Cu banii digitali statul câștigă pe multe fronturi
Intr-adevar...
Comercianții vor fi co-interesați fiindcă vor putea să scape de mare parte din comisioanele pe care le plătesc VISA/Mastercard sau/și băncilor.
Noi, oamenii de rând... noi se pare ca doar pierdem din afacerea asta...
La fel de corect...
Eu nu sunt la fel de vehement. Cred că scopul criptomonedelor este să ofere o alternativă și atât.
Din pacate, asa este in prezent. Si asa a fost si de la aparitia Bitcoin si pana acum. Speram insa ca viitorul sa fie diferit... Afirmatia mea de mai sus se baza pe (o parte din) cuvintele lui Satoshi:
Plus, o să vezi cum vor fi împachetate aceste monede guvernamentale... Mă aștept să vină (nu la noi, noi suntem cu 100 de ani în urmă) cu modalități deștepte de interconectare, poate cu facilități la comercianți șamd. Oprimarea nu va fi vizibilă (cum nu este nici acum)
Bineinteles, totul va fi facut cat mai subtil cu putinta, pentru a nu se scandaliza poporul. Asta nu inseamna ca nu se va face, ci se va face. Dar incercand ca un numar cat mai mic de oameni sa bage de seama.
Lumea nu înțelege nici valoarea stabilită de stat, nici inflația, din păcate. Ei se bucură când crește pensia și nu corelează cu faptul că prețurile au crescut și mai mult, iar banii puși deoparte valorează din ce în ce mai puțin.
Asa este. Lipsa de constientizare a situatiei
adevarate este la cote alarmante. Ii vad pe multi bucurandu-se la titluri de stat, care au dobanda de 7.5%, in timp ce inflatia este de 16%. Incerc sa le explic ca ei de fapt nu castiga acei 7.5%; mai mult,
nu castiga nimic, de fapt, ci doar nu mai pierd alti 8.5% din banii depusi in titlurile de stat, adica diferenta pana la cei 16% din inflatie. Salariatii - la fel: moama, am primit marire de salariu de 200 lei! Ura! Pai, la un salariu de 3000 lei, inflatia il face sa fie, de fapt, 2520. Iar marirea de salariu de 200 lei este, de fapt, una de 168 lei. Cu alte cuvinte, din cauza inflatiei, cu toata marirea aceea de salariu de aproape 10% (care e un procent bun pentru o marire!), omul se bucura, in realitate, de 2688 lei!!! Adica de aproximativ 90% din cat ar fi trebuit sa fie, in realitate, salariul sau de 3000 lei.
Uită că inclusiv leul a "pierdut" 4 zerouri din pix, doar ca să nu arătăm chiar ca un stat "bananier". Uită că asta se mai poate întâmpla, și nu e greu să ajungem iar acolo...
Asta chiar ca e dovada suprema! Si tot degeaba, pentru multi. Pai, cand statul iti arata ca 10.000 = 1, ce mai e de comentat? Ce mai e de neinteles? 10.000 = 1, asta daca esti cel care are puterea. Si, pe langa ridicolul situatiei (matematic vorbind), motivarea deciziei e si mai si -- aceea de a "cosmetiza" moneda nationala, ca se dusese prea rau in jos. Si cum o faci?
Pai, taind din pix, pur si simplu, cum altfel?! -- raspunde Statul.
Oricum, suntem pe drumul cel bun. De anul trecut incocace cam toate produsele si-au dublat pretul. Daca mentinem ritmul acesta, in curand vom ajunge iar la 20.000 lei pentru o paine, si atunci va fi nevoie sa intervina iar statul, sa mai taie niste zerouri din pix. Dar noi de ce nu putem taia niste zerouri din pix la un credit la banca, de pilda? Sau la plata intretinerii?
Repet, nu sunt convins că scopul criptomonedelor este eliminarea fiat, cel puțin nu în primă fază.
Stii doar ca asa ma exprim eu, mai entuziast
Pe de altă parte banii digitali ai statului sunt meniți să înlocuiască, cel puțin în mare parte, banii de hârtie, adică cei care nu puteau fi urmăriți. Nici asta nu vor putea, întrucât (din câte știu), legal și constituțional, statul trebuie să ofere acces la bani oricui, fără telefon, internet sau bancomat. Așadar banii de hârtie nu mor, vor fi aici pentru cel puțin încă o generație...
Asa este. Insa, totodata, pot sa le faca si viata grea celor care vor ramane adeptii banilor de hartie... Sunt tot felul de parghii. De la "plantarea" unor oameni ai sistemului in diverse puncte ale tarii, care pur si simplu sa refuze sa te serveasca (asa cum faceau si comerciantii aia din Harghita carora, daca nu le vorbeai in ungureste, nu te serveau, pretinzand ca nu stiu romana) si pana la... limitele imaginatiei politicienilor. Si sunt sigur ca de imaginatie nu duc lipsa, cand e voprba de asa ceva. Pana la urma, cine are puterea de a stabili ca 10.000 = 1, poate face multe alte lucruri similare.
(Fac o paranteza: sa nu uitam si de legea "anti-fumat" (in spatiile inchise) sustinuta de doamna deputat Aurelia Cristea. Nu despre lege vreau sa vorbesc, nici despre cat rau face fumatul. Ci despre cum a stabilit dansa ca un spatiu este inchis: spatiul inchis este cel "care are un acoperis [...] si care este delimitat de cel putin doi pereti". Deci, prin puterea legii,
un deputat rescrie legile fizicii. Daca consideram un paralelipiped ca fiind un spatiu inchis (am ales forma aceasta geometrica intrucat este cea mai apropiata de un balcon -- locul unde se duceau multi sa fumeze, pana la aparitia legii), atunci vorbim despre un corp cu
8 fete laterale. Este nevoie de 8 fete laterale pentru a inchide un spatiu. Legea romana poate inchide, insa, acel spatiu, folosind doar 3 laturi. Hai, patru, considerand si podeaua. Cum este posibil sa inchizi un spatiu cu patru laturi? Cum este posibil ca legea unui stat sa fie peste legile fizicii?
Am facut paranteza ca o paralela la ce scriam mai sus, referitor la faptul ca, atunci cand ai puterea, poti stabili (tot prin lege), sfidand orice lege a matematicii, ca 10.000 = 1. Analog, prin lege, un spatiu se inchide doar cu patru laturi. Daca ar auzi, Aristotel, Euclid si alti mari matematicieni ai lumii, s-ar rasuci in mormant.)