Uglavnom, dosta toga vezanog uz kripto i financije mi nije jasno. Na primjer, ne mogu shvatiti što su BTC futures (osim zdravo seljačkog objašnjenja da je to "klađenje" na buduću cijenu BTC-a - ali i tu mi opet ništa nije jasno). Jasno mi je kako banke mogu poslovati s 10% depozita - postoji centralna banka koja im isprinta onoliko novca koliko im treba (odnosno koliko mogu da zadovolje tih 10%). Ali kako će netko poslati 10 BTC-a ako u walletu ima samo 1 BTC? Taj dio mi je totalno nejasan...
Ajmo prvo od futuresa.. Futures contract predstavlja obavezu da nešto kupiš/prodaš po unaprijed dogovorenoj cijeni na određeni datum. Kod Bitcoina je to potpuno špekulativno, ali recimo u poslovanju se koristi kad imaš proizvodnju nečega (banalno - drvenog namještaja) a cijena drva nije stabilna. Ti kao proizvođač dogovaraš s posrednikom i kupuješ futures contract za drva, a neka IKEA dogovara s posrednikom futures contract za namještaj. Tako se ti štitiš ako cijena drva ode 30% gore jer ga kupuješ po normalnoj cijeni, IKEA se štiti da namještaj kupuje po dogovorenoj cijeni i da im taj stol nije 30% skuplji, a posrednik zarađuje ili gubi novac.
Ovo je potpuno banaliziran primjer, ali čisto da ti sjedne što to je.
Ovo drugo - postoji ti razlika između posjedovanja zlata i toga da imaš papir na kojem piše da posjeduješ zlato. U prvom slučaju imaš šipku koju buksaš pod krevet, u drugom imaš vrijednost toga koja ti naposlijetku ne mora ni biti isplaćena u zlatu kao takvom već te mogu isplatiti i u fiatu. Uvijek je bolje imati fizičko zlato, ali je uvijek jednostavnije trgovati papirnatim. A što se radi s papirima? Štampaju se unedogled.