Przypuszczam że teraz może być podobnie, no chyba że zatwierdzenie ETFów zbiegłoby się z "naturalnym" wzrostem związanym z cyklicznością i halvingiem - wtedy spadek może być nieznaczny i krótkotrwały.
Choć w tym przypadku fundamentalna zmiana (czyli popyt na ETFy) może mieć naprawdę duży wpływ. Sam, mieszkając w UK, nie wiem czy nie warto zamienić rzeczywistych bitcoinów na ETF, jeżeli taki będzie dostępny na kontach inwestycyjnych "ISA". ISA pozwala na inwestowanie maks. £20k rocznie, gdzie jakiekolwiek przychody (odsetki, dywidenda czy zyski kapitałowe) nie podlegają opodatkowaniu. Choć w przypadku zamiany BTC na ETF efekt na cene byłby neutralny.
Ja jestem bardziej zdania, że efekt na cenę będzie poniżej oczekiwań (chyba, że zbiegnie się z cyklicznościa bitcoin o ile zostanie ona zachowana). Ludzie po bitcoin ETFie oczekują tego, co dał ETF złotu. Wielokrotnie słyszałem te porównania. Tylko, że złoto jest ciężko kupić (ryzyko, że zostaniesz oszukany na pozłacane podróbki) jest niepodzielne do małych kwot (1uncja to 2000$), buy/sell obarczone jest ogromnym spreadem z uwagi na koszty sprawdzenia oryginalności, buy/sell wymaga fizycznego transferu metalu i wymaga czasu. ETF na złoto rozwiązywał wszystkie te problemy znacząco ułatwiając inwestycję. Obecnie bitcoin nie ma ani jednego z tych problemów i serio nie wiem jakie jeszcze ograniczenia może mieć normalny człowiek przed inwestycją w BTC. Może kupić przez ATM za gotówkę, założyć konto na giełdzie krypto i kupić kartą kredytową, może skorzystać z opcji P2P, może skorzystać z dowolnego większego brokera i uzyskać ekspozycję na zmienność bitcoina za pomocą CFD na bitcoina. Mój uregulowany broker ma dostepne 140 par krypto własnie w postaci CFD.
trzeba też uwzględnić to, że jak pójdzie news do nas, to tydzień wcześniej będzie o tym wiedziało pół secu, ich rodziny, koledzy, czołowi pracownicy blackrock, ich rodziny i koledzy, szpiecy od fidelity pracujący dla balckrock, ich rodziny i koledzy. Razem pewnie grube miliardy, które tego newsa będą front runować.