Konu: BTCTürk'ün cold storage olarak hep aynı adresi kullanması: 18ytWEKvfMTmvXkkAykZw7stq4aLiNSGyr
https://blockchain.info/address/18ytWEKvfMTmvXkkAykZw7stq4aLiNSGyrAma bu adrese sadece para göndermiyor. Buradan harcama da yapıyor.
Yani? Public key'i ifşa oluyor. Ve bitcoin'in iki aşamalı güvenliğinin birisi yok olmuş oluyor.
Bu çok büyük bir problem mi? Normalde değil. Ama bir cold storage için bence yapılmamalı.
Hatta mümkünse hiç yapmayın en güzeli.
Teknik olarak ne dediğimle ilgilenenler varsa biraz açayım:
Bitcoin'de transferler alıcı adreslere yapılır. Alıcı adresler bir public key'in hash'idir. Bu cüzdandan para harcanmadığı sürece blockchain'de sadece public key'in hashi bulunur. Kullanıcı ne zaman ki harcama yapar, o zaman blockchain'e bu public keyi ifşa eder, bunun hashinin bu adres olduğu görülür ve bu public keye ait private ile harcama talimatı chaine eklenir.
Yani sizin cüzdanınızdan para çalmak için bir kullanıcının sadece elliptic curve kriptoyu kırması yetmez, sha256'yı da kırması gerekir. Şu anda yok ama bir gün kuantum bilgisayarlar çıkarsa elliptic curve ü kıracağı düşünülüyor. Ama kuantum bilgisayarın sha256'yı kırması nedense söz konusu değilmiş ben de bilmiyorum sebebini.
Tamam belki şu anda kuantum bilgisayar yok ama yine de birçok uzmanın bu şekilde tavsiye verdiğini duyduğumdan dolayı ben de isterim ki BTCTürk her harcamada cold storage'ını yenilesin.
Iyi coinlemeler.
Kaynak:
http://bitcoinmagazine.com/7781/satoshis-genius-unexpected-ways-in-which-bitcoin-dodged-some-cryptographic-bullet/[şu kısım:]
.....
There is another very good reason to use the hash-of-public-key address construction: quantum cryptography. Quantum computers are capable of breaking elliptic curve DSA (ie. given a public key, a quantum computer can very quickly find the private key), but they cannot similarly reverse hash algorithms (or rather, they can, but it would take one 280 computational steps to crack a Bitcoin address, which is still very much impractical). Thus, if your Bitcoin funds are stored in an address that you have not spent from (so the public key is unknown), they are safe against a quantum computer – at least until you try to spend them.
....