Pa nisam bas siguran da je tako za vecinu kampanja. Potpuno se slazem da je to tako za one koji kazu da je nagrada za bounty odredjeni procenat skupljenih sredstava, ali za ove druge mislim da ne vazi. Evo, na primer, Productivist kampanja. Ti si za prevod dobio 16300 tokena, a nagradni fond je bio 278100 PROD tokena. Kada se taj iznos podeli na 17 prijavljenih jezika, dobija se 16359 tokena, sto je priblizno onome sto si ti dobio (mozda i tacno nego si zaokruzio), iako Productivist nije ni blizu hard capa. Zato mi je cudno sto vrednost bounty nagrada vezujete za hard i soft cap.
BountyHive je čudna priča. Ne znam šta bi o njima rekao ali kako sam radio prijevod Productivista pročitao sam WP detaljno i bounty fond je izračunat kao 5% hardcapa. Što je jako puno i zato i jesu takve cifre. E sad ja sam stvarno dobio (nisam još ali nadam se da hoću) tokena za prijevod ko da su skupili hardcap (zaokružio sam cifru), ne znam ko je tu lud ali se ne bunim dok je u našu korist. Isto je bilo i za SSOT Health samo ti tokeni ne vrijede ništa.
Ali mislim da na to ne možeš računati kada pristupaš kampanji. Možda ih bountyhive nekako pritisne (neko je spominjao escrow) ali u ovim drugim kampanjama ja se uvijek vodim za postotkom. Zašto svi (velika većina) pod token economics stavljaju postotak za bounty ako je to fiksna cifra? Odakle dolazi lova da to isplate ako poštuju cifru kao da je hard cap skupljen a oni ne skupe taj hard cap??? Mislim da moram biti u pravu ali kako sam rekao ja pokušam procijeniti realni iznos koji ću dobiti pa ako bude bolje super.
Onu kampanju šta ste gore spominjali ako se ne varam ima soft cap na 3% hard capa. Istovremeno ima bounty na 2% hard capa. I sad nek mi netko kaže da će 2/3 svih skupljenih sredstava dati bounty hunterima u slučaju da skupe soft cap, a da će od 1/3 isplatiti tim, osnivače, savjetnike, razviti projekt i šta ja znam sve ne?
Mozda mi pogresno tumacimo bounty fond. Mozda tih 5% znaci da na bounty odlazi 5% broja tokena koje moraju prodati da bi dosegli hard cap, a ne 5% skupljenog novca. Realno, oni skupljaju USD, ETH i BTC, a nama daju tokene koji njih ne kostaju bas nista. Teoretski, mogli bi da kazu da je vrednost bounty fonda i 10.000 ETH, ali to ne vredi nista ako niko nece da kupi tokene. Na primer, dobio sam 16000 GYM tokena, ali to u praksi nije odredjeni procenat sredstava koje su oni skupili, vec (zasad) bezvredna hrpa tokena koje ne mogu prodati. I to je primer da bounty fond ne zavisi od vrednosti skupljenih sredstava.
Izvinjavam se ako sam nekome dosadan zbog ovoga, ali mislim da je u interesu svih nas da razjasnimo vrednosti nagarada za bounty kampanje, da bi lakse odbarali gde da ulozimo vreme i trud sledeci put.