne.
Tvoje osobno mišljenje je tu potpuno nebitno, kako za nas, tako i za tijela državne vlasti.
Čini mi se da imaš ''napoleonski'' kompleks, da si uvjeren da znaš nešto što nitko drugi ne zna, ni mi ovdje, ni porezna uprava, ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Sud EU...
Šteta što nisi ministar ili premijer, pa da te netko ozbiljno shvati.
Nama ovdje dobro dođeš da se malo zabavimo i razbijemo monotoniju, kada nam je forum malo utihnuo i nemamo o čemu pisati.
Čekam nastavak zabavnog štiva od tebe, nemoj nas razočarati, neka bude opet nešto zabavno za nedjeljno popodne
Ekipi je malo dosadno ovdje, pa nam fali malo razbibrige.