Avukatımın yorumu,
bu nakdi bağış konulu iyi niyet anlaşması sadece. Şöyle ki;
Sen gerçek kişiye bağışta bulunuyorsun. Oda bu iyi niyet anlaşması ile kurmayı planladığı şirkette resmi ortak olarak adının geçmesini taahhüt ediyor.
KKTC ticaret hukukunda anonim ortak kavramı yok. Parayı gönderip akabinde anonim kalayım diye kimlik bilgilerini göndermez isen senin şirket ile arandaki tek bağ colu.co olacak.
oda bağış yaptığın kişi iyi niyet gösterirse senin burda görünen digital pulunu şirketinin %1 i gibi kabul eder.
ayrıca colu.co nun TOS'unu da inceledim. onunda hukuki bir bağlayıcılığı yok.
üstelik bir şirketin ortaklarına kazanç dağıtımının belli bir prosedürü vardır. Öyle canlarının istediği gibi şirketin resmi gelirini anonim adamlara dağıtamazlar. Zaten bu yüzden Şahıs üzerinden döndürüyorlar olayı. Eğer gerçekten ortak olmak istiyorsan üşenme git kıbrısa adamlarla birlikte noterde kur şirketi karşılıklı imzalayın, şunu unutma ama resmi şirket ortağı şirketin borcuna da ortaktır.
@mhanbostanci,
Bir ICO Türkiye şartlarında tarafların haklarını gözeterek ne kadar yasalara uyumlu yapılabiliyorsa o kadar yapmaya çalışıyoruz. Bir noktayı açıklığa kavuşmak istiyorum; zaten hiçbir zaman anonim kalmak isteyen kişilere şirketin kayıtlı ortağı olma vadinde bulunmadık. Esasen KKTC'de anonim ortaklık var, fakat yabancı sermayeli şirketler için bu mümkün değil. Ayrıca anonim ortaklık demek ile ortakların kimlikleri belli değil demek aynı şey değil. Anonim ortaklık yapısında kurulan bir şirketin hissedarları nama yazılı hisselerle belirlenebileceği gibi, anonim ortaklık şeklinde kurulmayan şirketlerin de hamiline yazılı hisselerle "anonim" ortaklarının olması mümkündür - bu anonim ortaklar üçüncü şahıslar tarafından anonim olsalar da şirket defterlerinde yine isimleri geçer. KKTC'de bu ikincisi mümkün değil bildiğim kadarıyla, yalnızca kavramları düzeltmek adına belirttim aradaki farkı.
Bitkapital'e dönersek, şu an bir gerçek kişinin gelecekte kuracağı bir şirketin hisse varant ya da opsiyonunu satması zaten yasal olarak yapılabilecek bir şey değil. Ne yazık ki Türkiye'de "equity crowdfunding" yok. Eğer olsaydı o yola giderdik, olmadığı için elimizden gelenin en yasal ve en güvenlisini sunmaya çalışıyoruz. Dediğiniz gibi, bu sözleşmenin kapsamı -kişi kimlik bilgilerini vermek istemediği sürece- ancak söz konusu pulların sahibine şirket tarafından bağışta bulunabilmesini olanaklı kılıyor, öte yandan eğer kimlik bilgilerinizi (ve diğer gerekli belgeleri) bize ulaştırırsanız, Kıbrıs'a gelmenize gerek dahi kalmadan şirketin kayıtlı ortağı olabilirsiniz. Tabii isterseniz bizzat gelip kayıt ve anahtar teslimi esnasında orada bulunabilirsiniz de, biz bu tarz önerilere tamamıyla olumlu yaklaşıyoruz.
Saygılar,
Jian