Ali Ledger mi ionako svaki put kad primam BTC izbaci novu adresu tako da za ovu kampanju imam jednu adresu, a za BTC koji držim long term koristim drugu adresu. U početku me to bunilo jer nisam bio siguran mogu li koristiti jednu adresu više puta, što ako primim BTC na adresu, a Ledger mi izbaci neku novu... Ali vidim da su zapravo sve adrese povezane na isti Ledger račun, a to nitko ne zna osim mene. Prema tome, mislim da i ako mi blokiraju BTC zarađen u ovoj kampanji (u što stvarno sumnjam), opet će mi ostati ovaj long term hold BTC
bolje ti je koristiti jednu adresu i gomilati BTC na nju
kad budeš slao sa više adresa ćeš platiti tx fee za scaki poslani BTC sa svake pojedine adrese, ako misliš jednog dana seliti BTC negdje, npr, na burzu
Offtopic ali bolje da pojasnim, da se neistina ne širi dalje:
Kada je Bitcoin u pitanju, količina adresa koje koristite je nebitna ako pričamo o transaction fee, bitno je koliko pojedinačnih ulaza (depozita) kombinirate u jedan izlaz (ukupan iznos koji šaljete). Recimo, ako ste primili 10 transakcija po 0.01 BTC to znači da imate 0.1 BTC ukupno, ako bi htjeli poslati svih 0.1 BTC nekome wallet mora da kreira transakciju u kojoj se 10 x 0.01 BTC kombinira u 0.1 BTC. Da li su tih 10 x 0.01 BTC na deset različitih adresa ili samo jednoj je nebitno,
količina podataka koje treba poslati mrežom je jednaka u oba slučaja. Drugim riječima, sa stanovišta zauzeća blockchaina, ako ste primili 10 x 0.01 BTC vi imate 10 x 0.01 BTC, ne 0.1 BTC. To je kao da vam ja dam 10 x 1 kunu, sa stanovišta zauzeća vašeg djepa ili novčanika vi imate 10 kovanica od 1 kune, ne 1 papirnu od 10 kuna. I totalno je nebitno da li ste tih 10 x 1 kunu stavili u isti djep ili više njih ili gdjegod, dok te kovanice ne pretvorite u jednu papirnu od 10 kuna vi imate 10 x 1 kunu a transfer tih kuna će uvijek koštati više od transfera jedne papirne novčanice, u smislu težine, volumena i ostalo.
Jedina prednost korištenja samo jedne BTC adrese je u tome što su vam onda svi bitcoini na istom privatnom ključu. Minus u cijeloj priči je to što si smanjujete privatnost, ako koristite jednu adresu onda svatko tko zna da ste to vi ima kompletan uvid u vaša Bitcoin kripto petljanja.
Mnogi drugi kriptosi, na primjer Ethereum, automatski rade konverziju manjih jedinica u veće. Ako primite 100 x 0.02 ETH na istu ETH adresu vi imate 2 ETH i koštati će vas jednako ako šaljete 0.1 ili 1 ili svih 2 ETH. Minus ovoga pristupa je što ne možete koristiti više od jedne adrese za slanje, ako imate 2 ETH na jednoj adresi i 4 ETH na drugoj onda ne možete poslati 6 ETH u jednoj transakciji.