slazem se da je osnovni uzrok pohlepa za profitom, i da bonusima, ne misleci na sutra, to sam negde ranije i naveo kao osnovni uzrok - "a za pet godina, ko zna gde si ti, a tek gde sam ja, samo da na kraju kvartala legne bonus" a koga briga sta ce biti sa narodom
ono sto sam malopre mislio je da sva americka "sirotinja" ne moze da uzme toliko kredita da zadovolji tu ceznju wallstreet-a za profit, pa su morali da izmisle instrumente koji ce tu sumu uvecati (mnoziti) za minimum 100 puta, i to je izazvalo krizu
Ni to zadnje nebi bio toliki problem da nas politicari nisu izneverili: predzadnji put kada se takvo nesto slicno desilo (u 80-im godinama) nekoliko tisucu (!) "bankara" je zavrsilo u zatvoru (kako i treba). Koliko ih je prosli put tako zavrsilo (osim koji u Islandu)...? Znaci umedjuvremenu su se banke upametile i napravile lobi da mogu PONOVO da nas SVE za^&$(@& i ovaj but BEZ (osobnih!) posledica...
Mislim da razlog u tome treba tražiti što financiranje političkih stranaka i političara općenito u 80-tima nije bilo u tako velikoj mjeri kao što je sad (odnosno kao što je bilo prije 10 godina kad je ta kriza nastala). Sad političari puno duguju bankarima i naravno da će ih štititi. Ne kažem da je to ispravno ili moralno, ali tako je.