BTCTürk'ün çekim ücretlerini kaldırmasını sevinçle karşılayan arkadaşlar olmuş. Ancak durum öyle sanıldığı kadar olumlu değil.
Son zamanlarda yaptığım işlemlerde aşırı düşük ücretlerin ağa gönderildiğini gözlemlemekteyim. Bunu birkaç kişi daha rapor etti bana. Örneğin geçenlerde yaptığım çekim talebinde 2 Gwei ile hatırı sayılır bir meblağ Ethereum gönderdiler. İşlem çok geç onaylandı. Diğer kripto paralarda durum nedir, pek gözlemlemedim ama Bitcoin'i de düşük gönderiyorlar, neyse ki Segwit nedeniyle ağ boş diye onay alıyor. Ripple transferlerini ise "İşleme alındı" diye beklettikleri oluyor, özellikle Ripple'ın diğer kripto paralardan bağımsız, kendi kendine hareket ettiği ve ani çıkış yakaladığı anlarda..
Yarın öbür gün buralarda çok tepki mesajı okuyacaksınız, belirteyim. Ve bahaneleri de "Zaten çekme ücreti yok, Segwit kullanıyoruz, ondan böyle. Bekleyeceksiniz." olacak. Peki bir borsa kullanıcılarının kripto paralarının ağda sıkışmasını neden ister? Cevabı çok basit: Fiyat manipülasyonu yapabilmek için.. Hiç kimse de bana "yok efendim, borsalar fiyat manipülasyonu yapmıyor, kullanıcılar alıyor-satıyor" demesin. Elli bin tane gözlemim var. Sadece benim değil, herkesin vardır herhalde benzer gözlemleri.
Bunlar bir, ikincisi Koineks... Onlar da geçenlerde 50 bin liralık Bitcoin'i 1 sat/byte ile gönderdiler. Ağda yayınlandıktan 4 blok sonra 1. onayını alabildi. Son derece sakat bir durumdu.
Son olarak Ovis diye bir borsa var, şu anki haliyle safi manipülasyon üzerine kurulu. İleride ne olur, bilemem. Onları da hacim oluşana kadar kullanmanızı tavsiye etmem.
Ben şu an için Türkiye'de kötünün iyisi olarak Koinim, BTCTurk, Koineks kullanmaktayım. Hiçbirinden de hizmet anlamında tam anlamıyla memnun değilim ama tabii bu memnuniyet anlık değişiyor. Sonuçta hiçbiriyle duygusal bir bağ kurmuyorum.
Ağa gönderilen işlem ücretlerinin hesaplamasının zaman zaman ağ ortalamasının altında kaldığıını konusundaki bildirimler yazılım ekibine iletildi.
Zaten iletiyorsunuz hep, bir aksiyon aldığınız yok. Geçenlerde de Ripple transferini 2.5 saatte yapmıştınız, hatırlarsınız. Ben de size şunları yazmıştım:
"Yaşattığınız mağduriyet ile ilgili ne gibi bir işlem yapacaksınız? Örneğin: 1 ay boyunca komisyon sıfırlama gibi bir indirim söz konusu olur mu? Veya yaşanan aksaklıkla ilgili telefonla arayıp ilgili kişi veya kişilerin benden özür dilemesi söz konusu olur mu? Bir daha bu aksaklığın yaşanmamasının bir garantisi var mı? Bunları bilmek istiyorum.
Zira Ripple transferini maillerde de görebileceğiniz gibi 2.5 saatte yaptınız. Dolayısıyla sistemleriniz çalışmıyor.
Bu ayki 3. geç transfer oldu. Bana herhangi bir fayda sağlamayacaksanız işlemleri gözden geçireceğim."
APR 19, 2018 | 11:17AM +03
Deniz cevapladı:
Merhaba XXX Bey,
Talebinize istinaden gün içerisinde hesabınıza tanımlı numaradan ulaşılarak bilgi verilecektir.
Saygılarımızla.
Bakın mesela bugün 24 Nisan, yukarıdaki e-postayı attığınız günden beridir herhangi bir kişi beni arayıp da özür dilemedi. Çok da bir şey beklemiyorum zaten. Kurumsal kimliğinizi bu tür ortamlarda zedelemek istemiyorum ancak verdiğiniz sözleri tutmuyorsunuz. Ya söz vermeyeceksiniz ya da sözünüzü tutacaksınız ki size daha çok güvenebilelim.
Neden o günlerdeki Ripple transferlerini askıya alıp beklettiniz, açıklama bekliyorum. Sadece benim başıma da gelmedi, bir arkadaşımın daha başına geldi. "Anlık yoğunluk" gibi bir bahane dışında daha spesifik, Bilal'e anlatır gibi yazmadığınız bir açıklama bekliyorum, zira anlık yoğunluk felan yoktu o saatte. Zaten Ripple denilen olayın olayı anlık.
Ha transferi beklettiniz, daha iyi oldu. Daha çok kazancım oldu ama düşünmediğim bir fiyattan sattığım kripto paralar, sağlıksız çalışan sistemler genel olarak hoşuma gitmiyor.
Bitstamp, Binance, Poloniex, Bittrex gibi borsalar saniyesinde Ripple gönderiyorlar. Sizinkisi sanki elle onaylanmış işlem gibi.
Dip not: Yukarıda yazılanlar; 30 Günlük Hacim : 3,331,528.58 TRY olan bir bireysel kullanıcının yaşadıklarını içermektedir.
BTCTurk, Nisan 2018 itibariyle herhangi bir ticari hesaba izin vermediği için bizim de orada ticari hesabımız bulunmuyor. Son çıkışları da diğer borsaların ticari hesaplarından yaparak debelenip duruyoruz, zaten birkaç aydır şirketimizi de yeni siparişe kapatmıştık.