Autor:
1miauTopic original:
Bitcoin vs. Altcoins – projected Marketcap
Din punct de vedere speculativ este esențial să înțelegem cum să analizăm capitalizarea de piață a criptomonedelor. Si asta deoarece capitalizarea curentă de piață va reflecta doar parțial dacă o criptomonedă poate păstra valoare pe termen lung.
Atenție! Capitalizările de piață actuale sunt înșelătoare, mai ales când este vorba de monede lipsite de valoare.
Capitalizarea de piață curentă vs. Capitalizarea de piață proiectatăCând luăm în considerare capitalizarea de piață trebuie să facem o distincție între capitalizarea curentă de piață și cea proiectată.
Capitalizarea curentă de piață include doar monedele intrate până atunci în circulație. Inflația potențială generată de monedele emise ulterior nu este luată în considerare în acest caz.
Foarte important de știut:
- Cantitatea aflată în circulație:
Se referă la monedele aflate în prezent în circulație (incluzând și monedele inaccessible, cum ar fi cele cu chei private pierdute etc.). - Cantitatea totală de monede:
Numărul tuturor monedelor existente, incluzând și monedele care există dar sunt blocate de dezvoltatori (cum este cazul XRP) sau monedele care nu au fost încă minerite. Monedele arse nu fac parte din această categorie, întrucât acestea nu mai există. - Cantitatea maximă de monede:
Numărul final de monede care pot exista (prin cod). Pentru unele monede cantitatea totală și cea maximă sunt identice. - Cantitatea infinită:
Unele monede nu au o cantitate limitată și vor fi emise constant.
Pentru astfel de monede trebuie să analizăm bine câte vor fi în circulație la un moment dat, deoarece ele prezintă riscul unei INFLAȚII MASIVE.
Țineți minte data când se furnizează o capitalizare de piață, deoarece este foarte înșelătoare, ea prezentând doar o situație temporară a monedelor aflate în circulație și, posibil, multe alte monede vor exista în viitor.
Este mai fezabil să considerăm o
capitalizare de piață ajustată, unde vom alege mereu un moment din viitor și putem vedea cum arată cantitatea aflată în circulație și capitalizarea de piață din acel moment.
= >
Capitalizare de piață ajustată = alegerea unui moment din viitor (de pildă, anul 2050) și
compararea între două sau ami multe monede a modului în care vor arăta cantitatea proiectată care se va afla în circulație și capitalizarea de piață care va rezulta de aici.
Examplu: Bitcoin De pildă, se știe că Bitcoin va avea aproximativ 20.980,000 monedele în circulație în 2050 și, la prețul actual de 20.000$, ar rezulta o capitalizare de piață ajustată de
aproximativ 420.000.000.000$. Comparând cu starea curentă a capitalizării de piață, de
cca. 382.800.000.000$ (preț calculat pentru 19.140.000 BTC), ar rezulta o diferență de
sub 10 procente.
Cu cât valoarea este mai apropiată de 0, cu atât moneda poate stoca valoare mai bine. Practic, toți ceilalți competitori ai Bitcoin au valori semnificativ mai mari în acest caz.
Exemplu: Polkadot Polkadot este considerată o criptomonedă alternativă cu inflație mare, bazată pe nPoS (ceea ce este, practic, dPoS). Conform surselor curente, inflația Polkadot este de cca. 10% pe an, în funcție de cantiatea de Polkadot deținută de utilizatori. Dar, în mod normal, este în jurul valorii anuale de 10%.
În plus, excesul de Polkadot determinat de inflație poate circula înapoi către buzunarele fondatorilor monedei, la fel cum se întâmplă și cu monedele Polkadot confiscate, dezvoltatorii putându-se folosi de aceste monede sau putând să le ardă.
Totuși, există puține surse referitoare la inflația Polkadot, în condițiile în care declarațiile oficiale ale Polkadot sunt limitate la primul an sau cei de la Polkadot chiar au șters complet sursele anterioare existente, precum au făcut aici:
https://w3f-research.readthedocs.io/en/latest/polkadot/economics/1-token-economics.html#inflation-model.
Pagina nu mai există.
Iar aceasta reprezintă un foarte mare semnal de alarmă!!!
Unele informații mai sunt disponibile doar pe alte site-uri, care au analizat documentele Polkadot când acestea mai existau, cum ar fi aici:
https://www.coinbase.com/de/cloud/discover/solutions/polkadot-token-economics.
În prezent, Polkadot are o cantitate aflată în circulație de
aproximativ 1.150.000.000 monedel, la un preț de 7,36$ per monedă, ceea ce presupune o capitalizare de piață de
aproximativ 8.464.000,000$.
Luând în calcul inflația anuală de 10%, numărul monedelor Polkadot ar urma să crească cu
cca. 16.500.000.000 monede până în 2050, un număr de 12 ori mai mare decât cantitatea din prezent.
La prețul actual de 7,36$ pentru o monedă, am ajunge la o capitalizare de piață ajustată de
aproximativ 120.000.000.000$, ceea ce ar fi un procent îngrijorător de
1400% față de capitalizarea de piață actuală.
Să ne reamintim: Bitcoin este la sub 10%.
Oricine are cunoștințe despre piață poate concluziona că prețul Polkadot va scădea masiv până în 2050. Considerând aceeași capitalizare de piață din 2020 în comparație cu 2050, prețul pe unitate va scădea de la
7,36$ astăzi la
0,51$ (!) în 2050.
Concluzie: Polkadot este o monedă lipsită de valoare, lovită de inflație, și mari cantități de monede care vor intra în circulație în viitor vor ajunge la cei care vor deține sume mari de monede...
Prețul unei monede Polkadot va scădea drastic, dacă ne uităm la
capitalizarea de piață ajustată a Polkadot (cum ar fi, de exemplu, în anul 2050).
SumarLa final, putem spune că, în cazul monedelor solide precum Bitcoin, capitalizarea actuală de piață și cea ajustată sunt foarte apropiate. Pentru monedele inflaționare lipsite de valoare, capitalizarea curentă de piață și cea ajustată sunt foarte diferite.
Predictibilitatea capitalizărilor de piață proiectatePredictibilitatea capitalizării de piață ajustate ne spune dacă este posibil să aflăm care va fi în viitor cantitatea de monedă aflată în circulație. Pentru a putea face această analiză vom avea nevoie de numărul monedelor.
Dacă această cantitate aflată în circulație a unei criptomonede nu poate fi prezisă bine nici măcar în următorii 20 de ani, atunci aceasta poate fi considerată a fi periculoasă sau impredictibilă, ceea ce reprezintă un motiv important pentru a o evita. Iar dezvoltatorii acestui tip de monede știu deja de ce nu dezvăluie această informație importantă.
Daca nu există predictibilitate pentru capitalizarea de piață ajustată este ca și cum ai cumpăra gaura de la covrig.
Lecția acestui articol: analizarea evoluției pe termen lung a unei criptomonede, privită din perspectiva capacității de stocare a valorii – prin evaluarea capitalizării de piață – și dacă moneda respectivă poate rivaliza cu liderul de piață Bitcoin.