Çin aşısına gönüllü oldum, kabul edildi ve 21 Aralığa randevu verildi, hiçbir tereddütüm yok, bu firma Sars 1 aşısını geliştiren firma zaten (Covid de Sars 2 olarak geçiyor).
- Çin aşısı uzun vade güvenilirlik sorunu olmayan, üzerinde onlarca yıldır çok kapsamlı araştırmalar yapılmış, kendisini çoktan kanıtlamış olan inaktif virüs yöntemiyle üretiliyor,
- Çin aşısı buzdolabı sıcaklığında uzun süre muhafaza edilebiliyor, olacağı aşının Amerika veya X yerdeki bir fabrikadan -70 derece zincir kırılmadan geleceğine inanan varsa tebrik ederim, kafası güzelmiş, güle güle kullansın,
- Sinovac henüz faz 3 sonuçlarını açıklamadı (zaten tıpkı diğerlerinde olduğu gibi bu aşıda da faz 3 devam ediyor) ama genel olarak bu tarz aşılara baktığımızda %80 ve üzeri koruma bekleyebiliriz,
- Aşının oluşturduğu antikor düzeyinin ne kadar süreyle koruyucu olacağı konusunda hiçbir fikrimiz yok, o anlamda mRNA aşılarının inaktif virüs aşılarından daha uzun süreli bir koruma sağlayacağı düşünülüyor,
- mRNA aşı umut veriyor, etkili ve daha hızlı üretilebiliyor ama uzun vadeli etkileri konusunda kimsenin hiçbir fikri yok, normalde böyle bir yöntemin hayvan deneylerinden itibaren raflara çıkması 5 yıla yakın bir zaman alırdı, şu an neredeyse 5 ay diyebiliriz,
- Çin aşısı ücretsiz olacak, diğerlerinin bedeli meçhul.
Not: Çin önyargısı haklı olarak hepimizde var ve somut nedenlere dayanıyor. Bende de vardı, ancak buradan bir arkadaşımız aşılarla ilgili farklı bir başlıkta Çin aşısı konusunda bilgi vermişti, oradan başlayıp kendi çapımda daha ayrıntılı araştırmalara girince köklü bir firma tarafından geliştirilen güvenilir bir aşı olduğu konusunda ikna oldum.
bobita olayı özetlemiş zaten. Üstüne çok konuşmaya gerek yok. Bütün hekim tanıdıklar, twitter'dan takip ettiğim bir çok hekim benzer şeyler söylüyor. Alanında uzman kişileri dinlemek en doğrusu. Sokaktaki ve sosyal medyalardaki komplo teorisyenlerini dinlemektense...